Segítőink a COVID-19 elleni csatában
A koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek, gyógynövények és egyéb készítmények, melyek erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét.

Idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél (BMI≥30) a COVID-19 megbetegedés súlyosabb lefolyásában feltehetően a gyulladásos citokinek robbanásszerű felszabadulása – a citokin vihar – okozza a súlyos tüdőgyulladást, több szervi elégtelenséget, illetve gyakran a halált is. (1)
A természetes immunerősítők hozzájárulhatnak a fertőzés megelőzéséhez és enyhíthetik a betegség lefolyását.
● A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit az oxidatív károsodásoktól. A kollagénszintézis elősegítésével támogatja a bőr és nyálkahártya védőfunkcióját is. (2) Lényeges, hogy napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin, amit szervezetünk nem képes előállítani. A napi legalább 250mg-os C-vitaminadagolás felnőtteknél biztosítja a megfelelő szérum C-vitaminszintet, és kb. 10%-kal csökkentheti a nátha előfordulásának gyakoriságát. (3)
Egy vizsgálatban 50 COVID-19 fertőzött betegnek javult az állapota, gyorsabban gyógyultak C-vitamin bevitel után. (4)
A C-vitamin csökkenti a vírus által generált citokin vihart azáltal, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinek szintjét és elősegíti az antivirális citokinek termelődését. (5, 6)

● A D-vitamin segíti az immunrendszer működését: a megfelelő receptorhoz kapcsolódva a sejtmagban elindítja a különböző antimikrobiális fehérjék (defensin és katelicidin) termelődését, így képes aktiválni a szerzett és veleszületett immunrendszer sejtjeit. (7) A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok igazolták, hogy különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében nagy szerepet játszik. (8)
Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony D-vitaminszint (20ng/ml alatt) a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető össze. (9) Azóta számos vizsgálatot végeztek, melyek bizonyították, hogy a D-vitaminpótlás jelentős szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának megtartásában és a COVID-19 vírusfertőzés megelőzésében. (7) A rendszeres D-vitaminpótlás (3000-4000 NE/nap) akár 42%-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát. (10)
Az utóbbi egy év tapasztalataiból látható, hogy a D-vitaminpótlás és a megfelelő D-vitaminellátottság a COVID-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású. (5, 6, 7, 11)
● A béta-glükánok bizonyos gombák sejtfalában lévő poliszacharidok, melyek csökkentik az oxidatív stresszt és fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek (makrofágok) működését. (12, 13) Immunmoduláns hatásukat a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktiválásával fejtik ki, de támogatják a T-helper és a B-sejteket is, melyek a szerzett immunitás sejtjei. (14) Egyik leghatékonyabb formája az élesztőből nyerhető ki. (15)
A béta-glükán segít megelőzni a COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladást, védi a tüdő sejtjeit a gyulladásos faktorok csökkentésével. (16)
Egyes kutatások kimutatták, hogy C- és D-vitaminnal, illetve polifenolokkal együtt alkalmazva szinergikus hatás érvényesül a természetes védekezőképesség támogatásában. (2)

● Az olajfa (Olea europaea) bogyója és levelének kivonata az Ókor óta ismert gyógynövény. Napjainkban egészségre gyakorolt számos pozitív hatása (antidiabetikus, kardioprotektív, gyulladáscsökkentő) már bizonyítást nyert. (17) A leveléből izolált oleuropein antivirális és antibakteriális hatású. (17) Olaszország déli részén, a kiterjedt olajfaligetek vidékén kevesebben haláloztak el COVID-19 fertőzésben, mint az ország északi részén. (18)
● A bíbor kasvirág vagy Echinacea hatóanyagainak vírusölő hatását több vizsgálat igazolja. (19) Immunerősítő hatását elsősorban a falósejtek aktiválásán keresztül, a betegség legyőzését pedig erős gyulladáscsökkentő hatásával segíti. Jelátvivő molekulák aktiválásával felgyorsítja az immunválaszt vírusos fertőzés esetén. (20)
A COVID-19 fertőzés okozta citokin vihar, illetve a tüdőkárosodás miatti légzési elégtelenség kialakulása és súlyossága feltehetően csökkenthető kasvirág kivonattal. (21)

● A cink a szervezetben esszenciális szerepet tölt be a természetes szöveti gátak (pl. nyálkahártya felszíne, légzőszervek hámsejtjei) megőrzésében, ezáltal megakadályozva a kórokozók bejutását. (22) Megállapították, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem. A cinkhiány valószínűleg hozzáadható a COVID-19 fertőzésre hajlamosító tényezőkhöz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat a citokin vihar elkerüléséhez. (20)
Egy vizsgálatban a cink képes volt gátolni a SARS-koronavírus és arterivírus szaporodását és receptorokhoz való kötődését. (22)
● A szelént egyfajta „szépségvitaminként” ismerjük, mely felelős a haj, bőr és körmök egészségéért, emellett erősíti az immunrendszert is. Jól felszívódó, szerves kötésű formája elengedhetetlen az immunsejtek éréséhez, működéséhez, bizonyos immunsejtek termelődésének szabályozásához. (23)
Szelénhiányos egyéneknél nagyobb a COVID-19 fertőződés veszélye és súlyosabb a betegség lefolyása, a szelén csökkenti a vírusfertőzés okozta érfalgyulladást is. (24)
Valószínűsíthető, hogy nagy dózisú szelén fogyasztását követően illékony szelén tartalmú vegyület (dimetil-szelenid) választódik ki a tüdőben, mely megakadályozhatja a COVID-19 fertőzés kialakulását. (24)
A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok.
Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
szakgyógyszerész
Források:
- Moreno Fernández-Ayala, D. J., Navas, P. & López-Lluch, G. Age-related mitochondrial dysfunction as a key factor in COVID-19 disease. Exp. Gerontol. 142, (2020).
- Jawhara, S. How to boost the immune defence prior to respiratory virus infections with the special focus on coronavirus infections. Gut Pathog. 12, 1–6 (2020).
- Simonson, W. Vitamin C and coronavirus. Geriatr. Nurs. (Minneap). 41, 331–332 (2020).
- Cheng, R. Z. Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (COVID-19)? Med. Drug Discov. 5, 100028 (2020).
- Bae, M. & Kim, H. Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules 25, 1–12 (2020).
- Shakoor, H. et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas 143, 1–9 (2021).
- Mohan, M., Cherian, J. J. & Sharma, A. Exploring links between Vitamin D deficiency and covid 19. PLoS Pathog. 16, 1–6 (2020).
- Martineau, A. R. et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 356, (2017).
- Low Vitamin D Levels Associated with Colds and Flu | National Institutes of Health (NIH). https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/low-vitamin-d-levels-associated-colds-flu.
- Camargo, C. A. et al. Effect of monthly high-dose Vitamin D supplementation on acute respiratory infections in older adults: A randomized controlled trial. Clin. Infect. Dis. 71, 311–317 (2020).
- Bilezikian, J. P., Bikle, D., Hewison, M., Lazaretti-castro, M. & Formenti, A. M. Vitamin D and COVID-19. 133–147.
- Effects of beta-glucans on the immune system – PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17895634/.
- Chan, G. C. F., Chan, W. K. & Sze, D. M. Y. The effects of beta-glucan on human immune and cancer cells. Journal of hematology & oncology vol. 2 25 (2009).
- Cao, P. et al. The important role of polysaccharides from a traditional Chinese medicine-Lung Cleansing and Detoxifying Decoction against the COVID-19 pandemic. Carbohydr. Polym. 240, 116346 (2020).
- Barbosa, J. R. & de Carvalho Junior, R. N. Polysaccharides obtained from natural edible sources and their role in modulating the immune system: Biologically active potential that can be exploited against COVID-19. Trends Food Sci. Technol. 108, 223–235 (2021).
- Murphy, E. J. et al. β-Glucan extracts from the same edible shiitake mushroom Lentinus edodes produce differential in-vitro immunomodulatory and pulmonary cytoprotective effects – Implications for coronavirus disease (COVID-19) immunotherapies. Sci. Total Environ. 732, 139330 (2020).
- Hashmi, M. A., Khan, A., Hanif, M., Farooq, U. & Perveen, S. Traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of olea europaea (olive). Evidence-based Complementary and Alternative Medicine vol. 2015 (2015).
- Roviello, V. & Roviello, G. N. Lower COVID-19 mortality in Italian forested areas suggests immunoprotection by Mediterranean plants. Environ. Chem. Lett. 2003, (2020).
- Keflie, T. S. & Biesalski, H. K. Micronutrients and Bioactive Substances: Their Potential Roles in Combating COVID-19. Nutrition 84, 111103 (2020).
- Han, B. & Hoang, B. X. Opinions on the current pandemic of COVID-19: Use functional food to boost our immune functions. J. Infect. Public Health 13, 1811–1817 (2020).
- Aucoin, M. et al. The effect of Echinacea spp. on the prevention or treatment of COVID-19 and other respiratory tract infections in humans: A rapid review. Adv. Integr. Med. 7, 203–217 (2020).
- Wessels, I., Rolles, B. & Rink, L. The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front. Immunol. 11, 1–11 (2020).
- Zhang, J., Saad, R., Taylor, E. W. & Rayman, M. P. Selenium and selenoproteins in viral infection with potential relevance to COVID-19. Redox Biol. 37, 101715 (2020).
- Hiffler, L. & Rakotoambinina, B. Selenium and RNA Virus Interactions: Potential Implications for SARS-CoV-2 Infection (COVID-19). Front. Nutr. 7, 1–10 (2020).
|
|
 |
|
|