Segítőink a COVID-19 elleni csatában

A koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek, gyógynövények és egyéb készítmények, melyek erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét.

Idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél (BMI≥30) a COVID-19 megbetegedés súlyosabb lefolyásában feltehetően a gyulladásos citokinek robbanásszerű felszabadulása – a citokin vihar – okozza a súlyos tüdőgyulladást, több szervi elégtelenséget, illetve gyakran a halált is. (1)

A természetes immunerősítők hozzájárulhatnak a fertőzés megelőzéséhez és enyhíthetik a betegség lefolyását.

● A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit az oxidatív károsodásoktól. A kollagénszintézis elősegítésével támogatja a bőr és nyálkahártya védőfunkcióját is. (2) Lényeges, hogy napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin, amit szervezetünk nem képes előállítani. A napi legalább 250mg-os C-vitaminadagolás felnőtteknél biztosítja a megfelelő szérum C-vitaminszintet, és kb. 10%-kal csökkentheti a nátha előfordulásának gyakoriságát. (3)

Egy vizsgálatban 50 COVID-19 fertőzött betegnek javult az állapota, gyorsabban gyógyultak C-vitamin bevitel után. (4)

A C-vitamin csökkenti a vírus által generált citokin vihart azáltal, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinek szintjét és elősegíti az antivirális citokinek termelődését. (5, 6)

● A D-vitamin segíti az immunrendszer működését: a megfelelő receptorhoz kapcsolódva a sejtmagban elindítja a különböző antimikrobiális fehérjék (defensin és katelicidin) termelődését, így képes aktiválni a szerzett és veleszületett immunrendszer sejtjeit. (7) A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok igazolták, hogy különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében nagy szerepet játszik. (8)

Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony D-vitaminszint (20ng/ml alatt) a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető össze. (9) Azóta számos vizsgálatot végeztek, melyek bizonyították, hogy a D-vitaminpótlás jelentős szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának megtartásában és a COVID-19 vírusfertőzés megelőzésében. (7) A rendszeres D-vitaminpótlás (3000-4000 NE/nap) akár 42%-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát. (10)

Az utóbbi egy év tapasztalataiból látható, hogy a D-vitaminpótlás és a megfelelő D-vitaminellátottság a COVID-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású. (5, 6, 7, 11)

● A béta-glükánok bizonyos gombák sejtfalában lévő poliszacharidok, melyek csökkentik az oxidatív stresszt és fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek (makrofágok) működését. (12, 13) Immunmoduláns hatásukat a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktiválásával fejtik ki, de támogatják a T-helper és a B-sejteket is, melyek a szerzett immunitás sejtjei. (14) Egyik leghatékonyabb formája az élesztőből nyerhető ki. (15)

A béta-glükán segít megelőzni a COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladást, védi a tüdő sejtjeit a gyulladásos faktorok csökkentésével. (16)

Egyes kutatások kimutatták, hogy C- és D-vitaminnal, illetve polifenolokkal együtt alkalmazva szinergikus hatás érvényesül a természetes védekezőképesség támogatásában. (2)

● Az olajfa (Olea europaea) bogyója és levelének kivonata az Ókor óta ismert gyógynövény. Napjainkban egészségre gyakorolt számos pozitív hatása (antidiabetikus, kardioprotektív, gyulladáscsökkentő) már bizonyítást nyert. (17) A leveléből izolált oleuropein antivirális és antibakteriális hatású. (17) Olaszország déli részén, a kiterjedt olajfaligetek vidékén kevesebben haláloztak el COVID-19 fertőzésben, mint az ország északi részén. (18)

● A bíbor kasvirág vagy Echinacea hatóanyagainak vírusölő hatását több vizsgálat igazolja. (19) Immunerősítő hatását elsősorban a falósejtek aktiválásán keresztül, a betegség legyőzését pedig erős gyulladáscsökkentő hatásával segíti. Jelátvivő molekulák aktiválásával felgyorsítja az immunválaszt vírusos fertőzés esetén. (20)

A COVID-19 fertőzés okozta citokin vihar, illetve a tüdőkárosodás miatti légzési elégtelenség kialakulása és súlyossága feltehetően csökkenthető kasvirág kivonattal. (21)

● A cink a szervezetben esszenciális szerepet tölt be a természetes szöveti gátak (pl. nyálkahártya felszíne, légzőszervek hámsejtjei) megőrzésében, ezáltal megakadályozva a kórokozók bejutását. (22) Megállapították, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem. A cinkhiány valószínűleg hozzáadható a COVID-19 fertőzésre hajlamosító tényezőkhöz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat a citokin vihar elkerüléséhez. (20)

Egy vizsgálatban a cink képes volt gátolni a SARS-koronavírus és arterivírus szaporodását és receptorokhoz való kötődését. (22)

● A szelént egyfajta „szépségvitaminként” ismerjük, mely felelős a haj, bőr és körmök egészségéért, emellett erősíti az immunrendszert is. Jól felszívódó, szerves kötésű formája elengedhetetlen az immunsejtek éréséhez, működéséhez, bizonyos immunsejtek termelődésének szabályozásához. (23)

Szelénhiányos egyéneknél nagyobb a COVID-19 fertőződés veszélye és súlyosabb a betegség lefolyása, a szelén csökkenti a vírusfertőzés okozta érfalgyulladást is. (24)

Valószínűsíthető, hogy nagy dózisú szelén fogyasztását követően illékony szelén tartalmú vegyület (dimetil-szelenid) választódik ki a tüdőben, mely megakadályozhatja a COVID-19 fertőzés kialakulását. (24)

A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok.

Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
szakgyógyszerész

Források:

  1. Moreno Fernández-Ayala, D. J., Navas, P. & López-Lluch, G. Age-related mitochondrial dysfunction as a key factor in COVID-19 disease. Exp. Gerontol. 142, (2020).
  2. Jawhara, S. How to boost the immune defence prior to respiratory virus infections with the special focus on coronavirus infections. Gut Pathog. 12, 1–6 (2020).
  3. Simonson, W. Vitamin C and coronavirus. Geriatr. Nurs. (Minneap). 41, 331–332 (2020).
  4. Cheng, R. Z. Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (COVID-19)? Med. Drug Discov. 5, 100028 (2020).
  5. Bae, M. & Kim, H. Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules 25, 1–12 (2020).
  6. Shakoor, H. et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas 143, 1–9 (2021).
  7. Mohan, M., Cherian, J. J. & Sharma, A. Exploring links between Vitamin D deficiency and covid 19. PLoS Pathog. 16, 1–6 (2020).
  8. Martineau, A. R. et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 356, (2017).
  9. Low Vitamin D Levels Associated with Colds and Flu | National Institutes of Health (NIH). https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/low-vitamin-d-levels-associated-colds-flu.
  10. Camargo, C. A. et al. Effect of monthly high-dose Vitamin D supplementation on acute respiratory infections in older adults: A randomized controlled trial. Clin. Infect. Dis. 71, 311–317 (2020).
  11. Bilezikian, J. P., Bikle, D., Hewison, M., Lazaretti-castro, M. & Formenti, A. M. Vitamin D and COVID-19. 133–147.
  12. Effects of beta-glucans on the immune system – PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17895634/.
  13. Chan, G. C. F., Chan, W. K. & Sze, D. M. Y. The effects of beta-glucan on human immune and cancer cells. Journal of hematology & oncology vol. 2 25 (2009).
  14. Cao, P. et al. The important role of polysaccharides from a traditional Chinese medicine-Lung Cleansing and Detoxifying Decoction against the COVID-19 pandemic. Carbohydr. Polym. 240, 116346 (2020).
  15. Barbosa, J. R. & de Carvalho Junior, R. N. Polysaccharides obtained from natural edible sources and their role in modulating the immune system: Biologically active potential that can be exploited against COVID-19. Trends Food Sci. Technol. 108, 223–235 (2021).
  16. Murphy, E. J. et al. β-Glucan extracts from the same edible shiitake mushroom Lentinus edodes produce differential in-vitro immunomodulatory and pulmonary cytoprotective effects – Implications for coronavirus disease (COVID-19) immunotherapies. Sci. Total Environ. 732, 139330 (2020).
  17. Hashmi, M. A., Khan, A., Hanif, M., Farooq, U. & Perveen, S. Traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of olea europaea (olive). Evidence-based Complementary and Alternative Medicine vol. 2015 (2015).
  18. Roviello, V. & Roviello, G. N. Lower COVID-19 mortality in Italian forested areas suggests immunoprotection by Mediterranean plants. Environ. Chem. Lett. 2003, (2020).
  19. Keflie, T. S. & Biesalski, H. K. Micronutrients and Bioactive Substances: Their Potential Roles in Combating COVID-19. Nutrition 84, 111103 (2020).
  20. Han, B. & Hoang, B. X. Opinions on the current pandemic of COVID-19: Use functional food to boost our immune functions. J. Infect. Public Health 13, 1811–1817 (2020).
  21. Aucoin, M. et al. The effect of Echinacea spp. on the prevention or treatment of COVID-19 and other respiratory tract infections in humans: A rapid review. Adv. Integr. Med. 7, 203–217 (2020).
  22. Wessels, I., Rolles, B. & Rink, L. The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front. Immunol. 11, 1–11 (2020).
  23. Zhang, J., Saad, R., Taylor, E. W. & Rayman, M. P. Selenium and selenoproteins in viral infection with potential relevance to COVID-19. Redox Biol. 37, 101715 (2020).
  24. Hiffler, L. & Rakotoambinina, B. Selenium and RNA Virus Interactions: Potential Implications for SARS-CoV-2 Infection (COVID-19). Front. Nutr. 7, 1–10 (2020).
Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk