A pandémia idején se hagyja figyelmen kívül tüneteit!

A Magyar Rákellenes Liga figyelemfelhívását adjuk közre érintett olvasóink számára, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány idején – a számukra kiemelten fontos vírusvédelmi intézkedések mellett – ne szorítsák háttérbe állapotuk nyomon követését, a szükséges kezeléseket, illetve megelőzésként az alábbi 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk saját egészségünkért!

Így ismerheti fel

A komolyabb daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése, illetve korai stádiumban való felismerése érdekében a következő 8 figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk.

 1. Anyajegyen, szemölcsön látható elváltozások.
 2. Indokolatlan fogyás.
 3. Gyakori nyelési nehézségek.
 4. Nem múló köhögés, rekedtség.
 5. Tapintható csomó, duzzanat a mellben, herékben vagy a test más részén.
 6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul.
 7. Véres vagy szokatlan széklet, vizelet.
 8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás.

Ha ezen tünetek közül bármelyiket 2 hétnél hosszabb ideig észleli magán vagy családtagján, azonnal forduljon orvoshoz!

Emellett csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, ha:

 • Nem dohányzik.
 • Indokolatlanul nem szed gyógyszert.
 • Nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt.
 • Egészséges életvitelt folytat: megfelelően táplálkozik, rendszeres testmozgást végez, eleget alszik, illetve testi-lelki harmóniában él.
 • Havonta végez emlő, here, bőr és szájüregi önvizsgálatot.

A pandémiás helyzetben érthetően, a COVID-19 tüneteinek figyelése mindenki számára az elsődleges, és sajnos ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni.

A daganatos betegek két okból is veszélyeztetettebbek, mint az átlagos populáció. Az egyik ok maga a daganat jelenléte, a másik pedig a daganat ellen adott kezelések. A daganatok egyes típusai közvetlen hatást gyakorolnak az immunrendszer különféle sejtjeinek működésére: ebbe a csoportba tartoznak a Hodgkin- és non-Hodgkin-limfómák, a mieloma multiplex, valamint a leukémiák azon típusai, amelyek az immunrendszer sejtjeiből indulnak ki.

A bőrt vagy a nyálkahártyát érintő daganatok károsíthatják a szervezet elsődleges védelmi vonalait, a kórokozók így könnyebben bejuthatnak a sejtekbe vagy a véráramba.

A sugár- és kemoterápiás kezelések alatt és után nagy eséllyel gyengül le az immunrendszer, mivel az immunvédekezésben alapvető szerepet játszó fehérvérsejtek csökkenését válthatják ki, ami növeli a fertőzések esélyét. Bár e kezelések ronthatják az immunrendszer működését, a beteg állapotának függvényében gyakran nem nélkülözhetők és sok esetben nem halaszthatók, így a vírusvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos!

Csakúgy, mint a koronavírus-járvány első hulláma idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott szakmai ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben is az onkológiai szakellátás prioritása: a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is folyik a kijelölt intézményekben.

A kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, és biztonságosan végzik a betegek ellátását.

Forrás: Magyar Rákellenes Liga – rakliga.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk