Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2021. április – május
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Az immár 2. évébe lépett világméretű pandémia során szerzett tapasztalatok és a naponta bővülő tudományos kutatási eredmények világossá teszik, hogy ennek végét még a tudósok sem látják. Ha ez így van, s egy időre ilyen „új világ” köszönt ránk, akkor – a pánikot és kétségbeesést félretéve –, a helyzetet elfogadva, ahhoz alkalmazkodva igyekezzünk új erőforrásokat találni, azokból töltekezni, hogy életminőségünk számunkra elfogadható legyen.
Hoffer Adrienne
„A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja” – szerepel az ENSZ 2012. júniusában kiadott World Happiness Report című közleményében. Azóta nemzetközi és hazai kutatások keretében évente jelentést készítenek a különböző régiókban mérhető „boldogságszintről”, és az azt befolyásoló tényezőkről. Az elmúlt év a COVID-19-világjárvány jegyében telt, cikkemben ismertetem, miként befolyásolta ez a boldogságunk mértékét.
Illés Szilvia
A tavaszi napsütésben újjászülető természet kirobbanó energiája gyakran szöges ellentétben áll azzal, amit érzünk: „alig vonszolom magam”, „reggel iszonyúan fáradt vagyok”, „teljesen kidőlök a munkaidő végére”. Ha – szerencsés esetben – mindez nem a koronavírus- fertőzés velejárója vagy szövődménye, akkor csak a szokásos tavaszi fáradtsággal kell megküzdenünk. Lássuk, mit tehetünk, hogy mielőbb feltöltődjünk, regenerálódjunk!
Dr. Balaicza Erika
Az idén igen hosszúra nyúlt hideg időszakban a fűtés szárító hatása, a friss levegő és a napfény hiánya megviselte egész testünket, így bőrünket és hajunkat is. Sápadt bőr, kiszáradt, fakó haj – mindez szervezetünk belső állapotát is tükrözi. Ideje tehát szépülnünk!
Tavaszi felfrissülést, roborálást, szépülést segítő, egyben különleges gasztronómiai élményt nyújtó, kevéssé ismert növényt ajánlunk a Kedves Olvasó figyelmébe! Áldásos hatásait már évezredekkel ezelőtt felfedezték, magját olyan nagy becsben tartották, hogy még a fáraók sírjába is „csempésztek” belőle, hogy szükség esetén kéznél legyen a túlvilágon.
Szexológia
A férfiasság, a potencia egy olyan terület, ahol a „teremtés koronái” igencsak sebezhetők. Az e téren jelentkező problémák szorosan kapcsolódnak az életkorhoz, az egészségi és érzelmi állapothoz, meghatározó módon rontják életminőségüket, s az állapotot tovább súlyosbíthatja a kudarcok miatt érzett szorongás.
Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
Az alhasi fájdalom igen gyakori panasz, mely nők esetén nőgyógyászati problémát is jelezhet. Amennyiben tartósan fennáll, vagy vissza-visszatér, úgy érdemes mielőbb kivizsgáltatni és kezelni, főleg, ha a nő épp a családtervezés időszakában van.
Dr. Józan Gyöngyi
Családtervezés
Pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészekciszták, esetenként rendszertelen menstruáció, álmosság étkezések után… Előfordul azonban, hogy nem jelentkeznek ilyen árulkodó tünetek, és a családtervezés útjában álló hormonális problémákra csak a teherbeesési nehézségek hívják fel a figyelmet. Kezelésük azonban elengedhetetlen, hiszen meddőséghez is vezethetnek.
Dr. Bérczy Judit
A nők életében a várandósság az egyik legszebb, egyben legfelelősségteljesebb időszak is. A magzat egészséges növekedése, fejlődése érdekében a kismamától nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok kiválasztása, hogy a várandósság idején optimális feltételeket biztosítson leendő gyermeke számára.
Szülőként nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kisbabánk korának megfelelően fejlődjön. Ehhez az inger gazdag környezet, a nyugodt családi légkör és a sok szabad játék mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékról kell gondoskodnunk. Lássuk, mely ételek, miként segítik elő a csecsemők egészséges fejlődését!
A gyermek immunrendszerének érése során számtalan idegen anyaggal, kórokozóval találkozik. A memóriasejtek ezeket felismerve segítik a hatékony védelmet. Emellett mi is számtalan módon segíthetjük gyermekünk megfelelő védelmét.
Prevenció
Okok és következmények
Korunk népbetegsége a mikrobiom egyensúlyának felborulása – ezt az állapotot diszbiózisnak nevezzük. A mikrobiom pedig a testünkön és testüregeinkben lakó mikroszervezetek 100 ezer milliárdos népességű életközössége. Nehéz elképzelni, hogy testünknek ennyi „lakója” van. Kellenek ők egyáltalán nekünk? Vajon ők használnak minket vagy mi őket?
Bóday Ádám
Egy év, három hullám, több százezer érintett: az emberek egyre szélesebb köre keresi a lehetőségeket, hogy felkészítse szervezetét a megpróbáltatásokra. Köszönhetően az elmúlt egy év során összegyűlt tudományos eredményeknek és tapasztalatoknak, az általánosan javasolható hatóanyagok köre jelentősen bővült a tavalyi helyzethez képest.
Szabó László
Fókuszban
Hogyan éljünk? Hogyan élvezzük ezt a csodás tavaszt, és közben hogyan legyünk mégis biztonságban ebben a felemás időszakban, amikor az emberek egy része már be van oltva, a másik része azonban nem?
Az Amerikai Egészségügyi Kutatóintézet nemrég összehívott szemináriumának fő témája a koronavírus hosszú távon kialakuló szövődményei voltak. A fertőzést követően a betegek egy részénél hetekig vagy akár néhány hónapig megfigyelhetők bizonyos maradványtünetek, melyek különböző kezelési módokat igényelnek. Az intézet szerint egyelőre több a kérdés, mint a válasz: például mely betegeknél jelennek meg szövődmények, mennyi ideig tartanak, s milyen módon lehet kezelni azokat.
Dr. Chen Zhen
Az a széleskörű pusztítás, amit a Covid-19 az emberi szervezetben okoz, egyre inkább arra ösztönzi a kutatókat, hogy az új koronavírusnak az érrendszerre gyakorolt romboló hatására fókuszáljanak.
Még az enyhe koronavírus-fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál koncentrációs nehézség, memóriazavar, ún. „agyköd”, másoknál tartós szaglás- és ízérzésvesztés vagy fejfájás zavarja hosszú hónapokon át a mindennapokat.
Dr. Mező Anita
Ezekben a hetekben sokan tapasztalhatnak fáradtságot, romló szellemi és fizikai teljesítményt, s szinte azonnal a koronavírus-fertőzésre vagy azon átesve a szövődményekre gyanakodhatunk. A COVID mellett azonban szintén csökkent terhelhetőséget okozhatnak egyes szívproblémák, illetve a vashiányos vérszegénység vagy egyszerűen az évek múlása.
Dr. Vaskó Péter
A koronavírus-járvány alaposan átalakította kapcsolattartási formáinkat a magánélet és a munka terén egyaránt. Mindez – talán az óvodások kivételével – már az összes korosztályt érinti, sújtja. De mi is a bajunk a videokonferenciákkal, a netes családi és baráti csevegésekkel, virtuális találkozókkal?
Mozgásterápia
Egész napos ülőmunka? Pláne, ha a home office miatt már egy teljes éve a munkába járással kapcsolatos mozgást is „megspóroltuk”! Mindez érthetően hajlamosít a hát, s vele együtt a nyak és a vállak fájdalmára, de a panaszok hátterében más okok is állhatnak.
Dr. Páll Zoltán
Meglepő módon, a várható élettartam szempontjából nem az számít, hogy milyen intenzíven sportolunk, gyalogolunk, hanem sokkal inkább az, hány lépést teszünk meg naponta.
Több mint kétezer éve a tibeti pásztorok legeltetés közben érdekes jelenségre figyeltek fel, melyet a későbbi évszázadok során a saját javukra tudtak fordítani, s melyet ma a modern tudomány is széles körben vizsgál.
Dr. Tóth Szilárd
Hogyan működünk?
Az elhízás szívre gyakorolt káros hatásait nem lehet csupán rendszeres testmozgással ellensúlyozni. Lehetetlen, hogy „valaki csak kövér, de egészséges” – bizonyította be a Madridi Egyetem friss kutatása, amelyben 528 ezer spanyol munkavállalót vizsgáltak.
Ahogy melegszik az idő, egyre kevesebb ruha fedi testünket, így az esetleges zsírpárnák is jobban közszemlére kerülnek. Tovább nehezíti a helyzetet, ha nemcsak a plusz kilók, de az erős izzadás és annak látható nyomai is nehezítik életünket.
Dr. Borbola Kinga
A rossz emésztés erjedéssel, gázképződéssel, elégtelen tápanyag-felszívódással, lassú anyagcserével jár. A jó emésztéshez megfelelő enzimek kellenek. Ezek nélkül a vastagbélben a bélflóra egyensúlyhiánya, a rothasztó baktériumtörzsek túlszaporodása, s az általuk termelt méreganyagok féláteresztő bélszindrómához, ételintoleranciához és krónikus gyulladásokhoz vezethetnek. E gyulladások főleg a zsírszövetekben zajlanak, ezzel is nehezítve a zsírbontás képességét, ami gyakran elhízáshoz is vezethet!
Tihor-Herczeg Kyra
Dietetika
Ugye, már mindenki tudja, hogy nem a zsírok hizlalnak, hanem a szénhidrátok? Aki még nem biztos ebben, az gyorsan olvassa el ezt a rövid kis cikket, s meg fogja érteni, miért is van ez így.
Talán meglepően hangzik, de becslések szerint a felnőtt lakosságnak akár 50 százalékát is érintheti az enyhébb mértékű krómhiány. Szerencsére súlyos krómhiánnyal igen ritkán találkozunk, ám jóval gyakoribb, hogy mégsem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig jól érzékelhető tünetei lehetnek.
Időnként mindannyiunkra rátörhet a farkasétvágy, amikor legszívesebben befalnánk a hűtő és a spájz tartalmát, de főleg a szénhidrátokat. Ennek legtöbbször lelki okai vannak, de ha rendszeresen előfordul normál étkezés mellett is, akkor inzulinrezisztenciára, esetleg kezdődő cukorbetegségre is gyanakodhatunk.
Dr. Koppány Viktória
Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat ételallergia vagy ételérzékenység esetén. Fontos tudnunk, hogy e kettő különböző betegség, ezért érdemes tisztáznunk, milyen eltérések vanna a tünetek, a kivizsgálás és az diéta terén.
Dr. Sárdi Krisztina
Kedvcsinálóként, íme néhány könnyen elkészíthető, mentes ropogtatnivaló, melyeket ételérzékenyek is fogyaszthatnak, ráadásul – útravalóként – akár magukkal is vihetnek tavaszi kirándulásokra!
Laczkó Zsuzsanna receptjei
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!