Hormonális problémák:
a családtervezés akadályai

Pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészekciszták, esetenként rendszertelen menstruáció, álmosság étkezések után… Előfordul azonban, hogy nem jelentkeznek ilyen árulkodó tünetek, és a családtervezés útjában álló hormonális problémákra csak a teherbeesési nehézségek hívják fel a figyelmet. Kezelésük azonban elengedhetetlen, hiszen meddőséghez is vezethetnek.

Az inzulinrezisztencia (IR), a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a progeszteronhiány, a mellékvesezavar és a pajzsmirigy-alulműködés gyakran együttesen jelentkező problémák, így a kezelésüket is egy kombinált terápia során érdemes megoldani.

● IR – Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, s a nőkön férfias jegyek jelennek meg, például fokozott szőrösödés, hasi elhízás, zsíros, pattanásos bőr. Már fiatal lányoknál is kialakulhat az első ciklus megjelenését követően az inzulinrezisztencia, melyről előbbi tünetek mellett a rendszertelen menstruáció is árulkodhat.

A magas tesztoszteronszint (mely hormon jelen van a nők mellékveséjében és kis mennyiségben a petefészekben is) mellett problémát jelenthet az ösztrogén hormon alacsony szintje, illetve az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon emelkedett szintje.

Ha az érintett a későbbiekben gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel találhatja szemben magát, s ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fokozott a vetélés veszélye.

Amennyiben a beteg nem tervez gyereket, az orvosok fogamzásgátlót szoktak javasolni, melytől az állapot ugyan nem szűnik meg, de a tablettával adagolt női nemi hormonok átmenetileg elkendőzik a tüneteket, melyek a tabletta abbahagyása után visszatérnek.

Az IR elsőszámú kezelési módja a személyre szabott életmód-terápia, a célzott étrend, a hiányzó mikrotápanyagok pótlása, a rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint – szükség esetén – a gyógyszeres terápia.

Az IR gyakran D-vitamin-hiánnyal jár együtt, ami nem véletlen, hiszen a D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, mely érzékenyíti a sejtek inzulinreceptorait, ráadásul segít a súlyfeleslegtől is megszabadulni. A D-vitamin felelős a leptin nevű hormon termelődéséért is, mely a jóllakottság érzésének elérésében vesz részt.

A barátcserje jó szolgálatot tesz menstruációs panaszok esetén, mivel csökkenti az ösztrogéndominanciát, növeli a progeszteronszintet, így segíti a női hormonális egyensúly helyreállítását.

● PCOS – Az inzulinrezisztenciával kéz a kézben járó policisztás ovárium szindróma (melynek során a petefészekben apró ciszták képződnek) szintén vezető meddőségi ok a termékeny korban lévő nőknél. A szervezet hormonális zavara miatt megnő a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az emlő-, petefészek- és mellékvese-daganatok kialakulására is, így ez az állapot is sürgős kezelés t igényel.

● Pajzsmirigyzavarok – Az inzulinrezisztenciához gyakran társul pajzsmirigy-alulműködés, melynek tünetei igen hasonlóak az IR esetén tapasztalt panaszokhoz: menstruációs problémák, meddőség, hajhullás, hasi elhízás stb.

A pajzsmirigy megfelelő működésében a szelén és a jód igen fontos szerepet tölt be, hiányuk gyakran a szerv alulműködését okozza. Kutatások szerint már 3 hónapos megfelelő szelénpótlás javulást eredményezhet.

Amennyiben a hormonális eltérések kezelése mellett létrejön a várandósság, a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamáknak rendszeresen, minden trimeszterben vérvétellel ellenőrizni szükséges a TSH, T3, T4, ATPO értékekét, hogy azok megfelelő beállításával megelőzhető legyen az esetleges vetélés, koraszülés és a fejlődési rendellenességek.

Pajzsmirigyzavar esetén előfordul, hogy az érintettnek élete végéig gyógyszeres terápiára van szüksége, de ásványi anyag pótlással a dózis csökkenthető, ráadásul így az esetleges tünetek is mérsékelhetők.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk