Immunerősítés gyermekkorban

A gyermek immunrendszerének érése során számtalan idegen anyaggal, kórokozóval találkozik. A memóriasejtek ezeket felismerve segítik a hatékony védelmet. Emellett mi is számtalan módon segíthetjük gyermekünk megfelelő védelmét.

Az erős immunrendszer kifejlődésének egyik kulcsa a változatos, egészséges étrend, mely sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húsokat és halat tartalmaz.

C-vitamin – Az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, természetes forrásai többek között a citrusfélék, a paprika, kivi, spenót, brokkoli, paradicsom és az erdei gyümölcsök

D-vitamin – A jó immunvédelem támogatója, ezért a vitamintabletták mellett pótolhatjuk csukamájolajjal, szardíniával, tojással, májjal és tejtermékekkel is.

Ásványi anyagok Legfontosabb immunerősítő a cink, mely támogatja a testi-lelki fejlődést, javítja a koncentrációt, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Forrásai például a szezám- és a tökmag.

Probiotikumok Nemcsak az emésztést javítják, hanem a szervezet ellenálló képeségét is növelik. Étrend-kiegészítők mellett például a következő élelmiszerek is tartalmazzák: élőflórás joghurt, aludttej, kefir, kombucha gomba, sajtok, savanyú káposzta.

Sportolj! – A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport nemcsak a megfelelő csontozat, izomzat kialakulásához járul hozzá, s nemcsak kalóriát éget, hanem erősíti a tüdőt, tisztítja a nyirokrendszert, segíti a szervezet méregtelenítését, javítja a szervek oxigénellátását, ami fontos része az immunerősítésnek, az állóképesség, az erőnlét növelésének, a későbbi egészségtudatos életmód kialakításának. Még hűvös időben is minden nap töltsünk legalább fél-egy órát friss levegőn sétával, kerékpározással, testmozgást igénylő játékkal.

Nyugalom, ne stresszelj! Napjaink teljesítménykényszere már az egészen kicsiket is stresszelheti. Több kutatás kimutatta, hogy az emelkedő stresszhormon-szint kedvezőtlenül hat az immunrendszerre, csökkenti az ellenálló képességet. Emiatt (is) már gyerekkorban oda kell figyelni az immunműködést alapvetően befolyásoló alvás mennyiségére, minőségére, és ha kell, a feszültség csökkentésére sporttal, játékkal, gyerekjógával, kreatív tevékenységekkel.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 

Pszichiátriai szerek
viselkedési problémákra?

Ha gyermeke „tanulási problémára” vagy „viselkedési rendellenesség” miatt pszichiátriai szereket szed, és úgy érzi, hogy a gyermek állapota semmit sem változott vagy rosszabbodott emiatt, keresse az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt.
Az alapítványtól ingyenes tájékoztató kiadvány is kérhető a hiperaktivitás témájában.


Cím: 1461 Budapest, Pf.: 182.

Telefon:
06 (1) 342-6355, 06-70-330-5384

 E-mail: info@cchr.hu
Weboldal: www.emberijogok.hu
Minden információt bizalmasan kezelünk!