Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2021 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! A tudósok között most, nyár elején sincs még egyetértés abban, mikor jelenthetjük ki, hogy VÉGE a világot szorongató pandémiának. Sokan bizonyítják, hogy optimisták lehetünk, ugyanennyien az ellenkezőjét, mondván, csupán átmeneti a javulás, melyet a vakcinációnak és a nyárnak köszönhetünk. Ettől függetlenül most van itt a nyár, a vakáció ideje, mérlegeljünk tehát és döntsünk felelősségteljesen!
Illésné Hoffer Adrienne
Aki egész éven át íróasztal mellett görnyed, szeme romlik az estébe nyúló számítógépes munkától, s ettől már nemcsak a feje fáj, de a sok gépeléstől a keze is zsibbad, sajog, annál itt az idő, hogy felpattanjon, saját magát végre előtérbe helyezze! Töltsön nyáron minél több időt kikapcsolódással, a munkából eredő ártalmak gyógyításával!
Dr. Páll Zoltán, Dr. Nagy Mária
Van, aki alig várja a meleg nyarat, más viszont nehezen viseli. Képzeljük el: 30 fokos hőség, párás, fülledt idő, még a szél sem rezdül, távolból vihar közeleg – a város olyanná válik, mint egy üvegház, mindenkiről patakokban folyik a víz. Ez rendkívül kellemetlen, ugyanakkor nagyon hasznos folyamat, hiszen e nélkül hamar elérne bennünket a „hőguta”.
Dr. Balaicza Erika
Fókuszban
A nyári melegben kihagyhatatlan program a vízparti nyaralás, a strandolás, mely minden korosztály számára üdítő program, pláne ha körültekintően felkészülünk!
Dr. Augusztinovicz Mónika, Dr. Szűcs László
Strandolás helyett hegyet mászni kevésbé vonzó dolog, ám a változékony, hűvösebb idő kifejezetten kedvez a természetjáróknak, a „bakancsos sportnak. Érdemes azonban előre felkészülnünk néhány váratlan eseményre, nehézségre is. Tekintsük át tehát, mi az, ami nem maradhat ki a hátizsákból, hogy ne érjen meglepetés!
Sokan túl vannak már az első babás, kisgyermekes nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló vakációt, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Számukra különösen hasznos lehet az alábbi útravaló.
Dr. Vincze Ildikó
Mi mindenre kell felkészülnünk, hogy nyaralásunk felhőtlen és kellemetlenségektől mentes legyen? Hogyan előzhetjük meg vagy kezelhetjük a váratlan eseményeket?
Dr. Hidvégi Edit PhD
A koronavírus miatt hosszú hónapokig tartó elszigeteltség sokféle változást hozott életünkben, még a mikrobiomunk is megváltozott. Emiatt most egy hosszabb autós kirándulás, nyaralás során elfogyasztott – más által készített – étel is hasonló hatást gyakorolhat mikrobáinkra, mintha távoli úticélok egzotikus konyháinak különlegességeit kóstolgatnánk.
Bóday Ádám
Az elszigeteltség hosszú hónapjai után a nyár egyre többeket csábít ismét utazásra, kérdéses azonban, lehet-e már biztonságosan, egészségünk veszélyeztetése nélkül távolabbi célpontokra nyaralást tervezni?
Prevenció és terápia
Miért kapják el egyesek ismét a COVID-19-et? Az sem lehet nyugodt, aki már egyszer átesett a fertőzésen? A védettség nem örök, egyénenként eltérő hosszúságú lehet, és a mutációk ellen sokszor nem véd a korábbi verzió ellen szerzett immunitás.
A koronavírus-fertőzés átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben természetes, ha fáradtságot tapasztalunk, de ha terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, érdemes kivizsgáltatnunk, hogy valójában poszt-covid vagy egyéb betegség áll-e ennek hátterében.
Dr. Potecz Györgyi
Kozmetológia
Nyáron több időt töltünk a szabadban, a napon, melynek káros hatásairól igen sokat hallunk, azonban jótéteményeiről annál kevesebbet. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!
Dr. Kökény Zoltán
Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
Peterman Krisztina
Anti-aging
Sokkal nagyobb figyelmet fordítanánk bőrünk állapotának javítására, ha tudatosítanánk, hogy az valójában egy univerzális védőszerv, s a mindennapos bőrápolás egyben immunrendszerünk ápolását is jelenti.
Dr. Boros-Gyevi Márta
Anti aging nyomelemekkel, antioxidánsokkal
Mindennapi életünk során a stressz, a szennyezett levegő és a különböző vegyszerek is a sejteket károsító, öregedést gyorsító szabad gyökök fokozott termelődéséhez vezetnek. Számos ásványi anyag és nyomelem azonban nemcsak az anyagcserét, de még agyunk működését is befolyásolja. Lássuk, milyen öregedést gátló hatással bírnak egyes nyomelemek.
Dr. Kökény Zoltán
Mozgásterápia
Fájnak az ízületeim! – Idősek körében ez a leggyakoribb kifogás a rendszeres testmozgás elkerülése, „megúszása” érdekében.
Dr. Páll Zoltán
Akik évtizedeken át mozgásszegény életmódot folytatnak, elmulasztják annak lehetőségét, hogy szív- és érrendszerük hosszú távú egészségét fizikai aktivitással segítsék. Erre hívja fel a figyelmet az utóbbi időben készült két tanulmány.
Dr. Vernes Réka
Mielőtt bárki belevágna az edzésbe, érdemes előtte átgondolni: mit is szeretnénk elérni és milyen út vezet a leghatékonyabb eredményhez, hiszen e téren is fontos a tudatosság.
Dr. Matusovits Andrea
Több mint kétezer éve a tibeti pásztorok legeltetés közben érdekes jelenségre figyeltek fel, melyet a későbbi évszázadok során a saját javukra tudtak fordítani, s melyet ma a modern tudomány is széles körben vizsgál.
Dr. Tóth Szilárd
Hogyan működünk?
Melegszik az idő, a jól takaró ruhadarabokat lengébb, többet mutató fazonokra cseréljük. A nyárra készülve sokan hetek, hónapok óta fogyókúráznak, ám a várt eredmény egyeseknél elmarad. Mit tehetünk ilyen esetben?
Dr. Lőrincz Ildikó
Nyugodtan sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot – legalábbis az egészségügyi kockázatok szempontjából. Ennél sokkal pontosabb mutató a testzsírszázalék, hamarosan kiderül az is, hogy miért.
Dr. Keresztényi Zoltán
„Alig eszem, mégis hízok” – panaszolják sokan. „Na persze” – gondoljuk kajánul, ez a zugevők szokásos mentegetőzése. Pedig a jelenség valóban létezik, több oka is lehet. Mi most a stressz hizlaló hatását járjuk körül.
Szendi Gábor
Selye János a kutatásai során megállapította, hogy a stressz szakaszai kémiai „sebhelyeket” hagynak maguk után, amik kitörölhetetlenek, és ha túl intenzíven halmozódnak fel, a sejtek gyors öregedését vonják maguk után.
A WHO szerint az elhízás világjárványként terjed. A magyar Európa legelhízottabb nemzete. Bátran állíthatjuk, a fogyás többé nem esztétikai, hanem elsősorban egészségügyi kérdés.
Tihor-Herczeg Kyra
Miben segíthet a természet?
Az idei, igen hűvös tavasz során kevésbé tűnt sürgetőnek a nyári strandszezont megelőző fogyókúra, ám az ideális „nyári alakért” – szinte életkortól függetlenül – folytatott küzdelem idén sem maradhat el. Ne feledkezzünk meg közben arról, hogy a fogyásnak, a testtömeg-vesztésnek nem csupán esztétikai, hanem egészségünket is érintő előnyei lehetnek.
Szabó László
Dietetika
Most, hogy már egyértelműen megcáfolták a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek közötti összefüggést, végre nyugodtan élvezhetjük az ízletes szalonnát, a liba- és kacsazsírt, a finom vajat, tejszínt és kókuszolajat? Van, aki igen és van, aki sajnos nem!
Még az egymásnak teljesen ellentmondó diétás irányzatok is egyetértenek abban, hogy a salátafélék elmaradhatatlan részei a legtöbb étkezésnek. Mégpedig nem csupán díszítésként a tányér szélén, hanem köretként vagy önálló fogásként is. Ha ehhez gyermekeinket is hozzászoktatjuk, sokat tettünk a felnőttkori egészségükért is!
Egyre növekszik a gluténmentesen étkezők száma, de a köztudatban még mindig nagy az információhiány, a tévedés és félreértés, hogy kinek és miért is kell diétáznia.
Dr. Polgár Marianne PhD
A nyár folyamán a családi, baráti találkozók alkalmat teremtenek egy-egy hangulatos, közös kerti sütögetésre, grillezésre, ahol sokféle ember igényeit kell egyszerre figyelembe vennünk, hogy mindenki elégedett lehessen.
Gyógyító természet
Ha szeretnénk közelebbről megismerni az életünket fenntartó, támogató ásványokat, kezdjük a „gyökereknél”, azzal az évmilliárdok óta tartó folyamattal, melynek későbbi eredményeként az emberi élet a növényi, állati majd az ősemberi formákon keresztül eljutott a mai állapotokig.
† Dr. Mátyás Ernő
Nyári Extra
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!