Hová tűnt az erőm?

A koronavírus-fertőzés átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben természetes, ha fáradtságot tapasztalunk, de ha terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, érdemes kivizsgáltatnunk, hogy valójában poszt-covid vagy egyéb betegség áll-e ennek hátterében.

Így romlik az oxigénellátás

A tüdőben a gázcsere a léghólyagocskákon keresztül történik. Ezek az apró, vékony falú, levegővel töltött gömbök sokszorosára növelik a tüdő légzőfelületét, az őket borító hajszálerek falán keresztül jut a vérbe a belélegzett levegőből az oxigén. Innen pedig a véráram viszi a szervekhez, az agyba, az izmokhoz és így tovább. A koronavírus-fertőzés következtében azonban a léghólyagocskák károsodhatnak, ezáltal pedig romlik a gázcsere a tüdőben. A léghólyagocskák falában idővel kötőszöveti réteg rakódhat le, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a véroxigén-ellátás tovább romlik.

Jellemző tünetek

A romló oxigénellátás miatt a beteg terhelhetősége csökken, egyre kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik. Fontos megjegyezni, hogy a poszt-covid tünetek átfogó kivizsgálást igényelnek, melynek során kiderülhet, hogy a panaszokat valóban lezajlott koronavírus-fertőzés vagy egyéb szervi, illetve funkcionális eltérés okozza.

A betegség lezajlását követő tartós fáradtságot okozhatja ugyanis vérszegénység, egyéb szervi, például szív- és érrendszeri megbetegedés is. Ilyen esetben azonban gondolni kell a tüdő károsodására is, különösen, ha más panaszok is utalnak erre, mint például elhúzódó köhögés, légszomj és nehézlégzés.

Speciális vizsgálatok

Annak eldöntéséhez, hogy a krónikus fáradtságot és a légzőszervi panaszokat poszt-covid szindróma okozza-e, tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ennek során többek között laborvizsgálat, CT, speciális légzésfunkciós vizsgálat, ún. diffúziós kapacitásmérés is történik, melynek segítségével a gázcserezavart korai stádiumban ki lehet mutatni, mielőtt az olyan előrehaladott elváltozásokat okozna, melyek már a tüdő röntgenképen is láthatók és nagy eséllyel maradandók.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus főorvos
Tüdőközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk