Itt a nyár, és nem tud lefogyni?

Melegszik az idő, a jól takaró ruhadarabokat lengébb, többet mutató fazonokra cseréljük. A nyárra készülve sokan hetek, hónapok óta fogyókúráznak, ám a várt eredmény egyeseknél elmarad. Mit tehetünk ilyen esetben?

Ne várjon csodát, ha nem változtat!

A fogyókúra legfontosabb pillére az életmód-terápia, azaz a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás. Fontos tudni, hogy nem mindenkinél vezetnek eredményre ugyanazok a módszerek, s az is kérdés, hogy mennyire lesznek tartósak a villámdiétákkal elért eredmények.

Érdemes ezért táplálkozását az egyéni paramétereihez igazítania akár dietetikus segítségével is, aki figyelembe veszi többek között az életkort, a munka és a szabadidő ütemezését, a sportra rendelkezésre álló időt, a testi adottságokat, az esetleges betegségeket, ételintoleranciákat stb.

Mi állhat a sikertelenség hátterében?

Ha betartja a diétát, a testmozgást, még sincs jelentős változás, akkor hormonproblémára is gyanakodhatunk, így érdemes a következő értékeket ellenőriztetni:

TSH: pajzsmirigy-alulműködés is okozhat normál étkezés melletti hízást. A pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, csökkent mennyiségük esetén lelassul az anyagcsere, így az emésztés és a zsírégetés is. A megfelelő terápiához érdemes még a T3- és a T4-szintjét is ellenőriztetni.

Glükóz, inzulin: az inzulinrezisztencia túlsúlyt eredményezhet, de a túlsúly is vezethet inzulinrezisztencia kialakulásához. Az állapot további tünetei: pattanásos, zsíros arc, menstruációs problémák, fokozott szőrnövekedés, meddőség. A diagnózishoz terheléses vércukor- és inzulinmérésre van szükség (0, 60, 120 perces), melynek alapján testmozgást és speciális diétát ír elő az orvos. Ennek betartásával a túlsúlyprobléma is megoldódhat.

Kortizol: „stresszhormonként” is ismerjük, a mellékvesekéreg termeli, szerepe, hogy a szervezet meg tudjon birkózni a fokozott terheléssel. Tartósan emelkedett szintje komolyabb túlsúlyhoz és számos egyéb szövődményhez vezet, emiatt kezelése gyógyszeres terápiát igényel.

Dr. Lőrincz Ildikó
endokrinológus, nőgyógyász szakorvos
Budai Endokrinközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk