Kinek kell „mentesen” táplálkoznia?

Egyre növekszik a gluténmentesen étkezők száma, de a köztudatban még mindig nagy az információhiány, a tévedés és félreértés, hogy kinek és miért is kell diétáznia.

A gluténmentesen étkezők ráadásul gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény csak divatként tekint, pedig hátterében általában valós problémák állnak.

A gluténfüggő betegségeknek több típusát ismerjük:

1. Cöliákia: glutén hatására a szervezet antitesteket kezd termelni, és az autoimmun folyamat eredményeként a vékonybélbolyhok elpusztulnak, ami a tápanyagok, vitaminok felszívódási zavarához vezethet. A cöliákiáról korábbi cikkeinkben írtunk részletesen.

2. Glutén (búza) allergia: a panaszok oka a búza fehérjéire (amiláz és tripszin inhibitorokra, gliadinra) adott kóros immunválasz, a betegség megjelenésében a búza specifikus IgE antitestek központi szerepet játszanak.

Kialakulását az öröklött hajlam mellett külső tényezők is befolyásolják.

A bél mikroflórájának összetétele hatással van az immunrendszer érésére, s egész életre kihatóan befolyásolja a gyulladásos, az autoimmun és atópiás betegségeket. Vizsgálatok igazolják a bélflóra megváltozásának, a dysbiozisnak a szerepét a táplálékallergia kialakulásában is.

A bélrendszer a születéskor még steril, a kolonizáció, a jótékony bélbaktériumok megtelepedése ezt követően történik. Alapvető tényező a terhesség hossza.

A koraszülött csecsemők esetében ugyanis – szervezetük éretlensége miatt – magasabb az allergiakockázat. Esetükben gyakrabban kerülhet sor antibiotikum szedésére az élet korai szakaszában, ami szintén kedvezőtlenül hat a bélflórára.

A császáros babák nem kerülnek kapcsolatba a szülőcsatornában az anyai baktériumflórával, nem a jótékony baktériumok kolonizálódnak a bélben – az így kialakult kedvezőtlen bélflóra fokozott hajlamot jelent a gyulladásos citokinek (az immunműködésben résztvevő sejtek) felszabadulására, melynek egyik következménye a táplálékallergia megjelenése.

Anyatejjel (vagy megfelelő tápszerrel) a hátrányok ellensúlyozhatók! Az anyatejes táplálás a bél megfelelő bakteriális összetételét biztosítja immun-anyagai, pre- és probiotikum tartalma révén. Az anyatejes táplálás képes ellensúlyozni a császáros szülés, az újszülöttkori fertőzés és antibiotikumos kezelés kedvezőtlen hatásait is. Ha az édesanya valamilyen okból nem tudja szoptatni a csecsemőt, akkor az anyatej mintájára előállított prebiotikumokat a megfelelő arányban tartalmazó tápszer adása az anyatejes babákéhoz hasonló bélflórát eredményez.

Probiotikumok A táplálékallergiák megelőzésében a probiotikumoknak meghatározó szerepe van. Számos tanulmány igazolja a probiotikumok szerepét a bél egészséges mikrobiom-összetételének kialakulásában és fenntartásában. Szedésüket már a terhesség alatt, legalább az utolsó trimeszterben érdemes elkezdeni és a szoptatás alatt is folytatni.

A babánál alkalmazva már újszülöttkortól kezdődően és csecsemőkorban is jótékony hatású. Bizonyítottan képes csökkenteni a tejallergia és az atópiás dermatitisz gyakoriságát, ám arra ügyelni kell, hogy mindig az életkornak megfelelő legyen a probiotikumpótlás!

NCGS, más néven nem-cöliákiás gluténérzékenység: a tünetek megjelenésében a veleszületett és szerzett immunitás szerepe mellett a bél áteresztő-képességének fokozódása – és ennek következtében bizonyos fehérjék bejutása az immunsejtekhez – játszik szerepet.

Az NCGS tünetei igen sokfélék: a szokásos emésztőrendszeri tünetek (hasfájás, puffadás, hasmenés és székrekedés, fogyás, hangos bélmozgások, gyakori böfögés, hányinger, gyomorégés, szájüregi afta) mellett közérzeti panaszok (szorongás, depresszió, fejfájás, koncentrációzavar), illetve mozgásszervi bántalmak (izom- és ízületi fájdalmak), valamint bőrkiütés is jelentkezhet.

Az NCGS előfordulásának gyakorisága a fejlett országokban 6–13%-ra tehető, diétás kezelésében – a bél fokozott áteresztőképessége miatt – átmenetileg gyakran más, panaszokat okozó élelmiszereket is ki kell zárni az étrendből.

Dr. Polgár Marianne PhD
gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk