Keresés
Close this search box.

Melegem van!

//

Van, aki alig várja a meleg nyarat, más viszont nehezen viseli. Képzeljük el: 30 fokos hőség, párás, fülledt idő, még a szél sem rezdül, távolból vihar közeleg – a város olyanná válik, mint egy üvegház, mindenkiről patakokban folyik a víz. Ez rendkívül kellemetlen, ugyanakkor nagyon hasznos folyamat, hiszen e nélkül hamar elérne bennünket a „hőguta”.

Ennek megelőzésére a bőrben és az agytörzsben található hőérzékelő sejtek azonnal aktiválódnak, és fokozzák a hőleadást segítő verejtékezést. A veríték elpárologtatása hőenergiát von el szervezetünktől, ez tehát hűt. Annak érdekében, hogy a vér és az általa ellátott szövetek se melegedjenek túl, a vér jó része a bőr kapillárisaiba áramlik, hogy ott lehűlhessen.

A hőháztartás egyensúlyban tartásához bő folyadékfogyasztás és könnyű, szellős, természetes alapanyagú ruhák viselete szükséges. A nedvszívó alapanyagú ruhák megakadályozzák, hogy a bőr állandóan nyirkos legyen és rajta a baktériumok és gombák könnyen megtelepedjenek.

Van, akinél a nyári nap melege nélkül is rendszeres jelenség az á llandóan nedves tenyér és hajlatok. Ha extrém fokúvá válik az izzadás, az rendkívül kellemetlen, ráadásul nyáron a szokásosnál is több folyadékot veszíthet miatta a szervezet.

Verejtékezést csökkentő módszerek

A veríték általában szagtalan, a verítékmirigyek mellett található faggyúmirigyek váladéka azonban az épp elfogyasztott élelmiszerek (pl. hagyma), illetve a kiválasztásra kerülő salakanyagok (pl. tejsav, zsírsavak) függvényében jellegzetes illatú lehet. Ráadásul a bőrön található mikroorganizmusok hatására tovább bomlik, s a bomlástermékek már csípős, szúrós, kellemetlen szagot áraszthatnak. Az alábbi egyszerű módszerekkel enyhíthetünk ezen:

 Zsályatea – napi 2-3 csésze langyos vagy hideg zsálya tea enyhíti a verejtékezést.

 Lábfürdő – Átmeneti enyhülést hozhat egy langyos lábfürdő, melybe 1-2 evőkanál almaecetet vagy friss citromlevet teszünk. A gombásodást grépfrútmagolaj vagy teafaolaj hozzáadásával védhetjük ki vagy kezelhetjük.

 Lábhintőporok és -permetek – A gyógyszertárakban és drogériákban speciális nedvszívó, izzadást gátló és fertőtlenítő hatású lábhintőpor és spray kapható.

 Illóolajok – Fertőtlenítő és frissítő hatású a borsmenta-, citrom-, grépfrút-, zsálya-, boróka- és ciprusolaj Ezeket önállóan vagy kombináltan is használhatjuk lemosáshoz, fürdőhöz. Félkádnyi vízhez 5-10 csepp olajat keverjünk, a felszívódást javíthatjuk kevés mézzel vagy tejjel.

 Hideg-meleg váltott zuhany – A vegetatív idegrendszer stabilizálására és a hőháztartás megedzésére kiváló. Heti egy szaunával tovább fokozhatjuk a hatást.

 Relaxáció – Van, akit a napi stressz, szorongás vagy a félelem izzaszt meg. Számukra a napi relaxáció, a feszültséget levezető testmozgás, torna és a légzőgyakorlatok jelenthetnek segítséget.

 Kerüljük az élvezeti szerek fogyasztását! – Az alkohol, a feketekávé, a fekete tea és a csípős fűszerek fokozzák a verejtékmirigyek működését. Fokozott verejtékezés esetén célszerű kerülni ezek fogyasztását.

Figyelmeztető jelek

A fokozott verejtékezés hátterében hormonális vagy vegetatív idegrendszeri funkciózavar is állhat.

 Ha eleget eszik és mégis fogy, esetleg feszült, hevesen dobog a szíve, erősen izzad (és nincs klimaktériumban!), feltehetően pajzsmirigy-túlműködése van.

 Egyes fertőző betegségek (pl. vírusinfekció) is állhat a fokozott izzadás hátterében, különösen, ha láz, hőemelkedés, levertség is kíséri.

 Időnként a daganatos betegségek egyik melléktünete az indokolatlan – főleg éjszakai – izzadás.

Amennyiben a fokozott verejtékezés a szokásostól eltérő módon és mértékben jelentkezne, feltétlenül forduljon orvosához!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!