Keresés
Close this search box.

A gyógyító selyem

//

Sok minden eszünkbe juthat a selyemről, csak épp a gyógyhatás nem! Először had elevenítsem fel a selyem történetét az ókori Kínától napjainkig, és csak a végén árulom el a kíváncsi Olvasónak, hogy milyen gyógyhatással bír ez a becses portéka, megosztva persze személyes tapasztalataimat is.

Az ismert kínai gondolkodó, Confucius szerint a selyem története Kr.e. 2640-re nyúlik vissza. Ekkor ugyanis Xi Ling Shi kínai hercegnő véletlenül beleejtett egy selyemhernyó-gubót a forró teájába, s amit kivett onnan, abból egy gombolyag selyemfonalat tudott készíteni. Ennek a figyelmes, okos leánynak köszönhetően indult el világhódító útjára a selyem. Kiépültek a kereskedelmi útvonalak, a híres „selyemutak”. Már a római patríciusok és a japán császárok is selymet hordtak, de az elkészítés titkát 3000 éven keresztül szigorúan őrizték Kínában. Végül a történelem első ipari csempészete során, 552-ben Justinianus császár két térítő szerzetese bambuszbotokban kicsempészett néhány selyemhernyógubót Bizáncba. Később a selyemkészítés titkát az arabok is megszerezték. A XII. században Marco Polo utazásainak köszönhetően a Kelet-Nyugati selyemkereskedelem fellendült, és Itália lett a selyemipar európai központja, majd 1450-ben helyét Lyon vette át. A hugenottáknak köszönhetően a selyemgyártás Európa szerte elterjedt és virágzott, míg a II. világháborúban a szintetikus anyagok teljesen ki nem szorították a piacról. A háború után Japán lett a selyemgyártás nagyhatalma egészen 1970-ig, amikor Kína méltó módon újra elfoglalta első helyét több mint 50%-os részesedéssel.

Gyermekkoromban, ha fájt a torkom, édesanyám selyemsállal kötötte be. Még emlékszem kellemes, nyugtató hatására, mintha megőrizte volna az anyai kéz melegét. Sajnos ma már ő szorul orvos-fia segítségére. Elfáradt, kopott, reumás ízületei érzékenyen reagáltak a legenyhébb időváltozásra, fájdalmai aludni sem hagyták. Fájdalomcsillapítót és gyulladás-gátlót csak végső esetben szedett, mert gyomorégést okoztak és növelték a vérnyomását. Néhány hete meglepve tapasztalom, hogy anyukám frissebben mozog, jár-kell a házban, mintha kicserélték volna. Sőt, az is előfordult, hogy reggel – tudni illik a munkahelyem tőszomszédságában lakik – nem várt az ablaknál állva, mert elaludt. Jót mulattam, amikor azt mondta, hogy a kínai selyempaplan gyógyította meg, amit a születésnapjára kapott. Mivel állapota tovább javult, s így a „gyógyhatás” tartósnak bizonyult, utána néztem, kutatni kezdtem az irodalomban, találok-e valamilyen feljegyzést a selyem gyógyító hatásáról.

A leírtak igen meggyőzőek voltak, így azóta már sok betegemnek ajánlottam, hogy a terápia mellett próbálják ki a selyempaplant és a selyemágyneműt. Nagyon sokan beszámoltak ízületi fájdalmaik enyhüléséről, s az érzékeny bőrűek is örömmel fogadták javaslatomat. A selyem poratka allergiával küzdő betegeim körében is eredményesnek bizonyult, mivel teljesen bőrbarát, és alacsony elektrosztatikusságának köszönhetően nem vonzza a poratkákat.

Ha belegondolunk, hogy életünk egyharmadát ágyban töltjük, rájövünk, mennyire fontos, hogy ez idő alatt sikerüljön testileg-lelkileg regenerálódnunk, hiszen a pihentető alvás a jó közérzet, és az egészség egyik fő forrása. Ehhez minimum szükségünk van egy megfelelő ágyra, matracra és takaróra, amely kényelmes, nyugodt álmot biztosít, miközben testünk hőmérsékletét télen és nyáron egyaránt 36 C fokon, azaz optimális szinten tartja. Ehhez szükséges kelléktárunk egy újabb, selymes darabbal gazdagodhat, melyet mindenkinek jó szívvel ajánlok.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!