Keresés
Close this search box.

Bőrgyógyászat

Cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, adalékmentes, vegyszermentes… egyre szélesedik azon termékek köre, ahol akár divat, akár egészségvédelmi megfontolásból elvárjuk a „mentességet” és keressük azon termékeket, melyek valóban megfelelnek e követelményeknek. Valójában mitől is legyenek mentesek ezek a termékek?
A Psychological Science szaklapban publikált egyik kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapították, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.
Kevesen tudják, hogy a túlsúly nemcsak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, hanem a bőr állapotára is jelentős hatással van. A plusz kilók szerepet játszhatnak például a túlzott izzadás, az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések, a pattanások, sőt még a pikkelysömör kialakulásában is. Mindez jelenleg sokadlagos problémának tűnik, de elhanyagolása ronthatja az állapotot, tegyünk tehát ellene most, házilag!
A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen panasz, melyet – annak nyomaival együtt – minden érintett szeretne mielőbb megszüntetni.
A hosszan tartó vagy ismétlődő stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Mindez hozzáadódik a bőr – évek múlásával amúgy is egyre szembe tűnőbb – öregedési folyamatához. Tekintsük át, mit tehetünk magunkért!
Ahogy beköszönt a jó idő, mindenkiről lekerül a zárt, meleg ruha és cipő. Egyre könnyebb, egyre nyitottabb ruhákban, cipőkben járunk, melyek már kevésbé fedik el a testünkön, lábunkon jelentkező bőrproblémákat. Ideje hát nekilátnunk egy alapos, teljes körű „szerviznek”! Haladjunk lentről felfelé, kezdjük tehát a lábunkkal!
Az ekcéma hátterében számtalan tényező – genetikai hajlam, allergia, stressz, étrendi hiba – állhat. Ennek megfelelően kezelése is igen összetett feladat. Mai tudásunk szerint nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a tünetmentes állapot elérhető és fenntartható.
A bőrszárazság első tünetei már 35-40 éves korban jelentkezhetnek, de a változó korhoz közeledve és azt követően válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja.
A női szervezet hormonváltozásai egy sor bőrproblémában is tetten érhetők. Sokan már a negyvenes éveikben arra panaszkodnak, hogy vékonyabb és ráncosabb lett a bőrük, különösen a szemek és az ajkak körül.
Pikkelysömör a plusz kilóktól? Talán meglepően hangzik e felvetés, azonban ma már kutatások bizonyítják, hogy az ún. metabolikus szindróma – az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség együttese – hajlamosíthat a pikkelysömörre.
A környezettudatos szemléletmód, manapság már a háztartásban is fokozatosan egyre nagyobb teret hódít. Jól megfigyelhető tendencia, hogy egyre többen választanak környezet- és bőrkímélő megoldásokat a hagyományos mosó és tisztítószereik helyett.
A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztítóerő, illetve a tartós, kellemes illat. Gyakran azonban épp ezek okozzák a kellemetlen panaszokat – a testszerte jelentkező bőrvörösség és kiütések a mosópor-allergia tünetei is lehetnek.
Vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek elsősorban a térdeken, könyököknél, a kéz- és lábfejen, a fejbőrön és a testhajlatokban jelentkeznek. Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen?
A pikkelysömör (psoriasis) egy gyulladásos, nem fertőző bőrbetegség, melyet az immunrendszer még nem azonosított eredetű, fokozott aktivitása vált ki. Eredményesek-e a kezelések? Mire számíthatunk?
Bármilyen hihetetlen, a bőr természetes öregedési folyamata már 25 éves kor körül elkezdődik, de jól látható jelei gyakran csak 40 éves korban jelentkeznek. Lássuk, mit tehetünk mi magunk a folyamat lassítása érdekében!
A nyár beköszöntével a lengébb ruházat nemcsak alkatunk előnyös, vagy épp kevésbé vonzó vonalairól árulkodik, hanem bőrünk is kendőzetlenül előtérbe kerül. A szokásos fogyókúra mellett tehát érdemes egyéb praktikákat is alkalmaznunk, hogy valóban "csúcsformába" hozzuk magunkat. Nézzük, hogyan!
A nyári melegben még a szokásosnál is többen szenvednek szív- és keringési panaszoktól, de az izzadás és az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések ugyancsak sok kellemetlenséget okozhatnak főleg azoknak, akik plusz kilókkal is küzdenek.
Örömmel élvezi a tavaszi napsütést, akinek ekcémás, pikkelysömörös bőrproblémái vannak, hiszen a nyárhoz közeledve panaszaik jelentősen enyhülnek. Ezzel ellentétben inkább hidegpártiak a rosaceás bőrtünetektől szenvedők, mivel az erős napsütés és a meleg kifejezetten rontja állapotukat. Mindkét panasz negatívan hat az életminőségre, ezért megfelelő kezelésük elengedhetetlen.
50 felett a legtöbb nő tapasztalhatja, hogy az egészségtelen, enzimhiányos táplálkozás és alacsony folyadékfogyasztás mellett a hormonális változások is nyilvánvaló jeleket hagynak a bőrön.
Bőrünk öregedése már igen korán, harmincon túl elkezdődik. Csökken a vízmegkötő képessége, egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, így rugalmatlanabbá válik, lassabb vagy gyorsabb ütemben elindul a ráncosodás. A jó hír, hogy ezek a folyamatok lassíthatók, az elvesztett anyagok pedig pótolhatók!
Idősödve, a gyengülő fizikum, a romló erőnlét és egyensúly következtében gyakoribbak az elesések, sérülések, ráadásul a keringési és egyéb krónikus betegségek is hozzájárulhatnak a sebek, fekélyek kialakulásához. A helyzetet nehezíti, hogy idősebb korban lassul a sebgyógyulás folyamata: a krónikus sebbel élők nagy része 65 év fölötti.
A meleg, párás idő, a zárt, rosszul szellőző ruha, cipő, a munka vagy sport közbeni izzadás „melegágyat” teremt a nemcsak csúnya, de igen kellemetlen bőrgombásodásnak. Hogyan előzhetjük meg, s mit tehetünk, hogy ne kelljen sokáig takargatnunk a bőr- és körömgomba nem túl vonzó látványát?
A bibliában, Máté evangéliuma szerint, a három napkeletről induló bölcs a gyermek Jézusnak értékes gyógynövényeket és aranyat ajándékozott. Ezek az ajándékok, az illóolajok és az arany a korabeli orvoslás értékes alapgyógyszerei is voltak, s mind a mai napig helyet kapnak az alternatív gyógyászatban.
Szerencsések a férfiak, mert bőrük – kedvezőbb felépítése miatt – később öregszik, mint a nőké. Esetükben is sok múlik azonban az életmódon és a bőrápolási szokásokon.
Sokaknak jelent problémát – különösen a nyári napsütésben – a száraz bőr okozta kellemetlenség, ami az életkor előrehaladásával tovább fokozódhat. A különféle kozmetikumok mellett természetes megoldást jelenthet a hidegen sajtolt olajokkal végzett otthoni bőrápolás.
Sokan nem tudják, hogy a bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. A ráncok képződése már a húszas-harmincas években elkezdődik, de látványos fokozódása 50 év felett jellemző. Érdemes tehát gondot fordítani nemcsak az utólagos kezelésre, hanem a korai megelőzésre is.
Kevesen tudják, hogy a bőr szerkezete nemcsak a külső környezeti hatásoktól, hanem az életkorral együtt is változik. Gyermekkorban a bőr lágy, rugalmas és nagy mennyiségű hyaluronsavat tartalmaz. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá válik, később állapota normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ráncosodik. Hogyan lassíthatnánk e folyamatot?
Az őssejtek, melyek minden élőlényben megtalálhatók, osztódással képesek a szervezetet felépítő valamennyi sejtet létrehozni, ezáltal folyamatosan pótolják az elöregedett sejteket. Így fékezik az öregedési folyamatot, ami nemcsak a belső szervekben, de külsőleg is érvényesül.
A pikkelysömör – jelenlegi tudásunk szerint – nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentes állapotban is tartható. A téli hideg és egyéb körülmények a tünetek fellángolását eredményezhetik, érdemes tehát tudnunk, melyek ezek tényezők, hogyan tudjuk őket megelőzni, illetve kezelni.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!