Keresés
Close this search box.

Szexológia

Az alhasi fájdalom igen gyakori panasz, mely nők esetén nőgyógyászati problémát is jelezhet. Amennyiben tartósan fennáll, vagy vissza-visszatér, úgy érdemes mielőbb kivizsgáltatni és kezelni, főleg, ha a nő épp a családtervezés időszakában van.
A férfiasság, a potencia egy olyan terület, ahol a „teremtés koronái” igencsak sebezhetők. Az e téren jelentkező problémák szorosan kapcsolódnak az életkorhoz, az egészségi és érzelmi állapothoz, meghatározó módon rontják életminőségüket, s az állapotot tovább súlyosbíthatja a kudarcok miatt érzett szorongás.
A Michigan Egyetem kutatói a szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgálva a Science című lapban megjelent tanulmányukban megállítják, hogy a jó szex lehet az egészséges hosszú élet egyik titka.
A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport korábbi online felméréseinek adatai igazolták azt az előzetes feltételezést, hogy a férfiak szexuális problémái, a potencia zavarok egyfajta sikerbetegségnek tekinthetők.
A kor előrehaladtával a legtöbb férfinél időnként előfordul merevedési zavar (erektilis diszfunkció – ED). A szexuális teljesítményükkel elégedetlen férfiak többnyire mélyen magukba zárják a problémát, mintha ez csak őket érintené, pedig a számtalan okból előforduló merevedési zavart ma már népbetegségnek is tekinthetjük.
Olyan párok esetében, ahol egyik, vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg magánélete során az átlagosnál nagyobb mértékű stresszel kell megbirkóznia, különösen gyakori, hogy a családtervezés időszakában nehézségek jelentkeznek, jelentősen késik a gyermekáldás.
Idén, a szokatlanul sok hosszú hétvégét kihasználva, egyre többen indulnak útnak pár napos wellnessre, vagy látogatják a kellemes meleg vizes fürdőhelyeket. A pihenés, kikapcsolódás mellett azonban az arra érzékenyek – hazatérve – kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak.
Felgyorsult világunkban, a karrierépítés és állandó túlhajszoltság közepette már nemcsak az egészségügyi, de a legtöbb párkapcsolati probléma hátterében is a stressz áll. Ideje döntenünk, hogy megszabadulunk a stresszforrásoktól, vagy megtanuljuk jobban kezelni a feszült helyzeteket!
Napjainkban minden ötödik pár küzd a gyermekáldásért. Magyarországon kétszázezerre becsülik a babára vágyakozók számát. A meddőség egyre nagyobb probléma, melyért napjainkban 60%-ban a férfiak felelősek, tehát m a már a meddő nőknél jóval több a meddő férfi. A férfimeddőség 2035-re kritikus szintet érhet el.
Tudjuk, sokan tapasztalják is, hogy a stressz férfiaknál merevedési zavarok kialakulásához vezethet. Az esetek nagy részében, a pszichés túlterheltség múlásával, a probléma spontán is rendeződhet, kivéve, ha hátterében más okok is állnak.
50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Ezért fontos, hogy egy férfi se vegye félvállról a tüneteket, mert idejében történő szűréssel és megfelelő kezeléssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges elváltozások idejében felismerhetők és sikeresen kezelhetők.
A férfiak igazán szerencsések, mert bőrük – kedvezőbb felépítése miatt – később öregszik, mint a nőké. Esetükben is sok múlik azonban az életmódon és a bőrápolási szokásokon.
Igen sok nő számára nem a párkapcsolati problémák, hanem egészségügyi panaszok nehezítik, vagy teszik lehetetlenné a szexet. Közülük még mindig csak kevesen fordulnak ezzel orvoshoz, pedig az esetek jelentős részében visszaszerezhető lenne az örömteli intimitás képessége.
Ma már tudjuk, hogy a nők egészséges hüvelyi mikroflórájának komoly védelmi szerepe van a fertőzésekkel szemben. Éppen ezért figyelnünk kell rá, hogy ezt a protektív bakteriális „közösséget” megőrizzük. A Lactobacillus nemzetség fajai képezik a domináns csoportot, elsősorban az ő aktivitásuknak köszönhető az egészséges egyensúly fenntartása.
Meddő házasságok száma folyamatosan növekszik. Az életritmus megváltozása miatt sok pár 30-35-40 éves korában jut el a gondolatig, hogy gyermeket vállaljon. Ekkor már sürget az idő, türelmetlenebbek a párok, keresik az okokat, miért késhet a gyermekáldás.
A szexuálisan aktív magyar nők körében végzett legfrissebb kutatás szerint, a legtöbb nő hetente legalább egyszer szeretkezik, elégedett a nemi életével, de színlelt már orgazmust és izgalmasnak tartja a szexet nyilvános helyen.
Tudjuk, a házasság nem mindig könnyű. Két mindenben különböző ember összecsiszolódása nagy kihívás, de az „igazi” megtalálásának – akinél meg tudunk állapodni – megvannak az előnyei. Mivel a (legtöbb) házasság szereteten alapszik, ezt biztosan megéri ünnepelni!
A külvilágban hemzsegő kórokozók és a steril kismedencei hasüreg és petefészek között egy nyitott csatorna van: ez a hüvely – méhnyak – méhüreg – petevezeték.
A férfiassággal összefüggő problémák érzékenyen érintik az erősebb nemet, emiatt sokan halogatják az orvosi vizitet. Nehéz megnyílni, és egy idegennek elmondani olyan problémát, melyet még magunk elől is rejteni szeretnénk. Ám, ha a panaszok maguktól nem oldódnak meg, érdemes mielőbb megoldást keresnünk, amíg a helyzet nem súlyosbodik.
A középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos „szexuális diszfunkciókkal”. Ennek ellenére a kutatók javasolják a szex folytatását nemcsak annak boldogító, hanem komoly egészségvédő hatása miatt is.
Mitől lesz boldog egy párkapcsolat? Ha éppen azon munkálkodsz, hogy javíts a házasságodon/párkapcsolatodon, hasznos lehet megismerned a boldog párok alábbi 10 szokását.
A szexualitás a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat, ha az egyik fél huzamosabb ideig hárítja azt. Gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, ám többféle hormonális probléma is okozhatja az összebújások hanyagolását. Lássuk, melyek ezek!
A párkapcsolatokban igen sok konfliktus abból ered, hogy a partnerek nem ismerik fel egymás kötődési stílusát, így nem is tudnak alkalmazkodni párjukhoz.
A várandósság időszaka minden tekintetben egy Más állapot. Akár készültünk rá, akár nem, fenekestől felfordul az életünk. Erről az időszakról minden nő ábrándozik, ám az, hogy hogyan telik, nagyban függ a testi és lelki felkészültségünktől. A nő minden egészségével kapcsolatos döntésében benne van a következő generáció egészsége is. Ez az élet iránti felelősségünk!
A Michigan Egyetem kutatói szerint, a jó szex lehet az egészséges, hosszú élet egyik titka. A szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgáló tanulmány a Science című lapban jelent meg.
A női szexuális vágy csökkenésének hátterében sokféle ok állhat. Még jól működő párkapcsolatban is problémát jelenthet a stressz, a kimerültség, túlhajszoltság, egyes egészségügyi panaszok, melyek közül most a hormonális problémákra térünk ki röviden.
A női élet előrehaladtával – egyebek mellett – az intim terület önvédelme is csökken. Szárazabbá, sérülékenyebbé, viszketőssé, sárga váladékossá válhat a hely és kényelmetlenebb lesz a szexuális együttlét.
Tréning nélkül a test egyetlen izma sem tartja meg fiatalos erejét! Mindez igaz nőknél és férfiaknál egyaránt, az intim testtájak – életminőségünk szempontjából rendkívül fontos – izmaira is, melyek ugyancsak rendszeres „karbantartást” igényelnek.
A világ lakosságának több mint fele nő. Így több mint 3 milliárd embert a hétköznapokban közvetlenül érint az intim higiénia kérdése. Felmérések szerint, a nők 83%-a szenvedett már valamilyen nemi szervi fertőzéstől. A panaszokat kiválthatja, fokozhatja, a gyógyulást késleltetheti a nem megfelelő egészségügyi betét használata. Ez esetekben nyújtanak nagy segítséget az anionok!
Honnan tudhatnánk, hogy jól választottunk-e? Miért esünk szerelembe valakivel első látásra, mással meg soha, pedig lehozná nekünk a csillagokat is az égről?

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!