Keresés
Close this search box.

Szexualitás és higiénia

//

Meddő házasságok száma folyamatosan növekszik. Az életritmus megváltozása miatt sok pár 30-35-40 éves korában jut el a gondolatig, hogy gyermeket vállaljon. Ekkor már sürget az idő, türelmetlenebbek a párok, keresik az okokat, miért késhet a gyermekáldás.

Szexualitás és higiénia

A fogantatás legfontosabb része, hogy a nő és a férfi „normálisan” működjön, azaz a hormonális háztartásuk rendben legyen. Emellett rendkívül fontos a nemi szervek – így a női hüvely – állapota, higiéniája is. A gyakran szinte panaszokat sem okozó hüvelyi fertőzés, ami a normál flóra egyensúlyának felborulásával is jár, megakadályozhatja a teherbeesést.

Akár a hüvely baktérium flórája és gyulladás esetén az ott lévő kórokozók felszálló fertőzést, gyulladást okozhatnak a partnernél is. Férfiak esetében ez sokáig „néma”, tünetmentes maradhat. A férfi meddőség és az idősebb korra krónikussá váló prosztatagyulladás ezeknek a szinte panaszt sem okozó „pingpong” fertőzéseknek a következménye is lehet.

Ugyan az urológia tankönyvben le van írva, de nem köztudott, hogy szex után a legfontosabb megelőzés – nőknél és férfiaknak egyaránt – a vizelés. Ezzel a nagy sugarú belülről kifelé irányuló „mosással” a felszálló fertőzések kialakulását nagymértékben csökkenteni lehet. Ehhez jó, ha a vizelés az együttlét után 15-20 percen belül megtörténik.

Vannak olyan kórokozók, többek között a húgyhólyaggyulladást okozók között is, melyek kifejezetten érzékenyek a vegyhatásra. Ha a pH 5 fölé emelkedik, azaz lúgosabb irányba változik, exponenciálisan növekszik egyes kórokozók fertőzőképessége. Húgyhólyaggyulladás esetén az egész kismedence érzékenyebbé válik a gyulladásokra.

A szex előtti alapos mosakodás – főleg férfiak esetében – szintén megelőző hatású. A fityma bellemeze alatt elszaporodó baktériumok a nőnél nemcsak hüvelyi gyulladást, de méhszájseb kialakulását is okozhatják.

A tisztálkodás során az illat- és színezékanyagokat tartalmazó szappanok, kozmetikumok az arra érzékenyeknél ún. steril gyulladást, túlérzékenységi reakciót indíthatnak el, ami mindig vérbőséggel jár. A túlzott alhasi vérbőség pedig ugyancsak hátráltathatja a teherbeesést, a várandósság megtartását.

Dr. Kiss Rita
mikrobiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!