Keresés
Close this search box.

Nyár van!

Mi a nyári program? Legyünk kreatívak! Maradjunk egészségesek!
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
Itt a nyár! Különféle készítmények, napozószerek roppant széles választéka áll rendelkezésünkre. Bizony, nem könnyű a választás! Mire lesz szükségünk? Melyik a számunkra legmegfelelőbb termék? Olajat, krémet, gélt vagy sprayt válasszunk a napozó, fényvédő készítmények közül?
Ahányan vagyunk, annyiféle testi és lelki terhet hordozunk. Mindenki igyekszik a rövid nyári szabadság alatt gyorsan megszabadulni ettől, hogy visszanyerje egészségét, testi-lelki erejét és munkaképességét. Néha, ez mégsem sikerül!
Kirándulás, táborozás alkalmával egyre többen fújják, kenik magukat szúnyog- és kullancsriasztó készítményekkel. A Magyar Kullancsszövetség ezzel kapcsolatban fontos szempontokra hívja fel az érintettek, főként a szülők és a tanárok figyelmét.
700 millió ember kel útra manapság évente, ebből 50 millió trópusi országokba utazik, a felének lesz valamilyen egészségi problémája, 8%-uk orvoshoz fordul, míg a többség gondosan összeállított úti-patikája révén, maga oldja meg a kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.
Kirándulás előtt egyre többen kenik be magunkat kullancsriasztóval, de kevesen tudják, hogy a városban is veszély leselkedik ránk! Az egyre súlyosabb tünetekkel járó Lyme-kór ellen még az oltás sem véd, bár már házilag is tesztelni tudjuk, hogy fertőzött volt-e a kullancs, így azonnal indulhat a kezelés. Idei újdonság hazánkban a mediterrán szúnyog megjelenése, mely kicsi és hangtalan, mellette horrorfilmbe illő a déli országokból érkezett új betegség, a szívférgesség.
Végre eljött az idő, amikor a kertben serénykedés mellett, már élvezhetjük is szorgos munkánk gyümölcsét! A szamócát, epret szép sorjában követi a többi ízletes gyümölcs, egészen ősz derekáig. Kertünk virágoktól tündököl, szakítsunk hát időt legalább a langyos, virágillatos estéken a pihenésre, gyönyörködésre! Megérdemeljük.
Mi az, ami semmiképp nem maradhat ki az úticsomagból? Mi mindenre kell felkészülnünk, hogy nyaralásunk felhőtlen, kellemetlenségektől mentes legyen? Hogyan védhetjük meg magunkat a napégéstől, fertőzésektől, utazási hasmenéstől, sérülésektől, csípéstől, szúrástól, egészségünket érő egyéb váratlan „támadásoktól"?
Sokszor és sokat írtunk már arról, mi kerüljön a bőröndbe, mit érdemes magunkkal vinni hosszabb utazásra, nyaralásra, ez alkalommal inkább egészségmegőrző jó tanácsokkal szolgálunk, hogy az utazás elviselhetőbb, a nyaralás kellemesebb legyen.
Hogy fogom bírni a többórás autózást, buszozást? Mi lesz, ha elromlik az autóm? Ugye ismerősek ezek az utazás előtti aggodalmak, melyeket elménk „kisördöge” vetít elénk? Lássuk, hogy szabadulhatunk meg tőlük?
Manapság már a legtöbben bőséges naptej-arzenállal indulnak a strandra vagy nyaralni, s kenik is magukat szorgalmasan tetőtől talpig, közben észre sem veszik, hogy egy fontos részt kifelejtettek az UV-védelemből – a hajukat.
A nyári szezon előtt az emberek két dolognak mondanak szívesen búcsút: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban, a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Szeretnénk a napvédelemmel kapcsolatban felmerült leggyakoribb kérdésekre adott válaszainkat, tanácsainkat – nyári útravalóul – csokorba kötve átnyújtani minden Kedves Olvasónknak.
Mindenki szereti, ha selymes, egyenletesen napbarnított a bőre. Alig várjuk a nyarat, fel is vásároljuk a sokfaktoros külső fényvédőket, ám sokan elfelejtik belülről is felkészíteni szervezetüket a napozásra az UV sugárzás ellen védő és bőr regenerálódását elősegítő béta-karotinnal.
Több mint 10-szer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg rendszeres, mérsékelt – napi 10-20 perces – napozással (a 10–15 óra közötti veszélyes időszak kihagyásával), mint amennyi a melanomás halálozások jelenlegi száma – állítják a kutatók egy amerikai felmérés nyomán.
Szemünkben az éleslátás helye az ún. sárgafolt, azaz makula. Ennek megbetegedése időskorban akár vakságot is okozhat. A betegség egyik előidézője lehet az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény.
Az egyetemeken még javában tart a vizsgaidőszak. Minden diák rémálma a „rövidzárlat”, amikor hirtelen, minden előzmény nélkül „leblokkol az agyuk”. Az idősebbek régi diákéveikben, vagy később, munkájuk során, esetleg valamilyen teljesítmény-kényszer alkalmával ugyancsak megélték, s a kor előrehaladtával egyre gyakrabban elszenvedik e helyzetet. Memóriánk élessége számos módszerrel edzhető, de szellemi frissességünk fenntartásához ugyanilyen fontos a „lazítás”, a kikapcsolódás, melyre az előttünk álló nyár kitűnő lehetőséget kínál.
Napjainkban a barna bőr divatjának hódolók barnaságukért szinte mindenre hajlandóak, ám az áhított cél elérése után mégsem mindig elégedettek – az óvatlan, felelőtlen napozásnak ugyanis ára van!
Ki ne vágyna a nyári melegben a vízpartra, a strandra? Jóval kevesebben gondolják csak végig, hogy mi mindennel térhetnek haza egy zsúfolt strandról! Leégett, szerencsés esetben pedig szép barna bőrrel, netán lábgombával vagy esetleg vírusos szemölcsökkel? Mindez nem ritkaság, hiszen a körömgomba már-már népbetegségnek számít!
A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, ám annál súlyosabb kimenetelű allergiaforma, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. A nyár folyamán a rovarcsípés esetleges következményeit még nem ismerő, szabadban játszó kisgyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!