Keresés
Close this search box.

„Mondd, te mit választanál?”

//

Itt a nyár! Különféle készítmények, napozószerek roppant széles választéka áll rendelkezésünkre. Bizony, nem könnyű a választás! Mire lesz szükségünk? Melyik a számunkra legmegfelelőbb termék? Olajat, krémet, gélt vagy sprayt válasszunk a napozó, fényvédő készítmények közül?

„Mondd, te mit választanál?”

A bőrvédelem szempontjából kevésbé lényeges a termék kiszerelése, sokkal fontosabb ennél, hogy a napozószer UVA és UVB sugarakkal szemben egyaránt megfelelő védelmet biztosítson. A termékeken feltüntetett faktorszám a készítmény UVB sugarakkal szembeni védelemének mértékét mutatja. Az egységes szabályozás szerint, ennek értéke minimum 6 és maximum 50+ lehet.

A szükséges UVA elleni védelmet a terméken feltüntetett piktogram (körbe írt UVA felirat) jelzi. Ellenőrizzük, hogy a faktorszámon kívül látjuk-e az UVA sugarakkal szembeni védelemre történő utalást és feltétlenül ilyen terméket válasszunk!

Milyen magas faktorszámú (SPF) termék kell nekünk? Elsődleges szempont, hogy a saját bőrtípusunknak az adott körülmények között megfelelő ideig, megfelelően magas védelmet biztosítson a kiszemelt termék. A bőrtípuson kívül figyelembe kell vennünk a környezeti tényezőket, például vízparton, havas tájon, délidőben, tiszta ég esetén, magas hegységben a szokásos UV terhelés többszöröse ellen kell megfelelő védelmet biztosítanunk bőrünknek, hogy elkerüljük az azonnali leégést és a hosszútávon kialakuló bőrkárosodást, bőröregedést.

Fontos, hogy a bőr természetes UV-védelmének kialakulásáig, a fokozatos, egyenletes barnulás érdekében, a magasabb faktorszámú készítményeket válasszuk. 6-8 nap elteltével a bőr saját védelme – egyéntől függően – akár 5-10 faktorszámnak megfelelő erősségű is lehet.

Ha nincs lehetőségünk vagy időnk, hogy bőrünk természetes védelme kialakuljon, akkor igenis célszerű elutazás előtt három-négy alakalommal igénybe venni a „mesterséges napfényt” (szolárium), hogy bőrünket ne érje sokkhatásként az erős nyári napfény.

Ne feledjük, hogy egyetlen napozó készítmény sem biztosít 100%-os védelmet, ezért ne tartózkodjunk túl sokáig a napon, és ne gondoljuk, hogy: „bekentem magam, nem lehet semmi probléma”.

Fontos annak ismerete, hogy a terméken feltüntetett védelemszint fenntartása érdekében, 1-2 óránként feltétlenül ismét kenjük be magunkat. Az „újraalkalmazással” elkerülhető a napozó idő előtti kimerülése.

Feltétlen hangsúlyozni kell, hogy a fényvédő termékekből a szokásos kozmetikai készítményeknél nagyobb mennyiséget kell felkenni, mert csak így biztosított a készítményen jelzett UVA és UVB napvédelem. Hivatalosan 2 mg/cm2 javasolt, ami durván 3-4 evőkanálnyi krémet jelent egy átlag felnőtt esetében.

Célszerű, hogy a napfényvédő termék vízálló (water-resistant) legyen, azaz fürdéskor, sportoláskor, pancsoláskor se mosódjon le, tehát folyamatos védelmet biztosítson. Érzékeny bőr és gyermekek esetén pedig, különösen ajánlott tartósítószer-mentes (parabenmentes) és hypoallergén napozót választani.

Ne feledjük, hogy a „bőrünkre megy a játék”. Az egészségtudatos napozáshoz ma már elengedhetetlen megfelelő fényvédő készítmény használata.

Dr. Kelen Ákos Ph.D.
szakgyógyszerész

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!