Keresés
Close this search box.

Prevenció és terápia

A nyári kánikulát még a fiatalok és egészségesek is nehezen viselik. Ennél nagyobb megterhelést jelent azonban az idősebbeknek, a változókorban lévőknek, főleg ha magas vérnyomással is küzdenek.
Talán hihetetlenül hangzik, de a hazai felnőtt lakosság fele érintett visszérbetegségben. Közülük csak minden 3. fordul orvoshoz, vagy mert panaszai még enyhék, vagy mert tart a műtéttől. Nagyon fontos pedig a betegség időbeni kezelése, melyre többféle lehetőség áll rendelkezésre.
A nyári kánikulában igen gyakori probléma az alsó végtagok ödémája, dagadása. A hőség hatására kitágult erek miatt a vér pangásnak indul az erekben, a vízháztartás felborul, a folyadékot szállító erek nem képesek megfelelően működni. Emiatt a lábak gyakran megduzzadnak, főleg hosszan tartó ülés, állás során. Mindez nemcsak esztétikai probléma, de fájdalmas is lehet. Mielőbbi megszüntetéséhez azonban ki kell deríteni, mi okozza a gondot.
Egy bizonyos életkorig teljesen természetesnek tekintjük, hogy a körülöttünk lévő világot – annak minden apró részletével – tökéletesen élesen, kontrasztosan, színekben gazdagon láthatjuk. Eszünkbe sem jut, hogy a látás milyen bonyolult, precízen működő folyamatok eredménye. Idősödve, amikor e csodás képességünk gyengül, merül fel a kérdés: vajon mi mindent tehetnénk annak javítása, helyreállítása érdekében?
Segítség, felfáztam! Tombol a nyár, aki csak teheti, vízparton vagy strandon hűsöl, pancsol, úszik. Valóban ez az egyik legjobb kikapcsolódás, de figyeljünk oda az intim higiéniára is, mert ilyenkor könnyű különböző fertőzéseket szerezni! Ha így jártunk, ne hagyjuk kezeletlenül a problémát!
Szeretné tartósan és a lehető legtermészetesebb módon ellenállóbbá tenni szervezetét? Annak – a multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett – a legjobb módszere a személyre szabott életmód kialakítása, melynek nélkülözhetetlen része a rendszeres testedzés és még néhány fontos tényező. Lássuk, melyek ezek!
Tény, hogy tavaszra a vitaminraktárak kiürülnek, ilyenkor jelentkezik a jól ismert „tavaszi fáradtság”. Ha emellett egyik fertőzésből a másikba esünk, alig gyógyulunk meg, máris jön a következő, érdemes megvizsgálnunk életmódunkat, és kideríteni, nincs-e komolyabb ok a háttérben.
A téli fagyok után az enyhülő tél végi, kora tavaszi időben hemzsegnek a kórokozók, vírusok, baktériumok. Sokan mégis teljesen egészségesek, míg mások egyik betegségből a másikba esnek. Mi köztük a különbség? Ennyire eltérően működhet immunrendszerünk?
Szervezetünkben 3 alapvető fontosságú rendszer működik egészségünk fenntartásáért: Regeneráció, Immunrendszer, Antioxidáns rendszer. A „R-I-A” tényezők kombinációja védi a „VITA”-t, ami latinul ÉLET-et jelent. E filozófia mentén kialakult mozaikszó a RIAVITA, mely egy innovatív cég és számos olyan, az egészséget újszerű módon segítő termék, termékcsalád márkaneve, melyek az egyensúly megtartását, egy egészségesebb életet hivatottak támogatni. Lássuk a részleteket!
Az évek során megtanultuk, hogy az immunerősítés, a légúti fertőzések megelőzése és a panaszok enyhítése, a gyógyulás elősegítse terén az alap a C- és D-vitamin, illetve a cink és szelén megfelelő dózisának napi rendszeres bevitele. Van azonban még sok egyéb hasznos vitamin, ásványi anyag, növényi összetevő, mely szintén segítheti védekezőrendszerünket a vírusokkal teli időszakokban.
Tavaly télen a pandémia évei után új fogalmat ismert meg a világ. Az idei hideg évszakban már a 2. csúcsát éltük meg a tridémiának – a COVID, RSV és az influenza együttes támadásának. Közben újabb COVID-variáns lett néhány hónap alatt uralkodó, de úgy tűnik, legtöbben belefáradtak a folytonos készültségbe, tesztelésbe, aggódásba. Vagy mégse?
Az utóbbi jó néhány év kutatási eredményei megerősítik, hogy a szájflóra az egész szervezet egészségére jelentős hatást gyakorol. Az egészségrombolásért a szájban és a torokban élő egyes baktériumok is felelősek, melyek eltávolításával, az ott élő flóra rendezésével csökkenthető számos betegség kockázata.
A hűvös, szeles tél végi, kora tavaszi időszakot valóságos vírusdömpingben töltjük. Nehéz kideríteni, hogy kit éppen melyik kórokozó döntötte le a lábáról, és az egyik után gyakran jön a másik fertőzés. A nátha és a torokfájás annyira hétköznapi panasz, hogy gyakran nem is törődünk vele, pedig némi odafigyeléssel talán megelőzhetnénk, ráadásul elhanyagolt esetben, komoly szövődményekkel is járhat.
Lassan végéhez közeledik a téli, kora tavaszi légúti fertőzések időszaka, de még mindig sokan szenvednek a különféle vírusok vagy azok kombinációja által okozott fertőzésektől, megbetegedésektől. Érdemes tehát átismételnünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben védekezzünk a ránk támadó kórokozókkal szemben.
Egészségi állapotunkra, immunrendszerünk működésére, mindennapi közérzetünkre alapvető hatást gyakorol állóképességünk színvonala. Vajon mit takar e fogalom és milyen tényezők befolyásolják?
Vizsgálatok szerint a multivitaminok a legnépszerűbb étrendkiegészítők közé tartoznak. A felnőttek nagyobb, illetve a gyerekek közül a serdülők kisebb hányada rendszeresen szedi őket. Vajon miért?
Természetes dolog, ha az egész évi munkában vagy az év végi hajtásban elfáradunk, de ez a fáradtság kipihenhető! Amennyiben túlzottan, esetleg indokolatlanul vagy folyamatosan kimerültek vagyunk, energiaszintünk alacsony, felmerül valamilyen egészségügyi probléma vagy életmódbeli hiba esélye, melyet feltétlenül kezelnünk, korrigálnunk kell.
Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással vagy bízzunk a házi patikában? Érdemes tudnunk: a kezelés szempontjából a fájdalom helye is árulkodó lehet, ugyanis nem csak légúti betegségek okozhatják.
A téli hidegben sokan köhögnek, rengeteg a hurutos beteg. Ha az orvos az enyhébb tünetekre nem ír fel antibiotikumot, természetes módszerekkel, gyógynövényekkel is eredményesen kúrálhatjuk magunkat.
A nátha felnőttek és gyerekek esetében is annyira gyakori, hétköznapi panasz, hogy sokan nem is törődnek vele, gondolván: majd elmúlik. Sok szülő elmulasztja megtanítani gyermekét a kicsik körében nem igazán „népszerű”, alapos és rendszeres orrfújásra, pedig a kezeletlen nátha minden korosztály esetében komoly szövődményekkel járhat.
Élettani szempontból esetenként a köhögés fontos szerepe, hogy tüdőnk megtisztulhasson a szennyeződésektől, lerakódásoktól, melyek fertőzést okozhatnának. Az elhúzódó, erős köhögés azonban már komolyabb problémák jele lehet, melyek kivizsgálást igényelnek.
Sokan nem tudják, hogy a lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. Az ún. meghűléses panaszok kiváltó oka tehát valójában fertőzéses eredetű. Ne fogjuk tehát a hidegre a vírusok okozta panaszokat: náthát, köhögést, fejfájást, lázat! A képlet egyszerű: megfázás = vírusfertőzés!
Nem medve, nem farkas, csak vírus és baktérium! Ám ezek a láthatatlan „fenevadak” is nagyon komoly bajokat okozhatnak. Tekintsük át röviden, mely panaszok esetén mivel állunk szemben!
A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut be szervezetünkbe. Megbetegszünk-e vagy sem? Mindez immunrendszerünk hatékonyságán múlik. Az első védelmi vonalat manduláink képezik. Panaszok esetén a kezelést ne a mandulák gyors eltávolításával kezdjük! Erősítsük inkább védekezőrendszerünket!
Életünk kényelmesebbé vált, csökkent a napközbeni mozgás és fizikai terhelés mennyisége. Ennek azonban sajnos ára van! A megváltozott életmódunk következtében kialakuló számos „civilizációs” betegség egyike a fájdalmas panaszokat okozó aranyér. Lássuk, mit tehetünk a kezelése érdekében?
Vitathatatlan, hogy a szexualitás a mindennapi élet szerves része, épp ezért okozhat lelki és párkapcsolati gondokat, ha az egyik fél hosszabb ideig hárítja azt. Mindez a felek elhidegüléséhez is vezethet, pedig akár jól kezelhető hormonális probléma is állhat az összebújások hiányának hátterében. Lássuk, melyek ezek!
A húgyúti fertőzés – közismert nevén felfázás – gyakrabban érinti a nőket, ráadásul sokaknál a panaszok rendszeresen kiújulnak. Mit lehet tenni a tényleges gyógyulás érdekében?
Napjainkban a szervezetben zajló rejtett, krónikus gyulladásokat és az ezeket kiváltó bakteriális, virális, parazitás és gombás fertőzéseket tekintik a fizikai és szellemi hanyatlás (és így az öregedés) egyik legfőbb okának.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!