Keresés
Close this search box.

Prevenció és terápia

A téli fagyok után az enyhülő tél végi, kora tavaszi időben hemzsegnek a kórokozók, vírusok, baktériumok. Sokan mégis teljesen egészségesek, míg mások egyik betegségből a másikba esnek. Mi köztük a különbség? Ennyire eltérően működhet immunrendszerünk?
Szervezetünkben 3 alapvető fontosságú rendszer működik egészségünk fenntartásáért: Regeneráció, Immunrendszer, Antioxidáns rendszer. A „R-I-A” tényezők kombinációja védi a „VITA”-t, ami latinul ÉLET-et jelent. E filozófia mentén kialakult mozaikszó a RIAVITA, mely egy innovatív cég és számos olyan, az egészséget újszerű módon segítő termék, termékcsalád márkaneve, melyek az egyensúly megtartását, egy egészségesebb életet hivatottak támogatni. Lássuk a részleteket!
Az évek során megtanultuk, hogy az immunerősítés, a légúti fertőzések megelőzése és a panaszok enyhítése, a gyógyulás elősegítse terén az alap a C- és D-vitamin, illetve a cink és szelén megfelelő dózisának napi rendszeres bevitele. Van azonban még sok egyéb hasznos vitamin, ásványi anyag, növényi összetevő, mely szintén segítheti védekezőrendszerünket a vírusokkal teli időszakokban.
Tavaly télen a pandémia évei után új fogalmat ismert meg a világ. Az idei hideg évszakban már a 2. csúcsát éltük meg a tridémiának – a COVID, RSV és az influenza együttes támadásának. Közben újabb COVID-variáns lett néhány hónap alatt uralkodó, de úgy tűnik, legtöbben belefáradtak a folytonos készültségbe, tesztelésbe, aggódásba. Vagy mégse?
Az utóbbi jó néhány év kutatási eredményei megerősítik, hogy a szájflóra az egész szervezet egészségére jelentős hatást gyakorol. Az egészségrombolásért a szájban és a torokban élő egyes baktériumok is felelősek, melyek eltávolításával, az ott élő flóra rendezésével csökkenthető számos betegség kockázata.
A hűvös, szeles tél végi, kora tavaszi időszakot valóságos vírusdömpingben töltjük. Nehéz kideríteni, hogy kit éppen melyik kórokozó döntötte le a lábáról, és az egyik után gyakran jön a másik fertőzés. A nátha és a torokfájás annyira hétköznapi panasz, hogy gyakran nem is törődünk vele, pedig némi odafigyeléssel talán megelőzhetnénk, ráadásul elhanyagolt esetben, komoly szövődményekkel is járhat.
Lassan végéhez közeledik a téli, kora tavaszi légúti fertőzések időszaka, de még mindig sokan szenvednek a különféle vírusok vagy azok kombinációja által okozott fertőzésektől, megbetegedésektől. Érdemes tehát átismételnünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben védekezzünk a ránk támadó kórokozókkal szemben.
Egészségi állapotunkra, immunrendszerünk működésére, mindennapi közérzetünkre alapvető hatást gyakorol állóképességünk színvonala. Vajon mit takar e fogalom és milyen tényezők befolyásolják?
Vizsgálatok szerint a multivitaminok a legnépszerűbb étrendkiegészítők közé tartoznak. A felnőttek nagyobb, illetve a gyerekek közül a serdülők kisebb hányada rendszeresen szedi őket. Vajon miért?
Természetes dolog, ha az egész évi munkában vagy az év végi hajtásban elfáradunk, de ez a fáradtság kipihenhető! Amennyiben túlzottan, esetleg indokolatlanul vagy folyamatosan kimerültek vagyunk, energiaszintünk alacsony, felmerül valamilyen egészségügyi probléma vagy életmódbeli hiba esélye, melyet feltétlenül kezelnünk, korrigálnunk kell.
Forduljunk-e orvoshoz egy egyszerű torokfájással vagy bízzunk a házi patikában? Érdemes tudnunk: a kezelés szempontjából a fájdalom helye is árulkodó lehet, ugyanis nem csak légúti betegségek okozhatják.
A téli hidegben sokan köhögnek, rengeteg a hurutos beteg. Ha az orvos az enyhébb tünetekre nem ír fel antibiotikumot, természetes módszerekkel, gyógynövényekkel is eredményesen kúrálhatjuk magunkat.
A nátha felnőttek és gyerekek esetében is annyira gyakori, hétköznapi panasz, hogy sokan nem is törődnek vele, gondolván: majd elmúlik. Sok szülő elmulasztja megtanítani gyermekét a kicsik körében nem igazán „népszerű”, alapos és rendszeres orrfújásra, pedig a kezeletlen nátha minden korosztály esetében komoly szövődményekkel járhat.
Élettani szempontból esetenként a köhögés fontos szerepe, hogy tüdőnk megtisztulhasson a szennyeződésektől, lerakódásoktól, melyek fertőzést okozhatnának. Az elhúzódó, erős köhögés azonban már komolyabb problémák jele lehet, melyek kivizsgálást igényelnek.
Sokan nem tudják, hogy a lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. Az ún. meghűléses panaszok kiváltó oka tehát valójában fertőzéses eredetű. Ne fogjuk tehát a hidegre a vírusok okozta panaszokat: náthát, köhögést, fejfájást, lázat! A képlet egyszerű: megfázás = vírusfertőzés!
Nem medve, nem farkas, csak vírus és baktérium! Ám ezek a láthatatlan „fenevadak” is nagyon komoly bajokat okozhatnak. Tekintsük át röviden, mely panaszok esetén mivel állunk szemben!
A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut be szervezetünkbe. Megbetegszünk-e vagy sem? Mindez immunrendszerünk hatékonyságán múlik. Az első védelmi vonalat manduláink képezik. Panaszok esetén a kezelést ne a mandulák gyors eltávolításával kezdjük! Erősítsük inkább védekezőrendszerünket!
Életünk kényelmesebbé vált, csökkent a napközbeni mozgás és fizikai terhelés mennyisége. Ennek azonban sajnos ára van! A megváltozott életmódunk következtében kialakuló számos „civilizációs” betegség egyike a fájdalmas panaszokat okozó aranyér. Lássuk, mit tehetünk a kezelése érdekében?
Vitathatatlan, hogy a szexualitás a mindennapi élet szerves része, épp ezért okozhat lelki és párkapcsolati gondokat, ha az egyik fél hosszabb ideig hárítja azt. Mindez a felek elhidegüléséhez is vezethet, pedig akár jól kezelhető hormonális probléma is állhat az összebújások hiányának hátterében. Lássuk, melyek ezek!
A húgyúti fertőzés – közismert nevén felfázás – gyakrabban érinti a nőket, ráadásul sokaknál a panaszok rendszeresen kiújulnak. Mit lehet tenni a tényleges gyógyulás érdekében?
Napjainkban a szervezetben zajló rejtett, krónikus gyulladásokat és az ezeket kiváltó bakteriális, virális, parazitás és gombás fertőzéseket tekintik a fizikai és szellemi hanyatlás (és így az öregedés) egyik legfőbb okának.
A Yale Egyetem új vizsgálata szerint a beoltottak és a Covid-fertőzöttek is elkaphatják a jelenleg „uralkodó”, sokkal fertőzőbb variánsokat. Egy fertőzöttel való hosszabb kontaktus 4-5-szörösére emelheti a megbetegedés valószínűségét. Így nem az egészségesek, hanem sokkal inkább a fertőzöttek felelőssége a tényleges elkülönülés, megfelelő távolságtartás és szükség szerint a maszkhasználat, mások védelme érdekében.
Augusztusban még az Eris néven „elhíresült” COVID-változat vezette a ranglistát és okozott növekvő számú, de enyhébb tünetekkel járó fertőzést. Szeptember folyamán azonban egyre több országban átvette helyét a viharos sebességgel terjedő újabb variáns. Lássuk, mit várhatunk tőle, vajon mit tud a Pirola?
Nyár elején úgy tűnt, végre magunk mögött hagytuk a COVID-korszakot, és elegendő már „csak” a fertőzés és oltások nyomán kialakult panaszok, egészségkárosodások kezelésével, enyhítésével foglalkoznunk. Napjainkban sem csökken ugyanis azok száma, akik a vírusfertőzést követően kialakult változatos poszt-COVID-tünetektől, nehezen gyógyítható krónikus betegségektől szenvednek.
A poszt-Covid panaszok kapcsán érdemes felelevenítenünk, hogyan enyhíthetjük a koronavírus-fertőzéssel vagy a védőoltással szervezetünkbe került tüskefehérjék hatásait.
A koronavírus-pandémia elmúlt évei után nyáron az élet végre visszatért a normál kerékvágásba, s mi is visszatérhettünk megszokott életmódunkhoz bezártság, maszk és egyéb korlátozások nélkül. Július óta azonban újabb COVID-hírek jönnek: új variáns, gyorsabb terjedés, növekvő esetszámok. Mi vár ránk ősszel? Újabb COVID-hullám?
A COVID-19-járvány sok mindenre megtanította a világot, sokat elvett, és helyette adott: újszerű tapasztalatokat, tudást – melyet a jövőben esetleg felhasználhatunk –, és változást az emberek gondolkodásában, talán értékrendjében is. Így, hogy a világ legtöbb részén látják a pandémia végét, már visszatekinthetünk elmúlt 3 évünkre.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti megbetegedés figyelőszolgálatának adatai szerint, hazánkban még mindig magas, de fokozatosan csökken a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma. A szomszédos Ausztriában viszont rohamosan terjed egy új koronavírus-variáns, legyenek tehát elővigyázatosak az oda utazók!
Amikor valamilyen fertőzés vagy krónikus gyulladás zajlik a szervezetben, annak – az aktuális tüneteken túl – jól kimutatható nyoma van: a vérképben a gyulladás mértékéről árulkodik a CRP-érték.
Kellemetlen közérzet, folytonos fáradtság, gyengeség, fejfájás… Vajon milyen vírusfertőzés lehet ez? Körülöttem sokan betegek, köhögnek, lázasak, fáj a fejük, ezek szerint most én kerültem sorra? Na, de hol a láz? Lehet, hogy mégis másról van szó?

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!