Keresés
Close this search box.

Miért van szükségünk multivitaminra?

//

Vizsgálatok szerint a multivitaminok a legnépszerűbb étrendkiegészítők közé tartoznak. A felnőttek nagyobb, illetve a gyerekek közül a serdülők kisebb hányada rendszeresen szedi őket. Vajon miért?

Elvileg a legjobb tápanyagforrást a teljes értékű, tápanyagokban gazdag élelmiszerek jelentik, de sokan nem táplálkoznak egészségesen, így a multivitaminok segíthetnek a hiányok pótlásában.

Több tanulmány is bizonyította az összefüggést a multivitaminok szedése és a jobb agyműködés, a javuló kognitív képességek között.

„Amikor lefuttattuk az elemzéseket és láttam az eredményeket, én is elkezdtem multivitaminokat szedni, és azóta is minden reggel beveszem őket” – mondta Adam Brickman, a Columbia Egyetem professzora, az egyik kutatás vezetője.

A vizsgálat során megállapították, hogy a rendszeres multivitamin-bevitel javítja a memóriát, illetve lassítja az élet előrehaladtával a kognitív funkciók romlását.A pozitív hatás különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél volt jelentős. A tudósok ezt azzal magyarázták, hogy a szív-érrendszeri betegségekben szenvedőknek általában alacsonyabb a mikrotápanyag-szintjük, ami multivitaminokkal valószínűleg korrigálható.

Más kutatások kimutatták, hogy a napi rendszeres multivitamin-bevitel 38%-kal csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint javulást eredményez számos táplálkozási biomarkerben.A napi multivitamin-kiegészítés az 50 év feletti férfiak körében szignifikánsan csökkentette az összes ráktípus előfordulásának kockázatát.

A vitaminok viszonylag olcsók, könnyen hozzáférhetők és kevés mellékhatással járnak, így a vitaminpótlás hasznos népegészségügyi intézkedés lehet, mivel az öregedéssel járó betegségek egyik alattomos oka épp a vitaminhiány. Idősödve ugyanis romlik a tápanyagok felszívódása, másrészt az idősebbek gyorsabban használják fel a mikrotápanyagokat, ami nehezíti a megfelelő szint fenntartását.

Forrás: Dr. Joseph Mercola: Why Most People Need a Multivitamin? ford. Czárán Judit, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek.tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!