Keresés
Close this search box.

Dietetika

Dohányzik? Gyógyszert szed? Érintkezik háztartási tisztítószerekkel, vegyszerekkel? Szokott ízfokozott, adalékokkal dúsított készételeket enni? Ha igen, akkor zsírszövetei méreganyag-raktárként is funkcionálnak. Egy gyors tavaszi fogyókúra során a felszabaduló mérgek a vérkeringésbe kerülnének, ezért fordítsuk meg a sorrendet: kezdjük a méregtelenítéssel!
A túlsúly megszüntetése mellett a máj és epe tisztítását, működésük javítását és ezzel az egész szervezet méregtelenítését számos ismert, közkedvelt, könnyen beszerezhető élelmiszerrel, zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel segíthetjük. Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, melyek ezek közül a legfontosabbak és talán leghatékonyabbak.
Itt a tavasz és sokan még mindig magukon viselik a téli mozgásszegény, de kalóriadús ételekben bővelkedő időszak nyomait. A tisztítókúra sikerességét, a zsírpárnáktól való gyors megszabadulást sokaknál nehezíti a lassú anyagcsere, a renyhe bélműködés. Hogyan válhatunk dinamikusabbá e téren is?
A stabil vércukorszint fenntartása, a veszélyes ingadozások elkerülése nemcsak a cukorbetegségben, illetve a prediabetes egyes fajtáiban szenvedőknek, hanem mindenki számára nagyon fontos az egészség szempontjából. A vércukorszint szabályozásában számos tényező játszik szerepet, ezek egyike a króm.
A diabétesz egyre több embert érint: a magyar lakosság közel 10%-a cukorbeteg. Becslések szerint azonban ennél is jóval többen, akár 1,5-2 millióan élnek fel nem ismert diabéteszben vagy annak valamely megelőző állapotában.
Az „Evés, koplalás, hosszú élet” című dokumentumfilmben Dr. Michael Mosley beszámol egy utazásról, melynek hatására böjtölni kezdett. Indíttatása nem a tavaszi tisztítókúra vagy a húsvéti nagyböjt volt, hanem romló egészségi állapota, magas koleszterinszintje és az, hogy már a cukorbetegség határán volt. Tapasztalata szerint az emberek azért is betegszenek meg, mert túl gyakran esznek.
Csak mítosz, hogy a közép- és időskori hízás, pocakosodás a lassabb anyacserével függ össze. De akkor mi az oka és hogyan tudunk küzdeni ellene?
Gondolatban összeállítjuk a húsvéti menüt, a bevásárlólistát, és közben azt is figyelembe kell vennünk, hogy az egyik családtag vegetáriánus, a másik fogyókúrázik, a többieknek pedig különféle ételérzékenysége, allergiája van. Mi lesz így az asztalon? Mit kell kihagynunk a menüből?
Döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt! Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában! Többnyire a teljes ajándékba kapott édességkészlet el is fogy a tavaszi szünet végére. Hogyan tehetnénk egészségesebbé az ünnepet gyermekeink számára is?
Immunrendszerünkre télen lényegesen nagyobb feladat hárul. Nem elegendő azonban a fokozott vitaminpótlás, érdemes nagyobb gondot fordítanunk emésztőrendszerünk egészségére, jó működésére, bélflóránk egyensúlyára. Ezzel nemcsak téli védelmünket fokozhatjuk, de közérzetünkön, hangulatunkon is sokat javíthatunk.
Az ember hordozza a téli alvás génjét, emellett testünk igazodik az égövhöz, amelyben élünk és annak nyersanyag-ellátásához. Persze mi nem hajtjuk téli álomra a fejünket, de az emberi szervezetben mélyreható anyagcsere-átkapcsolások történnek ősszel, amit ki-ki önmagán is tapasztalhat. Átkapcsolás téli üzemmódra
Mivel senki nem szeret koplalni az ünnepek alatt, és – bármilyen fogadalmunk ellenére – nem is fogunk ellenállni például a süteményeknek, ne arra koncentráljunk, hogy mit NEM fogunk enni! Inkább arra, MIVEL tudjuk helyettesíteni a problémás összetevőket, hogy IR vagy diabétesz esetén se kelljen kimaradnunk a finomságokból!
A téli ünnepi időszak a legtöbb helyen nem a pihenésről, hanem sokkal inkább a szorgos készülődésről, nagy családi összejövetelekről, egymást érő kiadós étkezésekről, hosszú beszélgetésekről szól, melyeket persze finomságok nassolása kísér. E téren próbáljunk idén újabbat, különlegesebbet és persze egészségesebbet nyújtani vendégeinknek, családtagjainknak!
Az ünnepek alatt sokan elfelejtik, hogy a közös nagy, családi étkezéseknek jelképes ereje van. Célja nem a habzsolás, hanem a rokonság összetartozásának, egységének erősítése. Ilyen alkalmakra kicsik-nagyok örömmel részt vesznek egy-két finom és egészséges meglepetésdesszert elkészítésében. Próbáljuk tehát ki! Kóstoljuk meg!
Előfordult már, hogy az ünnepi asztalnál hosszasan ülve, beszélgetve, közben lassan csipegetve, észre sem vette, hogy a kelleténél jóval többet evett, nassolt? Az étel – mint nehéz kő – ült a gyomrában, és ettől egyre rosszabbul érezte magát? Mit tehetünk ilyen helyzetben?
Manapság a szénhidrátok kérdése nagyon ellentmondásos. A hivatalos táplálkozási ajánlások szerint a bevitt kalóriák felét kellene kitenniük. Más álláspontok szerint a szénhidrátok elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget okoznak. Mindkét tábornak vannak nyomós érvei, ám úgy tűnik, a szénhidrátszükséglet nagyon egyéni: egyesek jobban működnek alacsonyabb szénhidrátbevitel mellett, míg másoknak nem okoz gondot sem a lassú, sem a gyorsabban felszívódó szénhidrát. Talán nem árt tisztázni, valójában mik is a szénhidrátok!
Napjainkban divattá vált a gluténmentes étkezés azok körében is, akik nem gluténérzékenyek, hanem azt fogyókúrás céllal vagy a testsúly megőrzése érdekében alkalmazzák. Milyen hibákat követnek el ennek során az érintettek?
Inzulinrezisztencia (IR) diéta követése során olykor előfordul, hogy az illető étkezés után pár órával elkezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek hipoglikémiára utalnak, de mit lehet ilyenkor tenni?
Súlyos krómhiány kialakulása igen ritkán fordul elő, jóval nagyobb viszont annak az esélye, hogy nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.
A hozzáadott cukor a modern táplálkozás legrosszabb és legveszélyesebb összetevője. Káros hatással lehet az anyagcserére, ráadásul hozzájárulhat számos betegség kialakulásához. Íme néhány ok, amiért érdemes nagy ívben elkerülni a cukrot és a fruktózt.
Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúnak, csalódottnak vagy feszültnek érzik magukat. Szerencsére, van kiút a stresszevésből, de ehhez nemcsak az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén is változtatni kell. Hogyan ismerjük fel a stresszevést?
Akinek kiskertje van és saját gyümölcsökkel büszkélkedhet, érthető, ha szeretné a most leszüretelt felesleget hasznosítani, a téli hónapokra eltenni. E célból máshol is vehetünk gyümölcsöt vagy csatlakozhatunk az egyre népszerűbb „szedd magad” mozgalomhoz, ami élménytelibbé teszi a saját kompótok, szörpök és lekvárok készítését.
A családoknak az iskolakezdés kapcsán bőséges feladatot ad a szükséges tanszerek beszerzése, a nyáron kinőtt ruhák, cipők pótlása. Szerencsés eset, ha nem kell új iskolatáskát venni, viszont a minden napra készítendő, lehetőleg egészséges tízórai kellékeinek megvásárlása, összeállítása nem pipálható ki ilyen könnyen.
Az Ageing Research Reviews szaklapban megjelent újabb tanulmány szerint a glicin rendkívül sokrétű egészségügyi előnnyel járhat, ha a szervezet számára megfelelő mennyiséget biztosítunk belőle.
Az utóbbi években úgy tűnik, egyre többen válnak gluténérzékennyé, de ez a tendencia már az elmúlt 1-2 évtizedben elindult és azóta is megfigyelhető. Felmerül a kérdés, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, akkor minek köszönhető.
A nyugati társadalmakban az utóbbi évtizedekben drámai mértékben nőtt az elhízottak aránya. Ehhez hozzájárult, hogy a zsírok helyett a finomított szénhidrátok fogyasztását ajánlották. Mindez nemcsak további hízáshoz, hanem sajnos a bélflóra módosulásához is vezetett, ami még nagyobb baj. Lássuk, miért?
Mindenkiben él a kép a tipikus magyar turistáról, aki épp hogy elindul a vonat, már bontja is ki a gondosan becsomagolt úti elemózsiát, a házi készítésű szendvicset és sütit. Mindaddig, amíg valós éhség, étvágy áll mögötte – és nem az unalom–, nincs is ezzel semmi gond. Nem szégyen otthoni alapanyagokból harapnivalót csomagolni, főleg ha egészséges, diétás, esetleg „mentes” hozzávalókra van szükségünk.
Amikor kirándulni megyünk vagy utazásra indulunk, útravalóként nem muszáj a régi, megszokott, száraz szendvicseken sínylődnünk! Némi fantáziával izgalmas és egészséges harapnivalót készíthetünk akár étel, akár ital formájában. Íme néhány tipp gondolatébresztőnek!
Nyári kánikula, napozás, strandolás, utazás, és eközben finom és csábító gyümölcsök özöne! Mindez jól hangzik, ám fokozott kihívások elé állítja a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élőket. Íme néhány jó tanács, hogy számukra is felhőtlenül teljen a nyár!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!