Keresés
Close this search box.

Szemészet

Sok esetben nem is érzékeljük látásunk fokozatos romlását, így nem fordulunk vele orvoshoz. Pedig ha időben felismernénk és kezelnénk, sokféle probléma megelőzhető lenne. Emiatt 40 év felett mindenképp javasolt az évente elvégzett szűrővizsgálat, de emellett van még néhány egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.
Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható, élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte minden anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésében és nyomon követésében. Emiatt 40 éves kor felett ne hagyjuk ki az éves szemészeti szűrővizsgálatot!
40 éves kor felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat, mivel a szem betegségei általában nem okoznak fájdalmat, tünetet, s így – kezeletlenül – akár a látás elvesztéséhez is vezethetnek. Mindez megfelelő kezeléssel és néhány egyszerű étkezési, életmódbeli változással megelőzhető.
Kipirosodó, viszkető, irritált szemek, gyakori könnyezés, homályos látás – ezek a száraz szem szindróma, az egyik leggyakoribb szemmel kapcsolatos megbetegedés – legfőbb tünetei. A száraz szem nemcsak kellemetlen és rontja az életminőséget, hanem kezeletlenül veszélyessé is válhat. Ha nem kezdődik meg időben a megfelelő terápia, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás érheti.
A szénanátha jellegzetes tünetei – tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás – mellett az allergia gyakran a szemeket sem kíméli. Vajon mi okozza a panaszokat, és mit tehetünk a javulás érdekében?
Egészségesebb, empatikus légkörű, korszerű munkahelyen, kiegyensúlyozottabb emberek, hatékonyabb munkát tudnak végezni. Hogyan előzhető meg szemünk öregedése, romlása napi 8-10 óra irodai munka mellett?
A szemtréning nem kimondottan a klasszikus értelemben vett gyógymód, mégis óriási szerepe van az optikai látáshibák kialakulásának megelőzésében és a gyógyíthatatlan esetek rehabilitációjában.
Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy hunyorogva próbálja elolvasni a táblára írt szöveget – ilyen panaszokkal fordulnak az iskolás gyermekek szülei a szemészhez segítségért. Lássuk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó, s milyen módon segíthetünk ezen?
A kínai filozófia szerint a máj-meridián a szemre nyílik, a máj energetikai állapota tehát befolyásolja a látás minőségét. A kínaiak már évezredek óta ismerik az összefüggést az elfogyasztott táplálékok és a látás minősége között. Nem véletlen tehát, hogy sok anyagcsere betegségnek – így a pajzsmirigy problémáknak, a diabétesznek, sőt a magas vérnyomásnak is – szemészeti tünetei lehetnek.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!