Keresés
Close this search box.

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát, egészségét?

//

Sok esetben nem is érzékeljük látásunk fokozatos romlását, így nem fordulunk vele orvoshoz. Pedig ha időben felismernénk és kezelnénk, sokféle probléma megelőzhető lenne. Emiatt 40 év felett mindenképp javasolt az évente elvégzett szűrővizsgálat, de emellett van még néhány egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.

Hogyan őrizzük meg szemünk fiatalságát, egészségét?

A látás felbecsülhetetlen képesség. Amíg birtokában vagyunk, el sem gondolkodunk azon, mekkora szerepet játszik a mindennapi munkavégzésnél, az olvasásnál vagy autóvezetéskor, pedig a külvilágból származó információ több mint 90%-kát a szemünkön keresztül kapjuk.

Látásunk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások – UV-sugárzás, dohányzás stb. – is befolyásolják a látáscsökkenést. Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük rögtön, ha csak az egyik romlik el, ráadásul az agyunk – bizonyos mértékig – képes alkalmazkodni a változáshoz. Így fordulhat elő, hogy a csak az egyik szemünket érintő romlást vagy a lassú, fokozatos látáscsökkenést évekig kevéssé érzékeljük, egészen addig, amíg nem korlátozza mindennapi tevékenységünket.

A szürkehályog, az időskori makuladegeneráció (amely az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti) vagy a kezelés nélkül akár teljes vakságot okozó zöldhályog időben történő felismerésével és kezelésével sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért. Homályos látás, a szem visszatérő gyulladásos panaszai, például kötőhártyagyulladás, árpa, „szemfájdalom” vagy gyakori fejfájás esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. Ezek a panaszok ugyanis lehetnek „banális” szemészeti problémák tünetei, de komoly betegségeket – például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is – jelezhetnek.

A szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk például napfényben megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveg viselésével; légkondicionált irodában a monitor megfelelő elhelyezésével, egészséges világítással, rövidebb szünetek rendszeres beiktatásával és gyakori pislogással. Gondoskodjunk az iroda és a lakás megfelelő, 40-60% közötti páratartalmáról is!

A kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett a vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrendre is érdemes odafigyelni. Az A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, így fogyasszunk rendszeresen sárgarépát, sütőtököt, sóskát, spenótot, májat és tojássárgáját. C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segítenek megőrizni a szem épségét. Jó megoldást jelenthetnek az A-vitamin, cink és szemvidítófű kivonat felhasználásával készült étrend-kiegészítők alkalmazása is. Az omega-3 zsírsavak pedig fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában, fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésé-ben, nyomon követésében. Egy átfogó szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan kivizsgálják, olyan alattomos betegségek apró jelei után kutatva, amelyek hosszú távon súlyos látásromlást eredményezhetnek, vagy más létfontosságú szervünket veszélyeztethetik.

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!