Fókuszban

Az év utolsó harmada sokszor megpróbáltatást jelent szervezetünk számára: ahogyan csökken a nyári időszakban könnyen hozzáférhető zöldségek, gyümölcsök útján bevihető rostok és vitaminok mennyisége, úgy növekszik kitettségünk a különböző kórokozókkal szemben. A hiányállapot első tünete lehet a levertség, enerváltság, melyet gyakran neveznek „őszi fáradtságnak”, és amely hasznos indikátora lehet annak, hogy érdemes lenne feltölteni szervezetünk raktárait néhány fontos hatóanyaggal a téli hónapokra.
Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Amennyiben ezen felül más tüneteink is vannak, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.
Miért van az, hogy egyesek a hideg, nyirkos téli időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a vírusok, baktériumok, eső, szél és köd dacára is egészségesek? Azért, mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló képességünk támogatásáért!
Azt kérdezed, mit jelent az életközépi válság, milyen jelei vannak, hogyan tudjuk azon egymást átsegíteni? Összefüggésbe hozható-e mindez a változókorral és a kiégéssel?
Férfiak esetében a változókor jóval később jelentkezik, mint a nőknél. Miközben az 50-60-as párok női tagja változókori tünetekkel küszködik, a férfi számára egyre inkább tudatosul, hol is van a prosztatája, mivel egyre több panaszt okoz.
A tesztoszteron hormont a férfiasság szimbólumaként tartják számon. Érthető ezért, hogy a „teremtés koronái” minden eszközzel igyekeznek megőrizni annak magas szintjét, és persze az ahhoz társuló adottságokat, tulajdonságokat. Mi történik azonban, ha a szintje mégis csökken?
A nőgyógyászok az utóbbi években egy korábban ismeretlen jelenséggel szembesülnek: a 30 év feletti nők mintegy 20%-ánál többféle klimaktériumra jellemző tünet – hőhullám, alvászavar, szapora szívverés, migrénes fejfájás, rendszertelen ciklus – tapasztalható. Tekintsük át röviden e tünetek eredetét, és lássuk, hogyan enyhíthetjük azokat!
Nők millióinak keserítik meg éjjeleit és nappalait a változókorral járó panaszok, viszontagságok. Van, aki némán tűr, van, aki hormonpótláshoz folyamodik, és egyre többen természetes megoldásokat keresnek panaszaikra.
A hormonális egyensúly fenntartása minden életkorban olyan komplex rendszer munkájának eredménye, amely számos faktor összehangolt működésének eredményeképpen jön létre a szervezetben. Ez a kiegyensúlyozott ökoszisztéma kulcsfontosságú a mindenkori egészség és jólét szempontjából, hiszen egy életen át hatással van a női test számos fontos folyamatára.
Stressz-szindróma, menedzserbetegség, pánikroham, számos furcsa, megmagyarázhatatlan tünet, de mi vár azokra, akik ezekkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját magunk is megtehetünk gyógyulásunk érdekében?
A menedzser életmódot folytató emberek életében jelenlévő folyamatos stressz számos probléma forrása lehet. Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb adatok látnak napvilágot arról, hogy ez a stressz és folyamatos teljesítményorientáltság önálló entitásként jelenik meg például a szívbetegségek terén, egészen speciális tünetekkel.
Az elmúlt évtizedek gazdasági-társadalmi változásai átértékelték a „hagyományos” női és férfi szerepeket. Napjainkban igen sok nő vállal vezető beosztást, egyre többen építenek saját karriert. Gyakran sikeresebbek is, mint partnerük, csak éppen a családra, a háztartásra és a gyerekekre jut jóval kevesebb idejük. Nem csoda, hogy szinte mindegyikük stressz-szintje rendkívül magas.
Sokan nem kapcsolják össze a kettőt, pedig idegállapotunk jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését és ezzel összességében egészségünket.
Egy átlagos felnőtt naponta minimum 10-15 percet tölt idegeskedéssel. A krónikus stressz a kutatások szerint akár 5-6 évvel is megrövidítheti életünket. Vajon tudjuk-e, hol van az a határ, amikor a feszültség már egészségünket, életünket rombolja?
Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? Ez a jelenség nemcsak a közép- és felsővezetőket érinti, hanem a népesség jelentős része is naponta küzd vele. Honnan tudhatjuk, hogy pihenéssel „orvosolható”, múló panaszról vagy már betegségről van szó?
A kender az egyik legősibb termesztett növény, már az újkőkorszakban is ismert volt. Hazánkban kb. 9 ezer éve termesztik főként rostjáért és magjáért. A rostokból fonalat, abból vásznat készítettek (kannavász), ennek „görögösített” szkíta nevéből származik a kannabisz név, mely Hérodotoszhoz köthető.
A szabadidő jobban boldogít, mint a pénz? Több vizsgálat is bizonyítja, hogy azok, akik a szabadidőt többre becsülik a pénznél, általában boldogabbak. A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez nemcsak az idősebbekre, de még a pályakezdő fiatalokra is igaz.
Ugye Ön is ismer olyan embert, akit nem lehet kihozni a sodrából? Aki a váratlan nehézségek ellenére is megőrzi nyugalmát, esetleg derűjét, jókedvét? Úgy tűnik, őket nem zavarja az a stressz, ami a többieket nyomaszthatja. Mi a titkuk? Stressztűrő génekkel vannak megáldva? A neveltetésük tette őket kivételesen ellenállóvá? Megtanulták, hogyan birkózzanak meg az élet kihívásaival?
Kicsik és nagyok minden évben alig várják, hogy végre elérkezzen a szünidő, a felnőtteknek pedig a szabadság ideje, amikor az egész család egy időre végre kiszabadul az otthon megszokott napirend, feladatok és kötelezettségek keretei közül. Végre máshol és mással telik az idő, ami persze komoly felkészülést igényel, hogy a lazuló fegyelem és a szokatlan programok után mindenki egészségesen, csak kellemes élményeket gyűjtve térhessen haza.
Az egész évi munka és rohanás során számtalan testi-lelki terhet hordozunk. Mindenki a rövid nyári szabadság alatt igyekszik ettől gyorsan megszabadulni, hogy mielőbb visszanyerje egészségét, lelki egyensúlyát és munkaképességét. Ez azonban nem mindig sikerül. Vajon mit kellene másképp csinálnunk?
A mediterrán országokban bevált szokás az ebéd utáni szieszta, melynek fő oka a déli időszakban tapasztalható kimerítő hőség. Ha megengedhetjük magunknak, mi is szundíthatnánk egyet napközben, a nyári kánikulában. Ne vigyük azonban túlzásba, mert az éjszakai alvás rovására mehet, ami viszont a szépség, egészség és hosszú élet záloga!
Sokan sokféleképpen tudunk kikapcsolódni. Van, aki várost néz, műemlékeket, múzeumokat látogat, van, aki folyóban vagy tengerben lubickol, sokadmagával napozik a strandon, népes társasággal, közös sporttal vagy játékkal tölti az időt, esetleg az árnyékban olvasgat, megint mások a természet csendjét keresik, patakparton ülnek, erdőben gyönyörködnek vagy épp hegyet másznak, és fáradhatatlanul róják a kilométereket. Utóbbiaknak a számos élmény mellett váratlan meglepetésekre is fel kell készülniük még időben, az indulás előtt.
Nyaralni, utazni jó! Távoli tájakat megismerni, ott élményeket gyűjteni csodás! Sokak számára azonban maga az út jelenti a gyötrelmet! Íme néhány tanács, hogyan kerülhetjük el vagy csökkenthetjük az utazási betegséggel járó kellemetlen panaszokat!
Amennyiben nyaralásunk helyszínén rosszak a higiéniás viszonyok, a fokozott körültekintés mellett, előzetesen is tehetünk azért, hogy a vakáció napjait ne rontsa el egy ételtől-italtól kapott fertőzés és annak minden kellemetlen következménye.
A vízparti nyaralás, a strandolás kihagyhatatlan, üdítő program a nyári hónapok során minden korosztály számára, főleg ha idejében és körültekintően felkészülünk rá! Így kizárólag örömteli élményekkel, egészségesen térhetünk haza a pancsolásból vagy a nyaralásból.
A nyári strandszezonban a nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A nők egy része visszatérő fertőzésekkel, intim panaszokkal küzd, sehogy sem értik: a többiek miért nem kapják el a strandon a fertőzéseket?
Akár természetes, akár mesterséges vizekben fürdünk, úszunk, az ezt követő, esetleg jelentkező felfázásos panaszoknál felmerül a kérdés: vajon túl sok időt töltöttünk a vízben, túl hideg volt a víz vagy más lehet a probléma?
Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a korábbi formáját. Természetesen némi idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tudnak megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a túlsúlyt.
Az elhízás korunk betegsége. Az esetek egy részében mérsékelt étkezés mellett is jelentősen gyarapodik a testsúly, ami felveti valamilyen hormonális betegség gyanúját.
Napjainkban igen gyakori, hogy a plusz kilóktól – a helytelen étkezés, kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány és az emiatt lelassult emésztés mellett – hormonális okok miatt is nehéz megszabadulni. Különösen sok hölgy tapasztalja ezt a változókorban.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!