Keresés
Close this search box.

Fókuszban

A húgyúti fertőzés (elterjedt, de téves megnevezéssel felfázás) igen gyakori betegség, ami egyrészt sokakat érint, másrészt hajlamos a kiújulásra. Mit tehetünk a megelőzés és tünetek enyhítése érdekében?
Napjainkban a korai vetélések aránya 15–20%, ám ez az érték PCOS esetében 35% is lehet. Vajon miért jelenthet problémát a PCOS a gyermekvállalásnál?
A menopauza előbb-utóbb minden nőnél elérkezik, ennek ideje általában 45-50 éves kor után van. Ekkor a nők nemcsak fiatalságukat, hanem a termékenység korát is búcsúztatják. Egyesek ezzel jóval korábban szembesülnek, gyakran épp akkor, amikor babát terveznek.
A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat, melyek lehetnek többek között nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés és endokrinológiai problémák is. Sajnos igen gyakori, hogy a vetélés összefüggést mutat a pajzsmirigy-alulműködéssel, emiatt ilyen esetekben javasolt a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzése is.
Nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár. Meddőségről akkor beszélünk, ha védekezés nélkül egy év után sem jön létre terhesség. A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához alapos kivizsgálás szükséges.
Napjainkban a lombikbébi program (IVF) egyre több pár esetén válik szükségessé. Mivel ekkor maga a teherbe esés sem a megszokott úton történik, a terhesgondozásnál is kiemelt figyelemmel kísérik a kismamákat és babájukat. Miben más ez a várandós gondozás?
Egyre több embert érint napjainkban az inzulinrezisztencia (IR), melynek hátterében gyakran a helytelen életmód áll, s mely összefüggést mutat például a termékenységgel is. Gyakran az inzulinrezisztens állapot javítása jótékonyan befolyásolja a családtervezés eredményét is.
A terhességi diabétesz (GDM) a szénhidrát-anyagcsere olyan zavara, mely jellemzően a várandósság 2. és 3. trimeszterében alakul ki. Világszerte az összes várandósság 1-14%-ában jelentkezik, gyakorisága az elmúlt 20 évben 3-szorosára nőtt. Az állapot a mamára és a babára is veszélyt jelent, és az anya innentől fokozottan hajlamossá válhat a cukorbetegségre.
A természet úgy alkotta meg az élőlényeket, és így az embert is, hogy teste kémiai úton is védelmi vonalat képezzen a külső kórokozók ellen. A gyermekvállalás időszakában saját és születendő gyermekünk érdekében is fontos feladatunk e védelem fenntartása, erősítése.
Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek azok a természetes hatóanyagok, melyek egészségünket szolgálhatják. Ennek nyomán, a tudományos kutatások során sokféle növényi összetevőt vizsgálnak, ezek közé tartozik a quercetin nevű flavonoid is. Lássuk, mit találtak a kutatók!
A téli hidegben általában több és magasabb kalóriájú ételt fogyasztunk, s mellé az átlagosnál kevesebbet mozgunk. Ennek következménye a felesleges kilók mellett a fáradtság, energiahiány, emésztési panaszok, a májban szaporodó epekövek és a gyorsuló öregedés. De mi köze lehet a májnak és az epének az öregedéshez?
Az év utolsó harmada sokszor megpróbáltatást jelent szervezetünk számára: ahogyan csökken a nyári időszakban könnyen hozzáférhető zöldségek, gyümölcsök útján bevihető rostok és vitaminok mennyisége, úgy növekszik kitettségünk a különböző kórokozókkal szemben. A hiányállapot első tünete lehet a levertség, enerváltság, melyet gyakran neveznek „őszi fáradtságnak”, és amely hasznos indikátora lehet annak, hogy érdemes lenne feltölteni szervezetünk raktárait néhány fontos hatóanyaggal a téli hónapokra.
Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Amennyiben ezen felül más tüneteink is vannak, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.
Miért van az, hogy egyesek a hideg, nyirkos téli időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a vírusok, baktériumok, eső, szél és köd dacára is egészségesek? Azért, mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló képességünk támogatásáért!
Azt kérdezed, mit jelent az életközépi válság, milyen jelei vannak, hogyan tudjuk azon egymást átsegíteni? Összefüggésbe hozható-e mindez a változókorral és a kiégéssel?
Férfiak esetében a változókor jóval később jelentkezik, mint a nőknél. Miközben az 50-60-as párok női tagja változókori tünetekkel küszködik, a férfi számára egyre inkább tudatosul, hol is van a prosztatája, mivel egyre több panaszt okoz.
A tesztoszteron hormont a férfiasság szimbólumaként tartják számon. Érthető ezért, hogy a „teremtés koronái” minden eszközzel igyekeznek megőrizni annak magas szintjét, és persze az ahhoz társuló adottságokat, tulajdonságokat. Mi történik azonban, ha a szintje mégis csökken?
A nőgyógyászok az utóbbi években egy korábban ismeretlen jelenséggel szembesülnek: a 30 év feletti nők mintegy 20%-ánál többféle klimaktériumra jellemző tünet – hőhullám, alvászavar, szapora szívverés, migrénes fejfájás, rendszertelen ciklus – tapasztalható. Tekintsük át röviden e tünetek eredetét, és lássuk, hogyan enyhíthetjük azokat!
Nők millióinak keserítik meg éjjeleit és nappalait a változókorral járó panaszok, viszontagságok. Van, aki némán tűr, van, aki hormonpótláshoz folyamodik, és egyre többen természetes megoldásokat keresnek panaszaikra.
A hormonális egyensúly fenntartása minden életkorban olyan komplex rendszer munkájának eredménye, amely számos faktor összehangolt működésének eredményeképpen jön létre a szervezetben. Ez a kiegyensúlyozott ökoszisztéma kulcsfontosságú a mindenkori egészség és jólét szempontjából, hiszen egy életen át hatással van a női test számos fontos folyamatára.
Stressz-szindróma, menedzserbetegség, pánikroham, számos furcsa, megmagyarázhatatlan tünet, de mi vár azokra, akik ezekkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját magunk is megtehetünk gyógyulásunk érdekében?
A menedzser életmódot folytató emberek életében jelenlévő folyamatos stressz számos probléma forrása lehet. Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb adatok látnak napvilágot arról, hogy ez a stressz és folyamatos teljesítményorientáltság önálló entitásként jelenik meg például a szívbetegségek terén, egészen speciális tünetekkel.
Az elmúlt évtizedek gazdasági-társadalmi változásai átértékelték a „hagyományos” női és férfi szerepeket. Napjainkban igen sok nő vállal vezető beosztást, egyre többen építenek saját karriert. Gyakran sikeresebbek is, mint partnerük, csak éppen a családra, a háztartásra és a gyerekekre jut jóval kevesebb idejük. Nem csoda, hogy szinte mindegyikük stressz-szintje rendkívül magas.
Sokan nem kapcsolják össze a kettőt, pedig idegállapotunk jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését és ezzel összességében egészségünket.
Egy átlagos felnőtt naponta minimum 10-15 percet tölt idegeskedéssel. A krónikus stressz a kutatások szerint akár 5-6 évvel is megrövidítheti életünket. Vajon tudjuk-e, hol van az a határ, amikor a feszültség már egészségünket, életünket rombolja?
Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? Ez a jelenség nemcsak a közép- és felsővezetőket érinti, hanem a népesség jelentős része is naponta küzd vele. Honnan tudhatjuk, hogy pihenéssel „orvosolható”, múló panaszról vagy már betegségről van szó?
A kender az egyik legősibb termesztett növény, már az újkőkorszakban is ismert volt. Hazánkban kb. 9 ezer éve termesztik főként rostjáért és magjáért. A rostokból fonalat, abból vásznat készítettek (kannavász), ennek „görögösített” szkíta nevéből származik a kannabisz név, mely Hérodotoszhoz köthető.
A szabadidő jobban boldogít, mint a pénz? Több vizsgálat is bizonyítja, hogy azok, akik a szabadidőt többre becsülik a pénznél, általában boldogabbak. A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez nemcsak az idősebbekre, de még a pályakezdő fiatalokra is igaz.
Ugye Ön is ismer olyan embert, akit nem lehet kihozni a sodrából? Aki a váratlan nehézségek ellenére is megőrzi nyugalmát, esetleg derűjét, jókedvét? Úgy tűnik, őket nem zavarja az a stressz, ami a többieket nyomaszthatja. Mi a titkuk? Stressztűrő génekkel vannak megáldva? A neveltetésük tette őket kivételesen ellenállóvá? Megtanulták, hogyan birkózzanak meg az élet kihívásaival?

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!