Keresés
Close this search box.

Végre nyaral a család!

//

A legtöbb családban várva várt esemény a nyaralás. Annál komolyabb előkészületeket igényel, minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélőtúrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél gondosabban felkészülünk, annál zökkenőmentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás.

Az aktív pihenést választók minden bizonnyal több meglepetésnek, sérülési veszélynek teszik ki magukat, cserébe vélhetően több élményben is lesz részük, mint a vízparton, napon vagy árnyékban szunyókálóknak.

Amikor az árnyas erdő helyett tűző napon vezet útjuk, akkor a napvédelemhez kell a napkalap, a napszemüveg és a magas faktorszámú napvédő készítmény. Ne feledjük: az erős UV-sugárzás nemcsak bőrünket, de szemünket is károsítja, ezek a hatások az élet során összeadódnak és lassan, észrevétlenül alakul ki a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése. Gondoskodjunk tehát gyermekeink számára is a szemvédelemről! Előzzük meg a bajt! Ne engedjük gyerekünket vagy kutyánkat vadak által gyakran látogatott helyre! Ne táborozzunk bozótosban vagy magas fűben! Emellett jó szolgálatot tesz a hosszú ujjú felső és nadrág, ami az erdőben a szúnyogok és kullancsok ellen is véd. Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat.

Nyári záporra bármikor számíthatunk, ezért hagyjunk helyet a hátizsákban egy kicsire összehajtható esőkabátnak is. Útközben mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, lehetőleg tiszta víz.

Érdemes beruháznunk egy stabil, göröngyös talajon is biztonságos, kényelmes lábbelire, bakancsra. Ennek használatával sok sérülés, a láb dagadása, túlzott kifáradása és a vízhólyagok keletkezése is elkerülhető. Jó szolgálatot tehet még szükség esetén néhány ragtapasz és egy sebfertőtlenítő gél is.

Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül. Krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén pedig vigyük magunkkal sürgősségi szereinket!

Az allergia kapcsán említést kell tennünk az erdőn-mezőn és a vízpartokon egyaránt előforduló kellemetlenségről, a méh- vagy darázscsípésről, melyre szervezetünk eltérő módon reagálhat. Csípés után intő jel, ha a korábbi enyhe, viszkető, majd elmúló tünetek helyett a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagy méretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk. A csípés után az allergiás reakció azonnal vagy 1-2 órával később is jelentkezhet. Ilyen tünet lehet az egész testen megjelenő bőrkiütések, bőrvörösség, az ajak és a szem vizenyős duzzanata, ritkábban fulladás. Ilyenkor rögtön cselekednünk kell, mert az állapot gyorsan romolhat, akár percek alatt is kialakulhat az anafilaxia, a sokkos állapot, szapora szívverés, vérnyomásesés, hányás, eszméletvesztés.

Ismert allergia esetén tehát különösen óvakodjunk a csípésektől, és a természetben járva mindig vigyük magunkkal az orvos által felírt elsősegélyszettet, mely a szteroid- és antihisztamin-tartalmú gyógyszerek mellett egy autoinjektort (önbelövős fecskendőt) is tartalmaz. Ezt az esetleges csípés után azonnal használva megelőzhetjük a súlyosabb tüneteket.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!