Onkológia

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik: a napon eltöltött idő és a bőrt ért káros UV-sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, s akár évek, évtizedek múlva jelentkezhet ennek következménye.
Úgy tűnik, az allergia elleni készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.
Bebizonyosodott: a rendszeres testmozgás a daganatos betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélés esélyeit. Heti 3-4 edzés 40%-kal növelheti az életkilátásokat!
Nagyon sok szakember keresi azokat a természetes hatóanyagokat, melyek immunrendszerünket erősítve védik a szervezetet mind a daganatok képződése ellen, mind az esetleges fertőzésekkel, parazitákkal szemben.
Dr. Thomas N. Seyfried „Cancer as a Metabolic Disease” (A rák, mint anyagcsere betegség) című könyve kifejti, hogy a rák kevéssé genetikai, sokkal inkább anyagcsere eredetű betegség. Vajon mit is jelent ez?
Sokan keressük azokat a természetes hatóanyagokat, melyek immunrendszerünket erősítve védik a szervezetet, mind a daganatok képződése ellen, mind az esetleges fertőzésekkel, parazitákkal szemben.
A Magyar Rákellenes Liga figyelemfelhívását adjuk közre érintett olvasóink számára, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány idején – a számukra kiemelten fontos vírusvédelmi intézkedések mellett – ne szorítsák háttérbe állapotuk nyomon követését, a szükséges kezeléseket, illetve megelőzésként az alábbi 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést.
Chicagoban, az American Association for Cancer Research éves gyűlésén a fizikai aktivitás és a rákbetegek halálozási kockázata közti összefüggést vizsgáló kutatás eredményeit ismertették. Bebizonyosodott: a testmozgás a daganatos betegségek kezelése során is jelentősen növeli a túlélés esélyeit.
A daganatos betegség ma is a rettegett diagnózisok közé tartozik, mert az orvostudomány folyamatos fejlődése ellenére sincs a mai napig igazán egyértelmű és biztos módszer kivédésére és kezelésére. Bizonyos kiegészítő módszerek jelentősen megkönnyíthetik az érintettek terápiáját, és képesek csökkenteni a szokásos klinikai kezelések mellékhatásait.
Régi vita, hogy a rákos megbetegedésekben szerepet játszanak-e a lelki tényezők, és ha igen, hogyan, milyen mértékben.
Magyarországon évente egy nagyobb város lakosságának megfelelő, közel 50 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 31 ezer beteg veszíti életét valamely daganattípus miatt. Bár immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3%-ában alkalmaznak, ám az orvosok bizakodóak. Elképzelhetőnek tartják, hogy 10 év múlva már az onkológiai kezelések közel 60%-a ezen az új, hosszú távú, minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd.
Ma Magyarországon évente 7500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Az önvizsgálat és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, fontos ugyanakkor ismernünk az életmód és a megelőzés összefüggéseit is.
A férfiak általában ötvenes éveikben tapasztalnak először némi változást a vizeletürítés terén, ami összefüggésben lehet a prosztatájukban zajló változásokkal. Évenkénti prosztata-szűréssel és bizonyos életmódbeli változtatásokkal, nagy eséllyel megelőzhetők, illetve javíthatók is a már kialakult elváltozások.
A tél végi fertőzések időszakában, amikor immunrendszerünkre több feladat hárul, a visszatérő fertőzések, betegségek felhívhatják a figyelmet védekező rendszerünk normálistól eltérő működésére. Az immunhiányos állapot ugyanakkor, növeli a különféle fertőzések, allergiák, autoimmun és daganatos betegségek kockázatát.
A Cancer Prevention Research című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a nyugati emberek étrendje és életmódja növeli a prosztatarákosok halálozási esélyét. A szerzők nyugati étrend alatt a vörös húsokban és finomított gabonákban gazdag étkezést értették.
Kiderült, hogy az allergia kezelésében használt készítmények nemcsak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint, az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.
A rák civilizációs betegség, amit a civilizáció okoz, a természeti népek körében ugyanis, gyakorlatilag ismeretlen. Ebben a megközelítésben a civilizáció életformát és természetellenes környezetet jelent.
A gombák gyógyhatásainak megítélése napjainkig többnyire csak néprajzi, kultúr- és orvostörténeti érdekesség volt, most kezdjük csak megérteni a gombák egészségre kifejtett jótékony hatásait. Úttörő szerepe volt ebben a Japán Nemzeti Rákkutató Intézet egyik munkatársának, Ikenawa doktornak, aki egy 14 évig tartó epidemiológiai vizsgálat eredményeit ismertette egy nemzetközi szakmai konferencián.
A barnulási képesség szorosan összefügg a bőrrákkal szembeni védelemmel. Minél sötétebb bőrű valaki, annál kisebb a kockázata a bőrrákra.
A rák megelőzése és kezelése manapság még meglehetősen gyenge hatásfokú. Az átlagember csak remélni tudja, hogy őt elkerüli ez a végzet, de tény, hogy az emberek negyede ma rákban hal meg – részben az alkalmazott módszerek miatt, részben pedig, mert a rák egyik legfőbb okát – a helytelen táplálkozást és a D-vitaminhiányt – az onkológia nem tekinti feladatának megváltoztatni. Aki úgy élt, hogy rákos lett, az vissza fog esni, ha nem változtat alapvetően addigi életmódján.
Amióta az ember tudatánál van, azóta keresi önmaga megváltoztatásának útját. A nagy vallások, az igényes filozófiák mind ezt a problémát akarják megoldani. Az emberi tudat energiája az egyik leghatalmasabb, de a legkevésbé megértett energiaforrás az univerzumban. Amikor megértjük és hasznosítjuk ezt az energiát, az elégedettség kulcsát birtokoljuk, ezzel javítva emberi kapcsolataink és életkörülményeink minőségét.
Egy nemrég befejezett prospektív, 3 hónapos követéses klinikai vizsgálatunkban 56 daganatos beteg vett részt. Legtöbbjük negyedik, utolsó stádiumban lévő daganatos beteg volt. Ez alkalommal a vizsgálat során alkalmazott folyadékfogyasztási ajánlásokat ismertetem, melyek jelentősége kiemelkedő.
A WHO prognózisa szerint 2020-ra az évente diagnosztizált új daganatos betegek száma és a daganatos halálozás is másfélszeresére emelkedhet. A hatékony megelőzés egyik kulcsa az egészséges táplálkozás, mely a legfontosabb egészségmegőrző és betegségmegelőző lehetőségek egyike.
Az integratív onkológia egy olyan fiatal, kialakulóban lévő tudományág, amely egy emberközpontú, személyre szabott kezelési lehetőség a daganatos betegek részére. Az alkalmazott módszerek lényege, hogy közvetlenül segítsék a betegség (a rák) gyógyítását és a beteg szervezet „talpon maradását”, épségben tartását.
Onkológusként olyanokat kezelek, akiknél már megállapították a rákot. Sokan összeomlanak, amikor közlik velük a diagnózist, úgy érzik, a halálos ítéletet mondták ki felettük. Sajnos gyakran elfelejtjük, hogy nem „mi is”, hanem konkrétan mi saját magunk vagyunk a felelősek egészségünkért és betegségünkért!
A tüdőben megjelenő daganatos elváltozásokért csak igen kis százalékban tehető felelőssé a környezet. A sokszor végzetes kimenetelű kór kialakulásában a légszennyezettség mindössze 10, a dohányzás azonban 90 százalékban játszik szerepet.
Daganatos megbetegedések a szervezet többi szervéhez viszonyítva, leggyakrabban a gyomor- és béltraktusban fordulnak elő. A bélnyálkahártya ugyanis számos rákbetegség kiindulópontját képezi. Még a férfiak leggyakoribb daganata, a tüdőrák is – a hagyományos kinai gyógyászat öt elem tana szerint – „közvetlen” energetikai kapcsolatban van a vastagbéllel. De hát mi a baj a belekkel?
Az allergia a szervezet egy vagy több anyaggal szembeni túlérzékenységét jelenti. Az immunrendszer túlreagál akkor, amikor idegen anyagokat, ún. allergéneket érzékel. Allergének lehetnek például fű-, gyom-, virág- vagy fapollenek, házi poratka, élelmiszerek stb. Talán meglepő, de a túlreagáló immunrendszernek lehetnek pozitív hatásai is.
Mérték-e valaha is a C-reaktív fehérje szintjét? Meg kéne méretni, mert ez az egyszerű teszt megmentheti az életét. A C-reaktív fehérje (CRP) magas szintjét sokáig a gyulladás jelének tekintették, mára azonban kiderült, hogy nem csupán jelzi, hanem ő maga az, ami többek közt okozza a gyulladást. A magas CRP szint még tünetmentes esetben is jelzi az olyan degeneratív betegségek, mint a rák, a diabétesz és a szív-érrendszeri betegségek fokozott kockázatát.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!