Keresés
Close this search box.

Tízből kilenc dohányos tüdőrákosként végzi

//

A tüdőben megjelenő daganatos elváltozásokért csak igen kis százalékban tehető felelőssé a környezet. A sokszor végzetes kimenetelű kór kialakulásában a légszennyezettség mindössze 10, a dohányzás azonban 90 százalékban játszik szerepet.

Tízből kilenc dohányos tüdőrákosként végzi

Egy szál elszívott cigarettával nagy dózisú rákkeltő, illetve egyben a tüdő védekező mechanizmusát megbénító méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. A légutakat apró csillók borítják, melyek feladata, hogy a tüdők egészségét veszélyeztető méreganyagokat, kórokozókat kiszűrjék. A dohányfüst ezeknek a csillóknak a mozgását, működését bénítja meg, így azok képtelenek ellátni eredeti funkciójukat. A cigarettában található karcinogén méreganyag így ezután akadálytalanul jut el a tüdőkbe.

Ismerje fel a tüneteket! – A tüdőrák alattomos kór, lappangó tünetekkel jelentkezik, korai stádiumban nem okoz jelentős panaszokat. A következő tünetek észlelésekor javasolt orvoshoz fordulni: elhúzódó köhögés, mellkasi fájdalom (mely főként mély lélegzetvétel alatt jelentkezik), zihálás, nehézlégzés, szokatlanul erős fáradtság, véres köpettel járó köhögés.

A kivizsgálás során röntgen, vagy egyéb képalkotó eljárással a kezelőorvos ellenőrzi a tüdő állapotát, majd köpetvizsgálatra, illetve az eredmények függvényében biopszia (szövetvizsgálat) elvégzésére is sor kerülhet.

Gyógyulási esélyek – A daganat típusától, illetve a betegség stádiumától függően eltérőek a betegség gyógyulási esélyei. Az elmúlt évtizedek során kifejlesztett korszerű terápiák jelentősen javítják a túlélési arányt. Egyéntől függően, bizonyos esetekben – főként a korai stádiumban – a műtét önmagában is megoldást jelenthet. A terápia emellett sugárkezeléssel és kemoterápiával is kiegészülhet.

Ma ne gyújtson rá! – A dohányzás világszerte évente közel 6 millió ember életét követeli. Köztük, mintegy 600 ezren mások füstölése, azaz passzív dohányzás szövődményei miatt veszítik életüket. A dohányosok sajnos, gyakran nemcsak önmagukra, de a környezetükben élőkre sincsenek tekintettel. Rendkívül fontos ezért, hogy minél több ember szabaduljon meg végleg káros szenvedélyétől. A dohányzás abbahagyását követő 10. évtől ugyanis, a korábban dohányzó személyeknél kialakuló tüdőrák kockázata közelít azokéhoz, akik soha nem gyújtottak rá.

dr. Dózsa Izabella
tüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!