Keresés
Close this search box.

Alternatív módszerek

Mit tehetünk, hogy gyermekünk könnyebben viselje a könyvekkel telezsúfolt iskolatáskát és az egyre fokozódó iskolai követelményeket?
Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek, sőt az elmének is valóságos csodaszer – gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Ne keressük a kifogásokat, hogy miért nem ma, hanem csak holnap kezdünk hozzá!
Agyi kapacitásunk nagyrészt kiaknázatlan. Felgyorsult világunkban igen nehéz eltompult elmével, lassú felfogással boldogulni, hiszen ez már az iskolában is nagy hátrányt jelent. Lássuk, hogyan válhat a jód vagy akár az arany „mentális elixírré!
A szelén fontosságát szervezetünkben elsősorban a daganat-megelőzés, a termékenység javítása, a szívbetegségek megelőzése és a pajzsmirigy megfelelő működése kapcsán hangsúlyozzák. Mit érezhetünk, ha szelénhiányunk van?
Városi mezőgazdaság? E szóösszetétel ellentmondásnak tűnhet, hiszen az agrárium a vidék sajátja, a város pedig inkább a fogyasztó. Azt sem tudjuk, mi az, amit eszünk. A gyerekek számára a tehén lila, a paradicsom műanyagdobozban nő, a tej pedig kocka alakú. Az emberiség történetében soha nem létezett még ennyire tudatlan és kiszolgáltatott generáció, legalábbis az élelmiszerekkel kapcsolatban. Ezen változtatnunk kell!
Gönczi Pétert a sajtóban mint agrárforradalmárt emlegetik. A világon még alig elterjedt akvapóniás rendszer hazai megvalósításával, egész éven át gazdaságosan ellátja családját organikus zöldséggel és hallal. Télen fűtő, nyáron hűtő ökorendszere egyszerűen és olcsón kivitelezhető, ráadásul még hóban, fagyban is működik!
Előző lapszámunkban olyan speciális ujjtartásokkal – mudrákkal – ismerkedtünk meg, melyek segítségével javíthatjuk az áramlást egyes energiapályáinkban, s ezzel pozitívan befolyásolhatjuk egészségünket, öngyógyító erőnket. A cikket követő nagy érdeklődésre, sok visszajelzésre tekintettel – ráadásként – bemutatunk néhány fontosabb mudrát.
A mudra szanszkrit szó, jelentése: pecsét, amely örömöt okoz. A mudrák segítségével pozitívan befolyásolhatjuk gondolatainkat, érzéseinket, öngyógyító erőnket.
A rendszeres földelés visszaállítja testünk természetes elektromos állapotát, megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a gyulladásokat és javítja a véráramlást. Nem létezik olyan gyógyszer, amely tudná azt, amit az Anyaföld elvégez számunkra!
Állok a tükör előtt. – Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… – Saját belső hangom válaszol: – negyven felett, mit akarsz? Persze, hogy látszik a szarkaláb a szemed sarkában, persze, hogy a térded felett az izom már nem a régi, a hasad pedig…, hát azon még dolgozni kéne! – A lelkem huszonéves, a testem negyven feletti, ez így nem igazságos!
A Nature folyóiratban közölt vizsgálat alapján, a társas táncok bizonyítottan eredményes eszközök a szellemi hanyatlás és a memória-csökkenés kezelésében. A tánc a kognitív tevékenység, fizikai aktivitás és társas interakciók tökéletes ötvözete, mely segíti a szellemi frissesség fenntartását. Mindezt mediterrán diétával párosítva, tovább fokozhatjuk a pozitív hatást.
Gazdasági válsággal sújtott napjainkban, egyre többen érzik magukat sikertelennek. Ez a kudarc-érzés behálóz mindent: a karriert, a magánéletet, párkapcsolatot, családot, baráti szálakat, végül saját magunkat is, így nem csoda, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.
A pszichés stressz gyakran okoz fejfájást, koncentrációs nehézséget. A feszültség oldására kiválóan alkalmas a pszichoterápia eszköztárába tartozó relaxáció, melynek célja a szorongás testi-lelki tüneteinek csökkentése az izmok tudatos ellazítása segítségével.
A Psychological Science szaklapban publikált kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.
Hányszor fogadtuk már meg, aztán mégsem vittük véghez a célt, hogy pár kilót lefogyjunk?! Diétákat böngészünk a neten, bio ételeket próbálgatunk, kizárjuk egy pár napra a csokit, kávét, sütit. Talán sikerül is időlegesen pár kilót fogynunk, aztán pár hét, hónap múlva, a mérleg mutatója ismét többet mutat. Miért szabaduljak meg a felesleges kilóktól? Válaszoljunk röviden, határozottan: Mert úgy akarom!
A KAQUN egy speciális eljárással gyártott víz, mely rendszeres fogyasztás esetén erősíti az immunrendszert (Országos Kémiai Biztonsági Intézet által egészséges önkénteseken végzett vizsgálat TUKEB engedély száma: 42/2009), segíti a gyorsabb regenerálódást. Előnyösen hat a szervezet oxigénszintjére, az életminőség javítását széles körben támogatja.
Egészségünk és jó közérzetünk szempontjából, emésztésünk működése meghatározó. Ehhez az AGNI (emésztés tüze) egyensúlya szükséges, melyet a Nap járása jelentősen befolyásol.
A Reiki Japánból származó kézrátételes gyógymód és életforma, melyet mára több mint 5 millió ember gyakorol szerte a világon. A módszert 1922-ben kialakító Mikao Usui kiemelkedő érdeme az volt, hogy egy olyan rendszert dolgozott ki, amely mindenki számára elsajátítható és hatékonyan alkalmazható a mindennapok során.
Korunk súlyos társadalmi problémája a hozzászokást, függőséget okozó szerek (alkohol, drog, cigaretta) használata, melynek hátterében szociális, lelki, önértékelési problémák, személyes válságok, hiányérzetek állnak. Fontos megértenünk a függőség kialakulásának hátterét, és e vonalon elindulva segíteni a betegeknek.
Az ájurvéda a világ legősibb egészségrendszere, mely az ősi indiai védikus civilizációból származik, és több mint 5000 éve alkalmazzák. A testi, lelki egyensúly visszaállításával foglalkozik, hiszen minden betegség oka a belső egyensúly elvesztése.
Ma Magyarországon a felnőtt lakosság közel 70%-a küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával. Egy ősi kínai mondás szerint: ha a gyomor qi-jének energiája erős, az erős életenergiát jelent. Energiánk nagy részét szüleinktől örököljük, ám ez az öröklött energia 30 év felett csökken, tehát pótolnunk kell, a kérdés csak az, hogy hogyan?
Örökre megváltozott Greensburg (Kansas, USA) lakóinak élete 2007-ben, amikor egy tornádó a városka közel 90%-át lerombolta. Úgy döntöttek, az újjáépítés során – környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve – a romok helyére zöld várost emelnek.
A téli időszak kalóriadús táplálékai az átlagosnál több salakot képeznek szervezetünkben, jobban leterhelték immunrendszerünket, ezért érdemes idejében elkezdenünk a méregtelenítést. Aromaterápiával kellemes körülmények között, és eredményesen hozhatjuk magunkat újra „formába”.
Manapság a legtöbb ember túlhajszolt. Csoda-e, hogy többségük fáradt és gyakran szétszórt? Az ellenkezője lenne az. Mit lehet tenni, hogy jól tudjuk koncentrálni, emlékezni, és energiaszintünk magasan szárnyaljon?
Az ősz és a tél – az influenza mellett – a felfázások szezonja is. Szerencsére a hólyag- és húgyúti gyulladások viszonylag könnyen kezelhetők házilag.
Az intézeten kívüli szülés jogi szabályozásának ügye, halaszthatatlansága, illetve az otthonszülés biztonsága napjainkban az egyik legélénkebben zajló társadalmi vitatémává vált Magyarországon. Szinte mindenki alkotott már saját véleményt arról, hogy ő maga vagy szerettei számára hol tudja elképzelni a szülést: vannak, akik csak kórházban, s vannak, akik sokkal inkább otthon.
Az ókori bölcsesség szerint: ép testben ép lélek! Ez nem puszta fecsegés, hanem színtiszta igazság! Az elhízás kiinduló oka is a lélekben keresendő.
A kényszeres cselekvésből fakadó problémák megoldásának két alapvető útja van: vagy küzdünk – például a kövérség ellen –, vagy az akaraterőt segítjük…
Nyár végével csúcsosodnak a pollenek okozta, sokakat keserítő allergiás tünetek. Ismerkedjünk meg néhány fontos, különleges és viszonylag nehezen beszerezhető kővel, hátha segítségükkel csökkenhetnek a panaszok.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!