Keresés
Close this search box.

Figyelem, memória, energia

//

Manapság a legtöbb ember túlhajszolt. Csoda-e, hogy többségük fáradt és gyakran szétszórt? Az ellenkezője lenne az. Mit lehet tenni, hogy jól tudjuk koncentrálni, emlékezni, és energiaszintünk magasan szárnyaljon?

Figyelem – memória – energia

A titok egyik nyitja a hatékony pihenés elsajátítása. A világ legrangosabb orvosi egyetemén, a Harvardon dolgozó Herbert Benson és munkatársai mélyen ellazult emberek élettani paramétereit vizsgálták. Kiderült, hogy 20 perc lazítás nagyjából annyi feszültséget, stresszt vezet le szervezetünkből, mint amennyit kb. 3 órányi alvás! Érdemes hát elsajátítani a relaxáció valamelyik egyszerű módját. Én a Silva-féle agykontrollt javaslom, mert könnyen és gyorsan megtanulható, ráadásul a hétköznapi problémamegoldás egyfajta, igen hatékony eszköztárát is biztosítja.

Javasolok egy olyan elmetornát, ami egyúttal a memorizálásban is segíteni fogja. Válasszon egy olyan útvonalat, amit jól ismer! Például annak a busznak a megállóit, amelyen gyakran utazik. A vásárolni vagy intézni valók listáját ne írja papírra, hanem képzeletben – minél viccesebb, furcsább módon – kapcsolja össze az ismert útvonal egy-egy pontjával. (Így ugyanis könnyebb lesz visszaemlékezni rá.) Ha például észben kell tartania, hogy beugorjon a cipészhez, s elhozza tőle a megtalpalt cipőt, és az első buszmegállóban szobor áll, képzelje el az ismerős cipészt, ahogy a szoboralak nyakában ülve éppen a cipőbe kalapálja a szegeket! Ha arra is emlékeznie kell, hogy megvegye anyósának a gyógyszert, és a második buszmegállónál játszótér áll, elképzelheti például, hogy a téren fehér köpenyes gyógyszerészek hatalmas Cavinton tablettát rugdalva fociznak. Tudom, hogy abszurd jelenetek ezek, de ismétlem: minél szokatlanabb képekben társítja az ismert útvonal egymást követő pontjait a megjegyzendő dolgokkal, annál könnyebb lesz visszaemlékeznie rájuk. Próbálja ki, s ígérem, meg fog lepődni, milyen remekül meg tud így jegyezni még hosszú listákat is! Jó játékot!

dr. Domján László, az orvostud. kandidátusa, Agykontroll oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!