Hogyan működünk?

A tartós, kezeletlen stressz az egyik legkomolyabb rizikófaktora a kimerültségnek és az emiatt kialakuló betegségeknek. Vegyük észre már az első jeleket: gyakori fejfájás, migrén, izomgörcsök, visszatérő rossz hangulat, illetve a motiváció hiánya! Kérjük időben segítséget!
Rosszul alszik? Tudnia kell, hogy a nyugtató, lazító hatású gyógynövények csak akkor segítenek az elalvásban, ha az alvászavart stressz, túlpörgés, idegeskedés, lelki trauma okozza. A melatonint azonban nem tudják helyettesíteni.
Sokan úgy gondolják, 4-5 óra alvás is elég éjszakánként, holott felnőtteknél 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvásra lenne szükség, gyerekeknél és serdülőknél még ennél is többre. A kevés vagy rossz minőségű alvás nemcsak nappali kellemetlen tüneteket okoz, de növeli számos betegség rizikóját és gyorsítja az öregedést is.
Manapság szinte nincs olyan menedzser vagy menedzser életmódot folytató nő és férfi, aki ne érezné a bőrén a folytonos teljesítménykényszer miatti nyomást, a növekvő elvárásokat, a stresszt. Ez az állapot azonban hosszabb távon konkrét fizikai állapotváltozást is okozhat.
A Centers for Disease Control and Prevention szerint a nők 15%-a, míg a férfiak 10%-a érzi magát rendszeresen kimerültnek. Ez a fajta fáradtság nem azonos azzal, amit néha mindenki megtapasztal, ha sokáig marad fent valami miatt. Itt olyan komoly, állandó kimerültségről van szó, amely az Egyesült Államokban többek közt évi 72 000 karambolhoz és 44 000 balesethez vezet a sofőrök krónikus fáradtsága miatt. Mi vezethet ilyen mértékű energiahiányhoz, kimerültséghez?
A természetben minden összhang, rezgés és ritmus. Az emberiség évezredeken át harmóniában élt a természet rendjével, sokféle ritmusával. Megfigyelte és alkalmazta a nap, a hold, a csillagok, az évszakok és napok változásának összefüggéseit. E harmonikus „rendben” nagyon fontos az időzítés – vannak hatások, melyeket megváltoztatni nem tudunk, de előnyünkre is fordíthatjuk őket.
Bizonyított tény, hogy hiedelmeink és elvárásaink – biológiai mechanizmusokon keresztül – befolyásolják egészségünket és képességeinket. Itt az ideje tehát, mostantól gondoljunk másként magunkra, vetítsünk másfajta jövőképet előre! Olyat, amilyet szeretnénk!
Tél végén, kora tavasszal az újjászülető természet kirobbanó energiája gyakran szöges ellentétben áll azzal, amit érzünk: „alig vonszolom magam”, „reggel iszonyúan fáradt vagyok”, „teljesen kidőlök a munkaidő végére”. Ha – szerencsés esetben – mindez nem valamilyen vírusfertőzés velejárója vagy szövődménye, akkor csak a szokásos tavaszi fáradtsággal kell megküzdenünk. Lássuk, mit tehetünk, hogy feltöltődjünk, és mielőbb formába lendüljünk!
Vajon pusztán a mögöttünk álló hosszú tél számlájára írható, ha már huzamos ideje hiányzik belőlük a lendület, gyengének, fáradtnak érezzük magunkat? Ha nem járunk utána, előfordulhat, hogy csak hónapok, évek múlva derül ki a tünetek valódi oka.
A nő vonzó külsejét főként stabil egészségi állapota, magas energiaszintje, jó erőnléte alapozza meg – való igaz a mondás, hogy a „szépség belülről fakad”. A megterhelő hétköznapok, a stressz és kimerültség, esetleg fontos tápanyagok hiánya és maga az idő múlása nyomot hagy külsőnkön, tükrözi aktuális belső állapotunkat, immunrendszerünk hatékonyságának szintjét is. E bonyolult rendszer működését sokféle módon támogathatjuk kívülről és belülről egyaránt.
Szakemberek is megerősítik azt a tapasztalatot, hogy a hajszín és a karakter között szoros összefüggés van. De mi történik, ha valaki hajszínt változtat, vajon a karaktere is megváltozik?
A színek valójában sajátos frekvenciával rendelkező elektromágneses rezgések, melyek egészségre gyakorolt hatását a pszichológia és az orvostudomány is elismeri. Mivel minden színnek más a rezgése és a hullámhossza, emiatt a szervezet működésére, illetve az érzelmekre gyakorolt hatásuk is eltérő. E hatások attól függetlenül érvényesülnek, hogy ennek tudatában vagyunk-e, vagy sem.
Év végéhez közeledve, ahogy rövidülnek a nappalok, feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy nagyon fáradtnak érzik magukat, és bármit tesznek, nem javul az állapotuk, pedig még igen messze van a hírhedt tél végi, tavaszi fáradtság szezonja. Lássuk, mi állhat ennek a hátterében, és mivel segíthetünk magunkon?
Életünk harmadát alvással töltjük, így nem csoda, hogy az alvás a tudomány érdeklődésének középpontjában áll: számos kutatás vizsgálja az alvászavarok és az alváshossz kapcsolatát a betegségekkel és a halálozással.
Sokan a hosszú és fárasztó napi munka közepette kávéval vagy energiaitallal igyekeznek fenntartani az erőnlétet és koncentrációt. Íme néhány ötlet, ami segítheti mindezt akár koffein nélkül is!
Ahogy a kemény munka nyomot hagy kezeinken, ugyanúgy az állandó, megfeszített gondolkodás, koncentráció hatással van agyunk állapotára. Tudjuk, hogy az agy alakítható szerv, egy informatikus agya tehát egészen biztosan különbözik egy sportolóétól. Arra viszont csak most derült fény, hogy éjjel-nappal „üzemelő” agyunknak is szüksége lenne némi pihenőre, hogy regenerálódni tudjon. Mindez egyszerűen hangzik, de a megvalósítás nem is olyan könnyű!
Alvási szokásainkat génjeink, az aktuális fényviszonyok és ezzel összefüggésben melatoninszintünk befolyásolja. A melatonin azonban nemcsak az alvás és ébrenlét szabályozásában játszik szerepet, hanem erős antioxidánsként védi szervezetünket a káros szabad gyököktől, sőt befolyásolja az immunrendszert és az öregedési folyamatot is.
Az alváshiány okozta tartós fáradtság és alacsony energiaszint komoly probléma, mely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarhoz, sőt az immunrendszer gyengüléséhez is vezet.
A gyermekek és fiatalok számára teljesen természetes, hogy a környező világot tökéletesen élesen, kontrasztosan és színekben gazdagon érzékelik. Eszükbe sem jut, hogy a látás mennyire bonyolult, precízen működő folyamatok eredménye. Csak idősödve, amikor e csodás képességünk gyengül, akkor merül fel a kérdés, vajon mi mindent tehetnénk annak javítása, helyreállítása érdekében.
A természetben évmilliók óta fennálló rend és egyensúly uralkodik. Ez a csodával határos önszabályozó rendszer háborítatlanul működik – ha hagyjuk. De nem hagyjuk. Ennek ellenére időről időre begyógyítja csúf sebeit, amit ejtünk rajta, azaz „öngyógyító képességgel” rendelkezik. De mi a helyzet velünk, az állítólag „legjobban sikerült” teremtményekkel? Hová tűnt belőlünk a rend és az egyensúly? Miért nem működik kezünkben a varázspálca, amit öngyógyításnak hívnak?
Amerikai kutatók 17,5 millió 18–65 év közötti ember egészségi adatait összevetve kiszűrték azokat, akiket az elmúlt években krónikus bélgyulladással, IBS-sel diagnosztizáltak, illetve azokat, akik – IBS-sel vagy anélkül – szívinfarktust kaptak. Megállapították, hogy a bélgyulladásos vagy IBS-betegeknek kétszer akkora a szívinfarktus-kockázatuk, mint azoknak, akiknek nincs bélproblémájuk.
Itt az ideje, hogy nekilássunk saját magunk és környezetünk alapos tavaszi „nagytakarításának”, megtisztításának, méregtelenítésének! Mi mással végezhetnénk ezt, mint tiszta, természetes, magunkat és környezetünket nem károsító bio, öko, azaz „zöld” hozzávalókkal?
A szervezet bölcs, számos – jó esetben – automatikus védelmi rendszere van az öntisztulás és a fertőzések elleni védelem érdekében. Ezek egyike a női intim területek védelmét szolgáló hüvelyi folyás, mely természetes, sőt szükséges jelenség, ám bizonyos esetekben kórossá válhat.
Sokan talán nem is gondolnánk, milyen sokoldalú élőlények a baktériumok: bármerre nézünk a minket körülvevő világban, lépten-nyomon ezekbe az apró mikroorganizmusokba botlunk. Maga a szó a köznyelvben talán kissé negatív előjelet kapott, pedig régóta tudjuk, hogy számtalan, a szervezetünk számára hasznos baktérium él az emberi testben. De mégis mennyi?
Amennyiben a stressz életünk, sőt mindennapjaink részévé válik, az nyomot hagy nemcsak ideg-, de hormonrendszerünk működésén is – messzemenő következményekkel. Mindez fokozottan érzékelhető a tél végi, kora tavaszi időszakban, amikor a hosszú tél alatt szervezetünk tartalékai kiürülnek, mi pedig a kimerültség egyre több jelét észleljük magunkon.
A téli hideg és szürke hónapok után rendkívül sokan panaszkodnak levertségre, melynek főbb tünetei a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság és motivációhiány. Hogyan vethetnénk véget a nyomott hangulatnak, hogy végre visszaszerezzük vitalitásunkat?
A mai viszonyok között sokakban felmerül a kérdés, vajon tudjuk-e befolyásolni immunrendszerünk működését? Miért térhet el az egyik ember immunrendszere a másikétól? Mit jelent az immunerősítés?
Olykor mindenkivel előfordul, hogy reggel nehezen kel ki az ágyból. Ha azonban ez az állapot már hosszabb ideje tart, érdemes elgondolkodni, nincs-e komolyabb gond a háttérben.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bélflóránk összetétele befolyásolja agyműködésünket, hangulati életünket. A bélflóránk összetételét pedig táplálkozásunk és a „mellékesen” bevitt egyéb, bélflórát károsító anyagok határozzák meg.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!