Hogyan működünk?

A mai viszonyok között sokakban felmerül a kérdés, vajon tudjuk-e befolyásolni immunrendszerünk működését? Miért térhet el az egyik ember immunrendszere a másikétól? Mit jelent az immunerősítés?
Olykor mindenkivel előfordul, hogy reggel nehezen kel ki az ágyból. Ha azonban ez az állapot már hosszabb ideje tart, érdemes elgondolkodni, nincs-e komolyabb gond a háttérben.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bélflóránk összetétele befolyásolja agyműködésünket, hangulati életünket. A bélflóránk összetételét pedig táplálkozásunk és a „mellékesen” bevitt egyéb, bélflórát károsító anyagok határozzák meg.
Valóban hideg van! Nem csoda, ha didergünk a szabad levegőn. Annál furcsább, ha valaki az otthon melegében pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fázni képes. Gondolhatnánk, hogy a testünket övező zsírpárnák legalább melegítenek, de sokan a túlsúly ellenére is folyton fagyoskodnak. Mi állhat e szokatlan tünetek hátterében?
A vérszegénység komoly gondokat okozhat nemcsak a felnőtteknek, de a gyereknek is. Azt eredményezheti, hogy a kisebbek kevesebbet rohangálnak, fáradékonyabbak, a nagyobbak pedig tanulási nehézségekkel szembesülhetnek.
Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbe esés előtti súlyát és alakját. Természetes, hogy ehhez kell némi idő, ám ha diéta mellett sem sikerül megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a makacsul ragaszkodó plusz kilókat.
Figyelem! Ha nehezen megy a tanulás, a szellemi munka vagy gyakran vagyunk feledékenyek, azt nem csak a túlhajszoltság és az alváshiány okozhatja. Kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy ebben jelentős szerepe lehet a csökkent pajzsmirigyműködésnek is.
Előbb-utóbb minden nőt elér a változókor, melynek panaszai igen hasonlóak a pajzsmirigy-alulműködéshez. A megfelelő kezelés és életmód kialakítása érdekében nem szabad e kettőt összekevernünk!
A szénanáthás betegek gyakran számolnak be erős fáradtságérzetről és a koncentrálóképesség csökkenéséről. Ennek több oka is lehet, lássuk, melyek ezek, s mit tehetünk ellenük!
Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak egyrészt a stresszel, másrészt a túlsúllyal vagy együtt mindkettővel.
A pajzsmirigy-alulműködés napjainkban igen gyakori betegség, melynek tünetei – többet között a súlygyarapodás és a fáradtság, álmosság, rossz hangulat – ugyan jellemzőek, de más betegségekre is utalhatnak, ezért gyakran késik a diagnózis és a megfelelő kezelés, mellyel az állapot helyreállítható.
Az idei, igen hűvös tavasz során kevésbé tűnt sürgetőnek a nyári strandszezont megelőző fogyókúra, ám az ideális „nyári alakért” – szinte életkortól függetlenül – folytatott küzdelem idén sem maradhat el. Ne feledkezzünk meg közben arról, hogy a fogyásnak, a testtömeg-vesztésnek nem csupán esztétikai, hanem egészségünket is érintő előnyei lehetnek.
A WHO szerint az elhízás világjárványként terjed. A magyar Európa legelhízottabb nemzete. Bátran állíthatjuk, a fogyás többé nem esztétikai, hanem elsősorban egészségügyi kérdés.
Selye János a kutatásai során megállapította, hogy a stressz szakaszai kémiai „sebhelyeket” hagynak maguk után, amik kitörölhetetlenek, és ha túl intenzíven halmozódnak fel, a sejtek gyors öregedését vonják maguk után.
Melegszik az idő, a jól takaró ruhadarabokat lengébb, többet mutató fazonokra cseréljük. A nyárra készülve sokan hetek, hónapok óta fogyókúráznak, ám a várt eredmény egyeseknél elmarad. Mit tehetünk ilyen esetben?
A rossz emésztés erjedéssel, gázképződéssel, elégtelen tápanyag-felszívódással, lassú anyagcserével jár. A jó emésztéshez megfelelő enzimek kellenek. Ezek nélkül a vastagbélben a bélflóra egyensúlyhiánya, a rothasztó baktériumtörzsek túlszaporodása, s az általuk termelt méreganyagok féláteresztő bélszindrómához, ételintoleranciához és krónikus gyulladásokhoz vezethetnek. E gyulladások főleg a zsírszövetekben zajlanak, ezzel is nehezítve a zsírbontás képességét, ami gyakran elhízáshoz is vezethet!
Ahogy melegszik az idő, egyre kevesebb ruha fedi testünket, így az esetleges zsírpárnák is jobban közszemlére kerülnek. Tovább nehezíti a helyzetet, ha nemcsak a plusz kilók, de az erős izzadás és annak látható nyomai is nehezítik életünket.
Az elhízás szívre gyakorolt káros hatásait nem lehet csupán rendszeres testmozgással ellensúlyozni. Lehetetlen, hogy „valaki csak kövér, de egészséges” – bizonyította be a Madridi Egyetem friss kutatása, amelyben 528 ezer spanyol munkavállalót vizsgáltak.
Azt kérdezed, mit jelent az életközépi válság, milyen jelei vannak, hogyan tudjuk azon egymást átsegíteni? Összefüggésbe hozható-e mindez a változókorral és a kiégéssel?
Ha a szeptemberben is kitartó nyári meleg elmúltával is verejtékezik, alvászavarai vannak, nem tud megszabadulni az egyre gyarapodó plusz kilóktól és – ötvenes évei környékén – a ciklusa is rendszertelenné vált, gondolnia kell arra, hogy önnél is elérkezett a menopauza ideje.
Felgyorsult világunkban nemcsak az egészségügyi, de a legtöbb párkapcsolati, szexuális probléma hátterében is a stressz áll a középkorú párok esetében. Ehhez adódnak a hormonális változások okozta nehézségek, melyekre megoldást kell találni, ha nem szeretnének lemondani a szexről, ami amúgy bizonyítottan fiatalít.
Érdekes megfigyelés, hogy a mozgásszervi betegségektől, reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, mozgékony, állandóan tevékenykedő vagy sportoló emberekből áll. Hogyan lesz a mozgékonyságból merevség? Vajon miért kárhoztatja a reuma ezeket a fáradhatatlan, másokat is segítő, ügyes, nyugtalan embereket kényszerű pihenőre, tétlenségre?
Napjainkban egyre népszerűbb az a nézet, hogy a folyamatos stressz és túlterheltség mellett jelentkező kimerültség okát a mellékvese „kifáradásában” keresik. Járjuk tehát körbe, mi köze a mellékvesének e panaszokhoz.
A stressz hatásai sokféle módon jelentkezhetnek, van, akit lebénítanak, van, aki felpörög és megállíthatatlan cselekvési kényszert érez, vagy gyomorgörcsöt, hasmenést kap, allergiás, asztmás tünetei erősödnek, esetleg a felszökő vérnyomástól erős fejfájása lesz, s igen sokan reagálnak akár a görcsös állapotig fokozódó izomfeszüléssel, fájdalommal.
Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak a túlsúllyal, s ez az összefüggés oda-vissza igaz. Tehát önmagában a túlsúly is előidézhet alvászavart, ugyanakkor a nem kielégítő alvás növelheti a súlygyarapodás kockázatát – vajon miért?
Az utóbbi években több kutatócsoport foglalkozott az alvászavar és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatával: az eredmények azt mutatják, van összefüggés!
A vírusvédelmi intézkedések májusi „lazításának” eredményeként júniustól több munkahelyen újra indul az élet: a kollégák részben, fokozatosan vagy teljes egészében visszatérnek a korábbi munkarendbe. Sokan még mindig otthonról dolgoznak. Nekik a társaságot – munkatársaik helyett – szünidejüket épp megkezdett csemetéik jelentik, így számukra még elérhető nyári táborra, saját maguknak pedig többek között az otthonlét 3. hónapjában még tartható, és főleg eredményes diétára keresnek megoldást. Mert ha igaz, már a fürdőruha szezonra „gyúrunk”.
Fogyni és a karcsúságot megőrizni tudni kell! Lássuk, hogyan hatnak azok a természetes szerek, ételekben és italokban található anyagok, melyek igazi segítséget nyújthatnak!
A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell annak törvényeihez. A szervek biológiai aktivitása összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusaival. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le, ez alatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!