Keresés
Close this search box.

Pszichológia

A szülők bizonyára nem tudják, mi történik a gyerekek agyában, amikor tévéznek vagy számítógépeznek. Az egyik legismertebb német agykutató és neuropszichológus, Gerald Hütler gondolatai alapján szeretnék betekintést nyújtani e területre, egyben javaslatot tenni a szülőknek, hogyan segíthetik elő gyermekük agyának egészséges fejlődését és immunrendszerének erősítését.
Az élet magányos dolog, csak erről mi emberek, szeretünk elfeledkezni, mert társas lényekké szocializálódtunk. Lelkében legbelül, mindenki egyedül van, és sokszor azok leginkább, akiket hangos lárma vesz körül. A „társas magány” rosszabb, mint a „magányos magány”. Hogy miért? Mindez kiderül cikkünkből.
A hétköznapi életben igen ritkán találkozunk olyan férfi társasággal, ahol együtt ücsörög és beszélget az egyetemi tanár, a szakorvos és az autószerelő, a korosztály pedig 17 évestől még 70 fölé is kiterjed. Vajon milyen közös témája, problémája, érdeklődési köre lehet ezeknek a férfiaknak?
Még a legbékésebb természetű emberek életében is előfordulnak problémás helyzetek, nézeteltérések. Ez nem baj, sőt! A konfliktusok viszik előbbre a világot. Ahhoz, hogy valami új jöjjön létre, előbb gyakran egy problémának, feszültségnek kell kialakulnia, amely „kikényszeríti” a változást, megoldása pedig így vagy úgy, előrelépést jelent. Az ember viselkedése konfliktushelyzetben több tényezőtől függ: beállítódásától, önértékelésének és önismeretének fokától, aktuális érzelmi állapotától, a konfliktusban részt vevők kapcsolatától stb. Hogyan kezeled a konfliktusokat?
Minden házasság valójában két házasság: az egyik a férfi, a másik a nő fejében lakozik. Amikor válásra kerül a sor, gyakran nem is az a kérdés, miért válnak el a felek, hanem az, hogy miért házasodtak össze. A válási szándék ugyanis leggyakrabban a „rejtett házassági elvárások” zátonyra futását jelzi.
Mi akadályozza meg, hogy egy szingli életmódot folytató nő párkapcsolatban éljen? Elsősorban ő, saját maga! Nézzen mélyen magába, és képzelje el, hogy mindig így fog élni: szabadon, egyedül. Az ünnepeken mindenki tartozik valahová, Ön maximum harmadik kerék lehet valamelyik baráti házaspárnál, vagy hasonló barátnőivel töltheti az ünnepeket. Nyaralni egyedül vagy barátnőkkel megy. Tetszik ez? Ha igen, akkor nincs és nem is lesz semmi problémája. Ám, ha valamiért mégsem tetszene, akkor olvasson tovább:
Már nem csak amerikai sajátosság, nálunk is egyre inkább „divatba jön” a szingli életstílus, melynek emancipált női képviselői saját döntésük, avagy a sors fintora végett kizárólagos és hosszú távú párkapcsolat, házasság, család, gyermek nélkül, egyedül élnek.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!