Keresés
Close this search box.

Hogyan kezeled a konfliktusokat? Teszteld!

//

Még a legbékésebb természetű emberek életében is előfordulnak problémás helyzetek, nézeteltérések. Ez nem baj, sőt! A konfliktusok viszik előbbre a világot. Ahhoz, hogy valami új jöjjön létre, előbb gyakran egy problémának, feszültségnek kell kialakulnia, amely „kikényszeríti” a változást, megoldása pedig így vagy úgy, előrelépést jelent. Az ember viselkedése konfliktushelyzetben több tényezőtől függ: beállítódásától, önértékelésének és önismeretének fokától, aktuális érzelmi állapotától, a konfliktusban részt vevők kapcsolatától stb. Hogyan kezeled a konfliktusokat?

Hogyan kezeled a konfliktusokat?

Teszteld!

Öt alapvető stratégiát különböztethetünk meg, de egyikről sem ítélkezhetünk, hogy jó vagy rossz, hiszen mindig az adott helyzet dönti el, mi a korrekt és a célravezető. Van, amikor igenis erőszakosnak kell lenni, de gyakran szimpatikusabb az együttműködő, kompromisszum-kereső módszer, ám egyes helyzetekben csak az engedékenységnek van helye. Senkit nem sorolhatunk be kizárólag egyik, vagy másik kategóriába, a legtöbben felváltva, több módszert is alkalmaznak, cikkünk azonban segít felismerni domináns viselkedési modelljeinket.

A Varázsbetű programcsaládja már gyermekkorban segíti az eredményesebb probléma-megoldási készség kialakulását. A www.varazsbetu.hu/hirlevel/teszt/ oldalon található tesztet kitöltve megtudhatod, hogy gyermeked melyik konfliktus-megoldási módot alkalmazza a leggyakrabban. Mindez azt a célt szolgálja, hogy tudd, melyik módozat szorul erősítésre gyermekednél. Tehát, ha „elkerülő” típus, bátorítsd, hogy gyakrabban álljon ki a véleménye mellett, még ha átmenetileg nem is lesz túl népszerű ezért. Ha „erőszakos”, akkor tudatosítsd benne, hogy másnak is lehetnek jó gondolatai, ötletei, érdemes ezekre is odafigyelnie.

Hatékony konfliktus-kezelést kívánok!

Dudáné Driszkó Adrienn
logopédus

Hogyan kezeled a konfliktusokat az emberekkel, akiket szeretsz?

Bölcs mondások listája:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!