Keresés
Close this search box.

Hajgyógyászat

Gondolat – érzelmek – energetikai zavar – funkciózavar – struktúra-átépülés. Stressz hatására is ez az automatizmus indul be, ha időben közbe nem lépünk. De mi köze ennek a hajunkhoz?
„Kihullik a hajam tőle” – mondogatjuk gyakran, ha egy megoldhatatlan vagy bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk”. Van-e ennek valóságalapja? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?
Gondolat – érzelmek – energetikai zavar – funkciózavar – struktúra-átépülés. Stressz hatására is ez az automatizmus indul be, ha időben közbe nem lépünk. De mi köze ennek a hajunkhoz?
Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?
Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást, máris készülődhetünk a nyár "fenyegető veszélyeire", lássuk, melyek ezek, s mit tehetünk ellenük!
Napi hány hajszál elvesztése normális? Milyen okok lehetnek az ennél nagyobb mértékű hajhullás mögött? Lehet-e szerepe a hajvesztésben a táplálkozásnak és a stressznek?
Holisztikus hajgyógyászi munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – tünetei.
A szervezet öregedésével együtt a hajtüszők is öregszenek, amit látványosan tükröz a haj minőségének romlása. Arcunk, bőrünk tavaszi fiatalító kúrája során hajunk, fejbőrünk is megérdemli és meg is hálálja a törődést!
Sok éves hajgyógyászati tapasztalatom alapján úgy vélem, nemcsak a hajhullás, de az őszülés is a szervezet elváltozásainak mutatója. E folyamat megfelelő kezeléssel részben visszafordítható, részben pedig késleltethető.
A természetes anyagok – így a gyógynövények is – hatékonyságuk és biztonságuk miatt úgy, ahogy a múltban, a jövőben is egyre inkább terápiás eszközökké válhatnak. Számos gyógynövényt ismerünk, melyek hasznos segítők lehetnek szervezetünk regenerálásában, sőt hajproblémák esetén is – ezek közül ajánlunk most néhányat figyelmükbe.
A természetes anyagok hatékonyságuk és biztonságuk miatt a jövőben terápiás eszközökké válhatnak. A flavonoidok rendszeres fogyasztása például, javítja a szervezet általános védekezőképességét, és megelőzheti különféle betegségek kialakulását. Szeretnénk figyelmükbe ajánlani néhány gyógynövényt, melyek hasznos segítők lehetnek szervezetünk regenerálásában, sőt hajproblémák esetén is hatékonyak lehetnek.
Holisztikus hajgyógyászi munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, lisztérzékenység, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – tünetei.
Ha a hajhullásra ajánlott összes csodaszer hatna, már csak sokhajú emberek sétálnának az utcán. A bőrgyógyásznál gyakori diagnózis már az ajtóból: hormonális, férfias, androgén kopaszodás, s a megoldás a beletörődés. A laborleletek jók, szervi panasz nincs, ugyan ki gyanakodna penészgombára, ételintoleranciára, kullancs-csípésre, netán tetű-irtóra, vagy egyéb vegyszerre?
Minden kismama örömmel nyugtázza, hogy a várandósság alatt haja megerősödik, dúsabbá, jobb tartásúvá válik. Nagy csalódást jelent, amikor a baba megérkezése után néhány héttel, hónappal, hirtelen hullani kezd, s a hajvesztés néha ijesztő mértéket is ölt.
Vizsgálatok szerint, okkal aggódnak a férfiak kopaszságuk miatt, mert a nőknek valóban fontos a haj, a kopaszodó férfiakat kevésbé tartják vonzónak. Ma mindenki fiatal akar lenni, és a kopaszságot az öregség jelének tekintik.
A hajhullás, korpásodás, fejbőrgyulladás hátterében – a laborvizsgálatok negatív eredményei ellenére – gyakran áll parazita, atka, Chlamydia, gomba vagy nőgyógyászati fertőzés. Amikor orvosilag nem találnak kóros eltérést, s a panasz mégis évek óta fennáll, gyakran sikertelen próbálkozásokkal telik az drága idő.
Míg a régi korokban a haj a férfiasság, az életerő szimbóluma volt, addig manapság mintha épp a kopaszság bizonyítaná a férfias jelleget. A fiatalok egy része kopaszra borotvált fejjel hódít, mások viszont aggódva figyelik hajuk gyérülését. Öröklött? Hormonális? Góc? Megállítható? Visszanő? Ezernyi a kérdés.
A foltos kopaszodás manapság sajnos egyre gyakoribb jelenség, amely nőknél és férfiaknál egyaránt, sőt már gyermekkorban is jelentkezhet. A hajas fejbőrön egy vagy több kerek, kopasz folt jelenik meg, közben a páciens panaszmentes, a góckutatás eredménytelen, s a tüneti bőrkezelés sem hoz javulást. Hogyan tovább?
Tanfolyamom célja, hogy a tradicionális orvoslási módszerek kiegészülhessenek egy alternatív, természetes módszereket alkalmazó holisztikus bajmegállapító és terápiás rendszerrel. Műszeres mérésekkel, vizuális diagnosztikával és manuális vizsgálattal alátámasztott skalpdiagnosztikai módszereimet, több ezer ember vizsgálata során szerzett tapasztalataimat adom át hallgatóimnak.
A hajhullás nőket és férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges embernél természetes, de időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.
Köztudott, hogy a gyakori hajfestés, dauer, hajsütés, göndörítés, kisimítás a mindenkori divatot követi, s szolgálhatja ugyan hajunk szépségét, de egészségét semmiképp sem. Tartsunk tehát mértéket a „hajnyúzó” beavatkozások terén! „Hajvédelmi tiltólistánk” azonban ezzel még nem ért véget.
Egyre rövidebbek a nappalok, egyre kevesebb fényt kapunk kívülről. Bizonyos elmélet szerint – „fénylényként” – létezésünknek alapja a fény forrásának biztosítása. A tél felé haladva, a szürkeség egyre inkább rákényszerít minket, hogy a belső fényt fürkészve találjuk meg az egyensúlyt. Hol keressünk hát segítséget, merre a fény?
Minden érzelem biokémiai folyamatok láncolatát indítja be a szervezetben. Amin gondolkodunk, amit mondunk vagy érzünk, az befolyásolja minden egyes sejtünk állapotát, mozgását, osztódását, működését.
"Kihullik a hajam tőle"- mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk”. Van-e valóságalapja e kifejezéseknek? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?
Minden civilizációs betegség mögött „mérgek” állnak, melyek fokozatosan károsítják a sejteket. A kopaszodás, hajhullás, a hajmennyiség jelentős csökkenése, a hajszálak elvékonyodása is főként ennek a következménye. Az egyre erősebb környezeti ártalmaknak és az egyre értéktelenebb élelmiszerek fogyasztásának köszönhetően, már nőknél is gyakori a hajritkulás, és a férfiaknál is egyre fiatalabb korban kezdődik a kopaszodás. Mindezt nem nézhetjük tétlenül!
Szervezetünk energiaáramlása már jóval a testi panaszok jelentkezése előtt megváltozik. A betegségek először az érzelmekben jelentkeznek, majd gondolati síkon kezdenek testet ölteni. Az egység-szemléletű diagnosztikai eljárások – így a holisztikus hajgyógyászat is – már akkor kimutatják az apró elváltozásokat, amikor a hagyományos klinikai diagnosztika még semmit sem észlel.
A hajhullás önmagában nem probléma, sőt a haj cserélődésének természetes életciklusából adódik, ez esetben új hajszálak növekedésével párosul. Problémát csak akkor jelent, ha a folyamat a hajszálak átlagos számának látható csökkenésével jár. Az okokat keresve gondolhatunk örökletes, vagy hormonális tényezőkre, esetleg belső szervi problémákra, melyek megoldásra várnak.
Selye János így fogalmazott: „a stressz az élet sava-borsa”. Ő vizsgálta először a stressz és a psziché kapcsolatát, de mi köze lehet ehhez hajunknak?
Korpásodásról akkor beszélünk, ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól látható módon válik le. Korpásodáskor a bőr mértéktelen szaruképződéséről – felgyorsult keratinizációs folyamatról – van szó. A korpásodás oka lehet a helytelen haj- és fejbőrápolás, vitamin és ásványi anyaghiány, gombafertőzés. Részletesen kitérünk arra is, hogy miért veszik körbe magukat egyesek páncéllal védekezésként, lelki okokból.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!