Keresés
Close this search box.

Kopaszság: divat vagy betegség?

//

Míg a régi korokban a haj a férfiasság, az életerő szimbóluma volt, addig manapság mintha épp a kopaszság bizonyítaná a férfias jelleget. A fiatalok egy része kopaszra borotvált fejjel hódít, mások viszont aggódva figyelik hajuk gyérülését. Öröklött? Hormonális? Góc? Megállítható? Visszanő? Ezernyi a kérdés.

“Férfi létemre nagyon kényes vagyok a hajamra. Az utóbbi fél évben egyre „feljebb csúszott a homlokom”. A bőrgyógyász szerint ez örökletes, pedig apám és nagyapám idős koruk ellenére sem kopaszodtak. Beletörődjek? Hová forduljak?”

“Az utóbbi időben vettem észre a tükörben, hogy egyre jobban látom a fejbőrömet. Eddig nem tűnt fel, hogy egyre kevesebb a hajam. A laboreredményeim jók, az orvos megnyugtat, hogy nincs semmi bajom. Mégis úgy érzem, nincs valami rendben! Még néhány hónap, és már nem lesz hajam. Mit tegyek?”

Az utóbbi időben már nemcsak nőktől, hanem férfiaktól is egyre több ilyen tanácskérő leveleket kapok. Nézzük, mit ír a szakirodalom a kopaszodás okairól!

Nők esetében a kopaszodás lehet feminin típusú – ilyenkor a fejbőr közepén kezdődik el a haj ritkulása –, vagy maszkulin típusú, azaz férfias jellegű ritkulás, kopaszodás. A női hormonok (ösztrogének) meghosszabbítják, míg a férfihormonok (androgének) lerövidítik a haj növekedési szakaszát.

A férfiak hajhullása, kopaszodása – a szakirodalom szerint – 95%-ban androgenetikus eredetű, elsődlegesen öröklött tulajdonság – ez határozza meg, mennyire érzékenyek a fejbőr hajhagymái a férfi nemi hormonokra, azaz androgénekre. A kopaszodás férfiaknál annyira gyakori, hogy akár másodlagos nemi jellegnek is tekinthetnénk.

Nehéz tehát eldönteni, hogy öröklött, hormonális okai vannak-e a hajvesztésnek, vagy a környezeti ártalmak, illetve egyes szervek megbetegedései láttatják magukat ilyen módon. Az utóbbi évtizedben általános jelenséggé, már-már népbetegséggé vált a hajhullás, mely gyerekkortól az idősebb korosztályig senkit sem kímél.

A környezeti ártalmak, az élelmiszerek egyre rosszabb minősége, nem kedveznek egészségünk, szépségünk megtartásának. A sok édesség, tészta, szénsavas üdítő, a túlzott fehérjefogyasztás, vagy akár egy megoldatlan lelki probléma komoly hatást gyakorolhat fejbőrünk, hajunk állapotára. A csapvízben jelenlévő klór, a vegyszerek, karcinogén anyagok, számtalan betegség okozói. Emellett a manapság gyakori szmog, szennyezett levegő, elektroszmog, túlhajszolt életmód, állandó megfelelni akarás, megélhetési gondok, egyéb stresszfaktorok hozzájárulnak szervezetünk elsavasodásához, ami ásványi-anyag hiányhoz vezet.

Ennek hiányos pótlása miatt a szervezet saját ásványianyag-raktárait – a csontokat, fogakat, de elsősorban a fejbőrt – rabolja ki a savak közömbösítése érdekében. Fontos tehát a jó minőségű táplálék-kiegészítők alkalmazása.

Hamarabb jutnánk eredményre, ha figyelembe vennénk a kapcsolatot belső szerveink és a hajas fejbőr – skalp – között, ha értelmezni tudnánk szervezetünknek a fejbőrön jól látható segélykérését.

A betegségek kialakulásának idejében történő megelőzése egy skalpdiagnosztikai elemzéssel könnyen megvalósítható. Segítségével korai fázisban jelezhető a probléma, mely kezelhetővé válik. Kopaszodás esetén sem mindegy, hogy örökletes, hormonális tényezőként kezeljük, vagy az életmódon szükséges változtatni.

Gyakori a 18-20 éves fiatalemberek irreálisan gyors kimenetelű hajvesztése, kopaszodása. Ilyen esetekben vizsgálatainkon mindig kimutatható adott szervek – vese, máj, prosztata, belek stb. – toxikus terhelése, gócok jelenléte.

A női típusú hajritkulás hátterében is túlnyomórészt nem hormonális rendellenesség, hanem enzimhiány, felszívódási zavar vagy az emésztőrendszer gombás terhelése áll.

Mindezt időben felismerve, megelőzhetjük, visszafordíthatjuk a további hajvesztést, sőt a már elveszettnek hitt hajszálakat is újra növekedésre bírhatjuk. Vizsgálataink az okok feltárásában, komplex csomagjaink a fejbőr és a haj panaszainak, a kopaszodás különféle típusainak kezelésében segíthetnek.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta
www.nicehajgyogyaszat.hu
06-30/75-45-417

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!