Keresés
Close this search box.

Természetes gyógymódok megfázásra, köhögésre

//

A téli hidegben sokan köhögnek, rengeteg a hurutos beteg. Ha az orvos az enyhébb tünetekre nem ír fel antibiotikumot, természetes módszerekkel, gyógynövényekkel is eredményesen kúrálhatjuk magunkat.

A légúti fertőzések térhódítását általában elősegíti valamilyen immunrendszert gyengítő tényező, például – a nedves, hűvös időn kívül – a stressz, kimerültség, helytelen táplálkozás vagy egy korábbi, ki nem kúrált betegség.

Amennyiben panaszok jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett ideje, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk működését, és megadjuk szervezetünknek, amiben hiányt szenved: például elegendő pihenés, alvás, meleg öltözet a megfázás ellen, stressz helyett nyugalom, illetve édességeket és nyákosító tejtermékeket kerülő, leveles zöldségekben, rostban gazdag, zsiradékokkal epeműködést serkentő, célzott táplálkozás, mely a bélflóra egyensúlyát is megteremti vagy helyreállítja.

Ezt követhetik az esetlegesen szükséges gyógykezelés mellett, annak kiegészítésére a természetes gyógymódok, népgyógyászati praktikák.

A régi népi gyógymódok közül a karamellizált cukorral készült vöröshagymateát, a mokkáskanalanként fogyasztott fokhagymás mézet vagy a kivájt fekete retekbe töltött mézet ajánljuk.

A fokhagyma allicin- és szeléntartalma, illetve a vöröshagyma héjának és külső rostos rétegének illóolajai, vitaminjai (B1, B2, C), illetve értékes kvercetin, flavonoid és ásványi anyag (vas, jód, szelén, cink) tartalma jótékonyan hat az egészségre, annak helyreállítására.Kortyoljunk emellett napközben gyulladáscsökkentő, nyákoldó teát, melynek összetevői lehetnek többek közt a citromfű, lándzsás útifű, kakukkfű, körömvirág, ánizs, kömény, pettyegetett tüdőfű, martilapu, szappangyökér, kankalingyökér, hársfa, bodzavirág, pemetefű. A teát mézzel, főként hársmézzel ízesíthetjük.

Inhalálással is javíthatjuk a légutak állapotát, melyhez használhatunk reszelt vörös- vagy fokhagymát, tormát, langyos, sós vízbe cseppentett kakukkfű-, borsmenta vagy kapormag-olajat. Jobbulást kívánunk!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!