Keresés
Close this search box.

Babák-mamák

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén sokféle okból jelenhetnek meg foltok, kellemetlen, viszkető kiütések. A megfelelő kezeléshez feltétlenül ki kell derítenünk, mivel állunk szemben. A szülők számára ugyancsak gondot okozhat annak eldöntése, miért sír a baba: esetleg éhes, álmos, fogzik, a hasa fáj vagy egyéb ok, talán betegség áll a háttérben?
Az anyák szoptatják csecsemőjüket – ezt a táplálási módot tökéletesen megalkotta a természet, hiszen minden szempontból optimális a baba számára. Íme néhány fontos tény napjaink modern, fiatal anyái részére.
Gyerekeknél viszonylag gyakori probléma a székrekedés, mely elsősorban a nem megfelelő étkezés és a kevés folyadékfogyasztás eredménye, de kialakulásához hozzájárulhat a mozgáshiány, sőt néha az anyagcsere pajzsmirigy-alulműködés miatti lassulása.
Egyre több nő – és férfi – küzd manapság meddőséggel, termékenységi problémákkal, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Tény azonban, hogy a túlsúllyal rendelkezők esetében jóval nehezebben köszönt be a gyermekáldás, mint a normál BMI-vel rendelkező pároknál. Mi ennek az oka?
Először is szögezzük le: kismamák esetében szó sem lehet különösebb diétáról, koplalásról, megszorításról, nélkülözésről! Amit a várandós és szoptató időszakban enni fogunk: nevezzük rendkívül változatos, finom és egészséges étrendnek!
Sokan nem tudják, hogy a hüvelyi folyás természetes, sőt szükséges jelenség: ez biztosítja a hüvely egészségét és véd a fertőzésekkel szemben. Mennyisége és állaga a ciklus és egyéb hormonális hatások, így a várandósság és a menopauza során, illetve más tényezők, például fertőzések hatására is változhat.
Vitathatatlan, hogy a csecsemők számára az első, egyetlen és tökéletes folyadék- és tápanyagforrás az anyatej! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, sőt azon túl is biztosítani kell számukra egészen addig, amíg azt igénylik.
A felnőttekhez hasonlóan a kicsik között is vannak „fertőzésre fogékony gyerekek”, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Esetükben gyakoribbak és hosszabb lefolyásúak a betegségek, illetve több komplikációval járhatnak. Lássuk (a teljesség igénye nélkül), mit tehetünk gyerekeinkért – és saját magunkért – a megelőzés vagy a gyorsabb felépülés érdekében.
Várandósság során főleg olyanoknál jelentkezhet diabétesz, akik már a teherbeesés előtt is bizonyos fokú inzulinrezisztenciával vagy prediabétesszel küzdöttek – a várandósság alatt ugyanis fokozódik az inzulinrezisztencia. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy a szülést követően vajon elmúlik a cukorbetegség vagy végig fogja kísérni az anya életét?
A gyermek immunrendszerének érése során számtalan idegen anyaggal, kórokozóval találkozik. A memóriasejtek ezeket felismerve segítik a hatékony védelmet. Emellett mi is számtalan módon segíthetjük gyermekünk megfelelő védelmét.
Szülőként nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kisbabánk korának megfelelően fejlődjön. Ehhez az inger gazdag környezet, a nyugodt családi légkör és a sok szabad játék mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékról kell gondoskodnunk. Lássuk, mely ételek, miként segítik elő a csecsemők egészséges fejlődését!
A nők életében a várandósság az egyik legszebb, egyben legfelelősségteljesebb időszak is. A magzat egészséges növekedése, fejlődése érdekében a kismamától nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok kiválasztása, hogy a várandósság idején optimális feltételeket biztosítson leendő gyermeke számára.
Pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészekciszták, esetenként rendszertelen menstruáció, álmosság étkezések után… Előfordul azonban, hogy nem jelentkeznek ilyen árulkodó tünetek, és a családtervezés útjában álló hormonális problémákra csak a teherbeesési nehézségek hívják fel a figyelmet. Kezelésük azonban elengedhetetlen, hiszen meddőséghez is vezethetnek.
A mosás pár évtizeddel korábban komoly fizikai erőt igénylő házimunka volt. A háztartások jelentős részében mosószappannal mostak, szabadban terítették ki a ruhákat, ugyanakkor a bőrgyulladást, ekcémát csak hírből ismerték.
Egyre több családban jelent problémát az „elektromos kábítószerezés”, a több órán át tartó tévénézés, számítógépen lógás, ami nemcsak a felnőttek káros szokása. Gyerekeknél különösen figyelni kell rá, mert komoly lelki-szellemi és szociális torzulásokat idézhet elő!
Kevesen tudják, hogy az alultápláltság már az anyaméhben kezdődhet. A helytelen kisgyermekkori táplálkozás nem jár feltétlenül soványsággal, a túlsúlyos gyerekeket is érintheti, ráadásul jelentősen befolyásolja a felnőttkori egészséget és teljesítőképességet.
A nyugati kultúrában a hétköznapi élet lendülete, az állandó rohanás a potenciális szülőktől tudatos családtervezést kíván, ám a babavállalás optimális időpontjáról megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok is.
A babákon és a kismamákon kívül, a család minden tagja naponta közösségbe jár. A felnőttek a munkahelyükön, a gyerekek az oviban és az iskolában találkozhatnak köhögő, tüsszögő emberekkel. Ráadásul, kevesebb a napfény és a meleg, ritkábban vagyunk friss levegőn, ezért érdemes megfelelő vitaminokkal felvérteznünk magunkat.
Mire van szüksége egy babának, egy kisgyereknek az egészséges testi-lelki fejlődéshez? Felmérések szerint, a szülők jó része nincs tisztában a kisgyermekek valós igényeivel. Íme, néhány dolog, amit feltétlenül tudniuk kellene!
A fejlett országokban a fejlődési rendellenességeket megelőző magzatvédő-vitaminok alkalmazása az egészségvédelmi programok élére került. A kifejlesztésük során végzett kutatásokban nekünk is oroszlánrészünk volt, sajnos a magyarok mégis csak kisebb arányban élnek ezzel a fontos lehetőséggel.
Megindító eredményre jutott az a kutatás, amely az anya és magzata közötti sejtvándorlás lehetőségét, célját és következményeit vizsgálta. Kiderült, hogy az anyák életük végéig őrzik élő és soha meg nem született, azaz elvetélt gyermekeik sejtjeit, s ugyanígy halála után mindannyiunkban tovább él egy kis rész Édesanyánkból.
Nemrégiben egy vizsgálat során az ausztrál kismamák kétharmadáról derült ki, hogy nem tudják, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt. Ez valószínűleg a magyar nőknek is problémát jelenthet.
A vas elengedhetetlenül szükséges mind az anyai, mind a magzati vérképzéshez. A vashiány vérszegénységet, a vérszegénység pedig nemcsak levertséget, fáradékonyságot, hanem a baba esetében oxigénhiányt is okozhat.
Először is szögezzük le: szó sem lehet különösebb diétáról, koplalásról, megszorításról, nélkülözésről! Amit a várandós és szoptató időszakban enni fogunk: nevezzük rendkívül változatos, finom és egészséges étrendnek!
A szülés utáni időszak nemcsak testileg, de lelkileg is felemelő, ám megterhelő az anyukák számára. Az előző 9 hónap nyomai nem múlnak el egyik pillanatról a másikra. Adjunk hát időt magunknak, sőt segítsük is elő a regenerációt!
Nem megkérdőjelezve sok gyermeknevelő könyv hasznos tanácsait, ki kell jelentenünk, hogy az evolúciós önismeret hiánya sok szülőt visz tévútra gyermekéhez való viszonyában.
A múlt században alkalmazott „béka-teszt” óta az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, ma a kismamák már a magzat beágyazódásának idején tudomást szerezhetnek az új élet kezdetéről, ám a csalódás elkerülésére, érdemes megfogadniuk néhány tanácsot.
A terhesség az örömteli várakozás mellett néha nehézségekkel is jár: szinte mindenki megtapasztalja a reggeli émelygés, hányinger kellemetlenségeit, amikor alig mer fogkefét dugni a szájába, pedig az ilyenkor gyakoribb ínygyulladás miatt, a fokozott szájápolás elkerülhetetlen. A 9 hónap során előforduló bizonytalanság, feszültség oldását, a gyökeresen megváltozó életre való testi-lelki felkészülést pedig mi segíthetné jobban, mint a kismamajóga?

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!