Keresés
Close this search box.

A mindentudó anyatej

//

Az anyák szoptatják csecsemőjüket – ezt a táplálási módot tökéletesen megalkotta a természet, hiszen minden szempontból optimális a baba számára. Íme néhány fontos tény napjaink modern, fiatal anyái részére.

Az anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően változik, még azt is „figyelembe veszi”, hogy koraszülöttről vagy érett újszülöttről van szó. A kolosztrum (előtej) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz – ez az újszülött apró gyomrában elfér –, és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára.

A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy tűnik, mintha felhígult volna az anyatej, de a tápértéke megfelel a baba mindenkori igényeinek. Valójában nincs „gyenge”, „híg” vagy „túl erős” anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, a második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig nincs szüksége más folyadékra vagy táplálék-kiegészítésre. Ekkor a mászás, a „mindent megkóstolás” időszakában megnő a tejben az immunfehérjék koncentrációja, és egészen a szoptatás végéig igen magas marad.

Az anyatej termelését általában a gyermek étvágya szabályozza. Igény szerinti szoptatás mellett működik a kereslet-kínálat elve, amennyiben kevés, akkor gyakoribb szoptatással tudjuk serkenteni a termelődését, és egy idő után pontosan annyi termelődik, amennyire szükség van.

Tudományos vizsgálatok szerint az anyatejes csecsemőkből okosabb gyerekek lesznek, kevésbé híznak el, kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, illetve ritkábbak a légúti hurutos betegségek, hasmenések a szoptatás ideje alatt. Az allergia-megelőzésben is fontos szerepet játszik az anyatej: csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tápszerek kiváltotta tejallergia gyakoriságát és az asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését.

A korai és gyakori szoptatás az anya számára is előnyös: fokozza a méhösszehúzódásokat, segítve a méh eredeti állapotának elérését. A szoptatás védelmet nyújt az emlő- és petefészek-daganat ellen. Megfelelő étrend mellett segíthet a várandósság alatt felszedett plusz kilók leadásában is. Az anyatejben kevesebb a vas, mint a tápszerekben, de jobban felszívódik, így ritkán lesz a baba vérszegény. Csak a D-vitaminpótlásról kell szoptatás alatt gondoskodni, egyébként az anyatej valóban mindent tud!

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!