Keresés
Close this search box.

Gyógyító otthon

Földünkön legalább 300 millió elhízott ember él, további 750 millió túlsúlyos – főleg a magasan fejlett országokban. Az USA-ban a felnőtt lakosság kb. 60%-a túlsúlyos, a gyerekeknél ez az arány 13%-ot tesz ki. Emiatt egyre gyakrabban esünk olyan civilizációs betegségek áldozatául, mint például a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
A nyugati kultúrákban újdonságnak számít az a mentalitás, hogy étkeinket energetikai szempontból válogassuk össze, és készítsük el. Személyes tapasztalatom szerint az 5 elem konyhájával összeállított étkezés után mindenki egészségesnek, vidámnak és energiától duzzadónak érzi magát. A számunkra legmegfelelőbb étrend kiválasztásánál bízzuk magunkat saját megérzéseinkre vagy tapasztalatainkra, s ne fogadjunk el semmit addig, amíg annak működéséről mi magunk meg nem győződünk.
Az ünnepek közeledtével mindenki egyre lázasabban csinosítgatja otthona belső tereit, érdemes lenne azonban ezt összekapcsolni saját belső lelkivilágunkban is a „rend és tisztaság” megteremtésével, s elgondolkodni azon, hogy a szeretet ünnepéhez kapcsolódóan mi mindent tudnánk javítani, erősíteni életünkben.
A legtöbb tradicionális kultúra a konyhát tekinti a családi egészség és jólét központjának, sőt időnként családi szent helyként is emlegetik. A konyha a chi (energia) forrása, a háziasszony konyhai ténykedése pedig alapvetően befolyásolja az ételek minőségét, energiaszintjét, ezen keresztül tehát a család egészségét és békéjét.
Amennyiben megválaszthatjuk a dolgozószoba épületen belüli helyét, saját törekvésünk és elvárásunk függvényében helyezhetjük akár a hírnév, akár a karrier vagy a pénz, gazdagság bagua-területére (lásd 2006/1. és 2. számunkban). Ne helyezzük viszont a szobát például egy hosszú folyósó végére, mivel ott az energiák agresszívan érkeznek, mérgező nyílként hatva a szoba energetikai rezgéseire.
Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a kert a tulajdonos egyéniségéről, sajátos kisugárzásáról árulkodik. A kert alapján egyértelműen beazonosíthatók a tulajdonos személyiségjegyei. Soha ne feledkezzünk meg viszont arról sem, hogy magának a kertnek is „lelke” van!
Sokat foglalkoztunk már a számunkra legmegfelelőbb környezet kialakításával, most nézzük meg, hogyan varázsolhatunk gyermekeink számára is kellemes, meghitt, ugyanakkor fejlődésüket is segítő kis birodalmat.
Ez évi sorozatunkban szűkebb környezetünket, lakásunk, házunk egyes helyiségeit vesszük szemügyre. A feng shui segítségével szép sorjában átvarázsoljuk őket olyanná, amilyenné álmodtuk, hogy egészséges, sikeres, örömteli életet élhessünk bennük.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!