Keresés
Close this search box.

FENG SHUI Konyhaművészet

//

A nyugati kultúrákban újdonságnak számít az a mentalitás, hogy étkeinket energetikai szempontból válogassuk össze, és készítsük el. Személyes tapasztalatom szerint az 5 elem konyhájával összeállított étkezés után mindenki egészségesnek, vidámnak és energiától duzzadónak érzi magát. A számunkra legmegfelelőbb étrend kiválasztásánál bízzuk magunkat saját megérzéseinkre vagy tapasztalatainkra, s ne fogadjunk el semmit addig, amíg annak működéséről mi magunk meg nem győződünk.

A feng shui az 5 elem egymáshoz viszonyított helyzetét, egymást tápláló ciklusát veszi figyelembe még az ételek összeállítása, elkészítése során is. Figyelmet fordít a hely klimatikus tényezőire, s az aktuális évszak energetikai hatásaira is. Még egy lépést tehetünk előre az 5 elem szerinti helyes táplálkozás terén, ha az adott helyen megtermett bio zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk.

Az sem mindegy, hogy főzés közben milyen a szakácsnő lelkiállapota. Igyekezzünk nyugodtan, kiegyensúlyozottan tevékenykedni a konyhában, mert a szeretettel elkészített ételek nagymértékű pozitív rezgéstartalommal rendelkeznek.

Az ételek 5 elem kategóriájába történő besorolása sok esetben függ a táblázatot készítő szerző személyes tapasztalataitól, ezért bátran használjuk saját intuíciónkat, ha egyes élelmiszerekről másként vélekedünk.

Az egyes elemekhez a feng shui bizonyos ízeket társít: a savanyú íz a Fa elemet, a keserű a Tüzet, az édes a Föld elemet, az erős a Fémet, míg a sós a Víz elemet jeleníti meg.

Tegyük tudatossá az egyes ízeket és illatokat, végezzünk gyakorlatokat ez irányban, fejlesztve ezzel önmagunkban az ízlelés, szaglás, látás és tapintás érzékét. Az egyes ízek érzékelése gyakran eltérő lehet más-más személyek esetében. Lehet, hogy valakinek a rucola erős, másnak édes vagy éppen keserű ízhatást jelent.

Az 5 elem konyhájában fontos szempont még a jin/jang egyensúly megtartása is.

A jin hatás elérésére a frissítő táplálékokat, az erősen jin hatásért pedig a hűsítő energiájú ételeket használjuk. Mivel a jin jelleg a hideg és nedves érzéssel függ össze, ezért ebbe a csoportba tartoznak a magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek (alma, dinnye, körte, uborka stb.), a déli gyümölcsök, és érdekes módon a nagyüzemben tenyésztett állatok húsa is.

A melegítő táplálékok a jang oldalt képviselik, míg a forró hatásúak az erős jangot.

A termikus tényező figyelembe vétele, mely alatt a szervezetünkbe bekerülő táplálékok által termelt hő hatását értjük, szintén fontos feltétele a helyes 5 elem szerinti táplálkozásnak. A jang csoportba sorolják a száraz és meleg érzéssel párosítható élelmiszereket, mint például a gabonafélék, valamennyi fűszer, a tenger gyümölcsei és a halhúsok.

Fenti szempontokat figyelembe véve máris érthetővé válik, hogy miért nem jövünk helyre egy megfázás esetén például a narancslé fogyasztásától. (Nem tévesztendő össze a megelőzésnél kifejtett jótékony hatással). A narancslének ugyanis erős hűtő (jin) hatása van, ezért még inkább fokozza a megfázás intenzitását. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a gyümölcsök gyakran utóérlelésen esnek át, mivel a hosszas szállítás miatt a leszedés félérett állapotában történik. Ez a tény tovább fokozza az előbb említett hűtő hatást, így könnyen belátható, ennek a kezelési módnak az eredménytelensége megfázás esetén, s az is, milyen hasznos lehet számunkra az 5 elem szerinti táplálkozási ismeretek elsajátítása, mely – látható módon – életünk minden területére hatást gyakorolhat.

Dr. Szemereyné Nagy Melinda

A témáról részletesen olvashat a Feng Shui Magazinban,
amely kapható az újságárusoknál,
vagy megrendelhető a 385-06-01 telefonszámon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!