Keresés
Close this search box.

Nőgyógyászat

Az egyik leggyakoribb panasz, amit az ember átélhet, az az alhasi fájdalom. Nők esetében gyakoribb, és főként nőgyógyászati problémákat jelezhet. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok!
A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak. Megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoznak a nőknek. Mi számít rendellenesnek és mit lehet ellene tenni?
Korosztálytól függetlenül, élete során a legtöbb nőnél előfordul valamilyen okból pecsételő vérzés. Hátterében többféle ok – ciszta, gyulladás, nem tökéletes peteérés – is lehet, ám igen gyakori, hogy hormonális zavarra hívja fel a figyelmet.
A női élet előre haladtával – egyebek mellett – az intim terület önvédelme is csökken. Szárazabbá, sérülékenyebbé válhat, emellett kényelmetlenebb lesz a szexuális együttlét is.
A méhnyakrák a 2. leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban a 45 év alatti nők körében. Az áldozatok számát tekintve, a magyarországi statisztika az egyik legrosszabb Európában. A megbetegedési arány 1,5-szerese az EU-s átlagnak. Uniós szomszédaink közül csak Romániában rosszabb a helyzet annak ellenére, hogy a HPV védőoltás hazánkban csaknem 10 éve elérhető, sőt 2014 ősze óta ingyenes a 7. osztályos lányok számára.
A hüvelyben a „házőrző” lakto-bacik között mindig bujkálnak kórokozók is. A lakto-bacik és a kórokozók számaránya nagyon gyorsan változik. A lakto-bacik a savanyú környezetben, a kórokozók pedig a kevésbé savanyú környezetben szaporodnak. Csaknem minden bejutó anyag nem (eléggé) savanyú ahhoz, hogy benne a lakto-bacik sokan és egészségesen legyenek. Hogyan tarthatjuk fenn mégis az egészséges egyensúlyt?
A leendő anyukák egyik legnagyobb félelme a koraszülés és annak lehetséges súlyos következményei a babára nézve. A koraszülések hátterében nagyon gyakran méhen belüli fertőzés áll, amelynek oka legtöbb esetben a bakteriális vaginózis.
Tudta-e, hogy minden tizenegyedik újszülött koraszülött? A koraszülöttek gondozása hatalmas pluszterhet ró a társadalomra és az érintett családra, pedig néhány alapvető higiéniai tanáccsal és orvosi gondossággal a koraszülések fele megelőzhető lenne.
Manapság a figyelem középpontjába került a progeszteron hormon, mivel hiánya egyre gyakoribb jelenség, s a következmények a fejfájástól egészen a meddőségig terjedhetnek.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!