Keresés
Close this search box.

A női egészség záloga: a hüvelyflóra védelme

//

Hazánkban az életük virágában lévő nők döntő többsége ún. P2 állapotban van. Mit jelent ez? Egészségesnek vagy kórosnak tekinthető?

A női egészség záloga: a hüvelyflóra védelme

Túlzás nélkül állíthatjuk: a hüvelygyulladás népbetegség! A járó- és fekvőbeteg nőgyógyászati intézetek fele hüvelygyulladással és annak szövődményeivel küszködő betegekkel van tele.

Az élete virágában lévő nők hüvelyállapotát jól jellemzi az a kategorizálás, amit Pa-panicolaou állított fel közel 100 éve. Ez a rákszűrés „sorvezetője”, melyet a hölgyek a rákszűrés eredményeként kapnak kézhez.

A P1, 2 és 3 a hüvely önvédelmi helyzetének a sejttani fokmérője. A P4 és 5 jelzést akkor adjuk, ha a hüvelyben ráksejteket találunk.

A P1 állapotnál szinte csak a „házőrző” laktobacilusok vannak jelen. A P2-nél a „házőrzők” mellett, ugyanilyen számban kórokozásra is képes egysejtű élőlényeket is találunk. A P3 egy olyan csoport, ahol „házőrző” már nincs, csak gennysejtek, vagy nehezen meghatározható egyéb sejtek.

Akinek P3 osztályzata van, célszerű kimosni a gyulladásos lepedéket a mérgeivel együtt, és kiirtani az összes kórokozót helyi hatású fertőtlenítő szerrel, például PVP-jódos hüvelyzuhannyal. Néha szükségessé válhat szájon át szedett gyógyszer is. A gyors gyógyulásért és a visszaesés elkerüléséért pre- és probioti-kumos hüvelyzuhanyt használjunk.

P2 állapotban elegendő időszakosan „megetetni” a „házőrző” laktobacilu-sokat laktózos hüvelyzuhannyal, a laktózt ugyanis a hüvelygombák nem eszik. Az a tapasztalat, hogy a P2 állapotot kisebb, közepes, visszamaradó szülészeti sérülések vagy belgyógyászati betegségek tartják fenn. Amíg ezek fennállnak, addig a „házőrzők” támogatása célszerű.

P1 állapotnál hüvelyzuhanyozásra ritkábban – például ölelkezés után, antibiotikum szedéskor, fogamzásgátlók használatakor, menstruációs vér gyorsabb kitisztításánál, strandolás és természetes vizekben való fürdés után, esetleg rákszűrés előtt – van szükség.

A fentiekből érhető, hogy a nők többségére jellemző P2-es állapot könnyebben csaphat át heveny, tűrhetetlen hüvelygyulladásba, azaz P3-as állapotba, ezért is javasolt a hüvelyflóra rendszeres támogatása.

További információkat találhat a www.dolhay.hu honlapon.

Dr. Dolhay Balázs
szülész-nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!