Keresés
Close this search box.

Gyógyító praktikák

Az évszakváltással járó kellemetlenségek minden korosztály számára kihívást jelentenek. Az őszi-téli szezonális betegségek tüneteire már ősidők óta van megoldás. A természet patikája bőségesen nyújt lehetőséget a felső és alsó légúti gyulladások megelőzésére, kezelésére.
A fejünkben lévő üregek – arc-, homloküreg és orr-melléküregek – rezonátorként működnek a hangképzésben és hallásban. Létezésükre általában csak a megfázás, nátha során jelentkező fájdalom hívja fel a figyelmünket.
Az egész évi rohanás után mindenki fáradt, kimerült, ezért megérdemlünk némi pihenést, kikapcsolódást. Aki teheti, az év végi ünnepek során szánjon néhány napot, vagy órát a testi-lelki feltöltődésre, regenerálódásra, ami nemcsak fiatalító hatású, de bizonyára egészségi állapotára is jótékonyan hat.
Az arany értékét az emberi történelem során elsősorban korlátozott mennyisége, értékállósága, különleges színe, megjelenése, valamint széleskörű felhasználhatósága adta. Évezredekkel ezelőtt nemcsak értékálló fizetőeszközként, hatalmi jelképként, illetve ékszerszerként, hanem gyógyító elixírként is alkalmazták. Gyógyászati felhasználása az elmúlt évszázadok alatt feledésbe merült, ám ma ismét reneszánszát éli.
Dr. Mu Shik Jhon elismert koreai tudós 1986-ban az öregedéssel kapcsolatban egy merőben új elmélettel állt elő, mely szerint az öregedési folyamat nem más, mint a rendezett szerkezetű víz fokozatos elvesztése a szervekből, szövetekből, sejtekből, amit a test teljes víztartalmának általános csökkenése kísér.
A stressz korunk népbetegsége. Tipikusan a városi életmódhoz kötődő betegség, okozója rohanó életmódunk, a határidők betartása, a szétforgácsolódás a mindennapok teendői között. Szervezetünk nehezen alkalmazkodik az állandóan változó körülményekhez, az állandósult stressz viszont betegségekhez vezethet, depressziót, neurózist válthat ki, vagy ingerlékenységet, agresszivitást, dührohamokat is provokálhat. Hosszú távon melegágya lehet az alkoholizmusnak, drogfüggőségnek, legrosszabb esetben még öngyilkossági gondolatokat is gerjeszthet.
Rohanó életmódunknak köszönhetően testünk a folyamatos stressz-hatások miatt állandóan feszült állapotban van, nem csoda hát, hogy ez a fizikai és lelki hatás egyre több betegséget okoz. Negatív gondolataink, a félelem, a bűntudat, a bánat és az aggodalom ún. „rezgési” méreganyagot termelnek, mindezt Ausztrália őslakói a gyengéd, anyai ringatásra emlékeztető finom vibrálással gyógyították.
Tágabb értelemben minden ízületi- és izomfájdalommal járó panaszt reumaként emlegetünk. Nem kifejezetten új keletű kór, egyes csontvázleletek tanúsága szerint már időszámításunk előtt is ismerték, sőt, már a dinoszauruszok csontvázain is láthatók ilyen patológiás tünetek.
Önmagában a stressz jó dolog is lehet, hiszen vadászó őseink életét is az mentette meg a ragadozóktól. A stressz mobilizálja tartalékainkat, szaporítja a pulzust, szűkíti az ereket, nyomja a vért a végtagokba, „pörög” a szív- és érrendszer. Annak idején a stressz ritka esemény volt, ma viszont folyamatos stresszben élünk, amihez a szervezet nem képes hozzászokni, így a stressz elveszítette pozitív küldetését. Életben maradásunk érdekében vagy a stresszt csökkentjük, vagy annak elviselésére, kompenzációjára szoktatjuk szervezetünket, például rendszeres testmozgással.
A természeti népeknél a testre rajzolt jelekkel való gyógyításnak ősi hagyományai vannak. Saját sokéves tapasztalataimat a dél és közép-amerikai indiánok közötti tartózkodásaim során tovább gazdagítottam az ő évszázados gyakorlati tudásukkal, ismeretanyagukkal.
A balneoterápiával (gyógyvíz-kezelésekkel) foglalkozó szakembernek gyakran teszik fel a kérdést, hogy milyen fürdő segít a mozgásszervi, a nőgyógyászati vagy éppen a bőrproblémákon. E kérdésre meglehetősen nehéz egyértelmű választ adni, hiszen a gyógyvizekben rejlő kémiai elemek együttesen és nem külön-külön fejtik ki hatásukat.
A masszázs különféle formái minden hagyományos gyógyászati rendszerben, az ősi kínai, tibeti, japán, ayurvédikus és bennszülött amerikai kultúrákban is fontos helyet kaptak. A gyógyító kőterápiát manapság előszeretettel használja az akupunktúrát és naturopátiát alkalmazó orvosok, gyógyítók, masszőrök és kozmetikusok egyre népesebb tábora.
Erich Körbler felfogása szerint minden élőlény szerves része környezetének, hiszen létezése a környezetével való állandó energia- és információ cserén alapul. Az energiacsere folyamata egyénenként más és más, ugyanis minden egyén bioenergia-mezője őrzi mind az öröklött, mind pedig a jelen élet összes történésének információját.
A tavasz és a böjti időszak közeledtével sokan szánják rá magukat valamilyen böjt-, tisztító- vagy fogyókúrára, hogy megszabaduljanak a téli időszakban szerzett súlyfeleslegtől, és a helytelen táplálkozásnak köszönhetően felhalmozódott méreganyagoktól.
Sok minden eszünkbe juthat a selyemről, csak épp a gyógyhatás nem! Először had elevenítsem fel a selyem történetét az ókori Kínától napjainkig, és csak a végén árulom el a kíváncsi Olvasónak, hogy milyen gyógyhatással bír ez a becses portéka, megosztva persze személyes tapasztalataimat is.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!