Keresés
Close this search box.

Gyógyító kőmasszázs

//

A masszázs különféle formái minden hagyományos gyógyászati rendszerben, az ősi kínai, tibeti, japán, ayurvédikus és bennszülött amerikai kultúrákban is fontos helyet kaptak. A gyógyító kőterápiát manapság előszeretettel használja az akupunktúrát és naturopátiát alkalmazó orvosok, gyógyítók, masszőrök és kozmetikusok egyre népesebb tábora.

A gyógyítók és misztikusok már a legkorábbi időktől fogva nagyra becsülték a természet erőinek gyógyító képességét. Ismeretes, hogy a kövek magas energiaszinttel rendelkeznek, energetikai harmóniát, pozitív áramlást hoznak létre, amely segítségével könnyen meditációs állapotba kerülhetünk. Ellazult állapotunkban sokkal jobban pihen a lélek, feltöltődik a test.

A módszer lényege, hogy a masszírozó technikák áldásos hatását a vulkanikus kőzetek különleges tulajdonságaival ötvözik. A lávaköves masszázsnak sokféle változata alakult ki, amelyben eltérő a felhasznált kövek nagysága és típusa, a masszázs ritmusa, a kövek felhelyezésének sorrendje és pontjai, az alkalmazott hőmérséklet, illetve szintén eltér a felhasznált masszázskrémek és olajok (kenőanyagok) sokasága. Ugyancsak jelentős eltérés tapasztalható földrajzi régiók, spa-szalonok, sőt még az egyes terapeuták módszerei között is.

Lássuk az alapvető technikákat „dióhéjban”:

1. Meleg köves masszázs
Sötét színű bazalttal végzik, s főként a kozmetikában használják. A bazalt kövek az üledékképződés során alakultak ki, finom a textúrájuk, így könnyedén csúsznak a bőrön, és igen jó hővezető képességgel rendelkeznek.

2. Hideg-meleg technika
Felmelegített és lehűtött köveket alkalmaz felváltva, néhány másodpercre a test meghatározott pontjaira helyezve, majd e műveletet többször ismételve. Meleg kőnek fekete bazaltot, hideg kőnek pedig főként fehérmárványt használnak, amely jól tartja a hideget, és gyorsan lehűthető. Ezen kívül még hideg tengeri köveket is használnak.
Ha a hideg-melegköves technikát választjuk, akkor érdemes a munkát meleg kövekkel kezdeni, ezek értágító hatását kihasználni, majd hideg kövekkel befejezni a kezelést, melyek lezárják a pórusokat.

3. Kövek használata akupunktúrás pontokon
Ez tulajdonképpen egy kövekkel végzett akupresszúrás kezelés, melynek során a megfelelő formájú és anyagú kövekkel nyomást fejtünk ki a test meghatározott pontjain, majd ugyanilyen módon követjük a meridiánok lefutását.
Hatását tekintve a meleg köves masszázs – HOT STONE – csökkenti a stresszt, a feszültséget és a fáradtságot. A masszírozás kitágítja a hajszálereket, serkenti az anyagcserét és javítja a vérkeringést. Megszünteti az izomfeszültséget és kiüríti a méreganyagokat. Mivel a masszázs kiegyensúlyozza az energiaáramlást és semlegesíti a negatív energiákat, ezáltal a testet és a lelket egyaránt harmonizálja. A páciensek mély ellazulást, s a „lebegés” élményét élik meg, miközben ugrásszerűen javul közérzetük, energetikailag kiegyensúlyozott, „feltöltött” állapotba kerülnek. A gyógyító kőmasszázs csak komolyabb keringési problémák és egyes bőrbetegségek esetén ellenjavallt.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!