Keresés
Close this search box.

Klimax

Nőknél a hormonális tényezők – menopauza, fogamzásgátlók szedése – férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület miatti vizeletpangás teszi gyakoribbá a húgyúti panaszokat, fertőzéseket, melyeket a köznyelv felfázásnak nevez.
A British Menopause Society vizsgálata szerint, a nők többsége 50 évesen már találkozik a klimax tüneteivel, de általában nincs tisztában azzal, hogy saját maga mit tehetne a kellemetlen tünetek megelőzése, enyhítése vagy megszüntetése érdekében.
November hónapban világszerte sok férfi dönt úgy, hogy egy teljes hónapra eldobja a borotváját és bajuszt növeszt, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy nekik is törődniük kell az egészségükkel.
Már a harmincas éveink közepétől – megelőzésként – hozzá kellene szoktatni magunkat a fitohormon tartalmú ételek és gyógyteák fogyasztásához, hogy a változó kor kevesebb panasszal járjon.
Több évtizedes svéd kutatás eredményeként megállapították, hogy azoknak a nőknek, akiknél korán következik be a menopauza, kétszer olyan nagy esélyük van a csontritkulásra, mint a többieknek. Mit tehetnek, hogy mindez ne jelentsen hátrányt további életükben?
Leginkább a nők változó kori problémáiról szokás beszélni. Ennek oka nem a feminizmus, hanem az, hogy, míg a nők klimaktériuma 50 éves kor körül következik be, addig a férfiaké 75. év táján. Mivel a nők egyébként is hosszabb életűek, a férfiaknak mindössze 1-2%-a éli át a klimaxot.
A menopauza során a legtöbb nő tapasztal hőhullámokat, melyek kialakulásáért – a legújabb kutatási eredmények szerint – az agyban a hipotalamusz egyik idegcsoportja felelős. A tudósok szerint, ez a felismerés lehetőséget teremt a megfelelő, célzott terápia kialakítására, amely esetleg túlmutat az eddig alkalmazott ösztrogén-pótláson.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!