Keresés
Close this search box.

Változókorban gyakoribb a „felfázás”

//

Nőknél a hormonális tényezők – menopauza, fogamzásgátlók szedése – férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület miatti vizeletpangás teszi gyakoribbá a húgyúti panaszokat, fertőzéseket, melyeket a köznyelv felfázásnak nevez.

Visszatérő probléma

Sokan látszólag épp, hogy kilábaltak a betegségből, a panaszok rövid idő elteltével újra fellángolnak. Ismétlődésüket nőknél a hormonális tényezőkön túl, a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások is fokozzák. Mindkét nem esetében rizikótényezőnek számít ugyanakkor, a gyakori partnerváltás, illetve az óvszerhasználat nélküli alkalmi szexuális kapcsolat.

Ég, szúr, fáj

Az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés a húgyhólyag-gyulladás. Statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken. Ezt a betegséget azonban általában nem felfázás, hanem a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. Leggyakoribb előidézőjük baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E. Coli-t említhetjük meg elsősorban. Nem elhanyagolható azonban a Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok jelenléte sem.

A betegek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében. Előrehaladott állapotban időnként véres vizelés is előfordulhat. Ha a fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Kezelési lehetőségek

A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól – ez utóbbit mindenképpen még a kezelés megkezdése előtt. Súlyos esetekben az oki terápia mindenképpen az antibiotikus kezelés, enyhébb panaszokra elegendő lehet egy-két napig antibiotikum tartalmú granulátum fogyasztása. Súlyosabb, vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikum adását kezdjük, melyet a vizelettenyésztés eredményének alapján a kórokozó érzékenységének megfelelően a későbbiekben esetleg módosítunk.

Megelőzhető?

A fertőzések megelőzésére fontos a rendszeres, bőséges folyadékbevitel, és ugyanilyen fontos a vizelet gyakori, teljes kiürítése, ezzel a vizeletpangás, és benne a baktériumok szaporodásának elkerülése.

A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük. A laboratóriumi vizsgálatok mellett fontosak a különböző képalkotó eljárások is (ultrahang, röntgen, CT), illetve bizonyos esetekben hólyagtükrözésre is sor kerülhet. Ezek segítségével kiszűrhetők, diagnosztizálhatók különböző urogenitális fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, fennálló vese- vagy vesevezeték kövesség, esetleges daganatos elváltozások.

Dr. Szűcs László
urológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!