Keresés
Close this search box.

Gyógyító állatok

Megfigyelések szerint azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből, és összességében tovább élnek, mint magányos társaik.
Őseink – élelemszerző portyáik során – a faodúkba betelepült méhcsaládok mézkészletét rabolták el, még akkor is, ha ezért súlyos árat fizettek. Összeszurkálva, de örömmel vitték haza barlangjukba a tökhéjba szedett lépes mézet.
A természetben élő organizmusok fejlődésük során saját fenntartásuk érdekében olyan mechanizmusokat fejlesztettek ki, amelyek gyakran úgy működnek, mint egy-egy kis gyógyszergyár. Olyan különleges hatóanyagokat termelnek, amelyek alkalmasak például a visszérbetegség, a reuma, a rándulások, duzzanatok kezelésére, izomlazításra és különféle izom- és idegfájdalmak csillapítására. Az embernek „csupán” az a feladata, hogy a gyógyítás szolgálatába állítson olyan hasznos állatokat, mint a méhek, a piócák vagy akár a mérges kígyók (pl. crotalus atrox, naja naja).
A halolaj – antioxidáns tulajdonsága mellett – bizonyítottan hatásos sokféle betegség kezelésében, az asztmától kezdve a szív- és érrendszeri problémákig. Gyógyhatásának pontos mechanizmusa eddig ismeretlen volt, ám úgy tűnik, a kutatók most egyre közelebb jutnak a megoldáshoz.
A zöldkagyló akkor keltette fel a tudomány figyelmét, mikor az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták. Kiderült, hogy a tengerparton élő maorik körében ismeretlen a reuma. Egészen magas kort értek meg úgy, hogy ízületeik mindvégig rugalmasak maradtak, szemben a szárazföld belsejében élő lakossággal. Az ok a bőséges kagyló fogyasztás.
A tengeri rákfélék és egyéb mészhéjú állatok kitinpáncéljából egy hialuron savhoz hasonló tulajdonságú, rendkívül értékes és ennek megfelelően igen drága anyagot vonnak ki. A chitosan értékének magyarázata az, hogy tökéletesen szervezetbarát és igen sokrétű jótékony hatást fejt ki egészségünkre.
A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, e tulajdonságait sokrétűen ki is használtuk a történelem során. Ma már a ló leginkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban játszik egyre fontosabb szerepet.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!