Keresés
Close this search box.

Halolaj, mint gyulladáscsökkentő

//

A halolaj – antioxidáns tulajdonsága mellett – bizonyítottan hatásos sokféle betegség kezelésében, az asztmától kezdve a szív- és érrendszeri problémákig. Gyógyhatásának pontos mechanizmusa eddig ismeretlen volt, ám úgy tűnik, a kutatók most egyre közelebb jutnak a megoldáshoz.

Halolaj, mint gyulladáscsökkentő

A halolajjal kezelhető betegségeknek van egy közös tulajdonsága: a krónikus gyulladás, melynek következtében az érfalak (főleg az artériák fala) megvastagodik, megkeményedik, s ez akár agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethet. Hogyan képes a halolaj mindezt megakadályozni? A kutatók több mint 20 éve keresték a választ erre a kérdésre.

Megfigyelték, hogy a sok halat fogyasztó eszkimóknál ismeretlenek a gyulladásos bélbetegségek, és a japánoknál is hasonló a helyzet. Joggal merült fel a kérdés, hogy miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség, a psoriasis, az autoimmun, a gyulladásos és az allergiás megbetegedés, illetve néhány daganatfajta előfordulása, mint más népcsoportoknál.

A kutatók figyelme egyre inkább a halolaj Omega-3 zsírsavaira, azok gyulladáscsökkentő aktivitására irányult. Charles Serhan (Harvard Medical School, Boston) és munkatársai már 1999-ben igazolták a halolaj szív-érrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatását. A vizsgálat-sorozatban résztvevő szívbetegek aszpirint és napi 1 gramm halolajat fogyasztottak. Állapotuk pedig rohamosan javult.

A kutatócsoport laboratóriumi vizsgálataiból kiderült, hogy a halolajban lévő Omega-3 zsírsav a szervezetben olyan lipidekké (zsírszerű anyagokká) alakul át, amelyek közvetlenül képesek csökkenteni a gyulladást, s az átalakulási folyamat aszpirin hozzáadásával jelentősen gyorsítható. Egészséges emberek véréből – akik előzőleg halolajat és aszpirint kaptak – sikerült azonosítaniuk egy ilyen gyulladás gátló lipidet: a resolvin E1-et. Hangsúlyozták azonban, hogy a szervezetben nem csupán ez az egy ilyen hatású molekula létezhet.

(forrás: crohn-colitis.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!