Keresés
Close this search box.

Kommunikáció

Napjaink rohanó élettempója jelentős hatással van hétköznapjainkra, viselkedésünkre, szokásainkra. Egyre több dolog van, amire nincs időnk. Nem olvasunk vaskos könyveket, nem váltunk hosszú, kézzel írt leveleket, ritkán folytatunk éjszakába nyúló beszélgetéseket, mindezt felváltja a számítógép, az internet, a chat, a tv, ahol minden rövid, tömör és főleg villámgyors. Sokan már a szép, érthető beszédre is sajnálják az időt, hadarva öntik ránk az információ-áradatot, csak győzzük megérteni.
A mobiltelefon veszélyeiről eddig egymásnak ellentmondó kutatási eredmények születtek. Egy hatéves, átfogó brit kutatás eredményeként tavaly azt jelentették, hogy rövidtávon nincsenek káros hatásai az agyra és a sejtek működésére. Egy másik brit kutatásból viszont kiderült, hogy tízéves használat után már nem zárható ki, az agydaganat kockázatának növekedése.
Az elmúlt néhány esztendő alatt az Internet tagadhatatlanul meghódította a világot. Olyan új kapu nyílt a világra, melyen hihetetlen mennyiségű információ áramlik. Már nem is csodálkozunk rajta, hogy kicsi gyerekeink is jobban kezelik az egeret, mint mi magunk. Hogyan ítéljük meg szülőként az internetet, amikor az egyik szemünk sír, a másik meg nevet?
Asszertivitás, vagyis magabiztosság és önérvényesítés. Érzelmeink kifejezése, érdekeink képviselete, értékeink bemutatása, a stressz és harag kontrollálása. Mérje fel kommunikációs stílusát, és tanulja meg az asszertivitást!
Itt a tanév kezdete, s ahogy a diákok újra visszaülnek a padba, ismét meglepetten szembesülnek a ténnyel, hogy tanáraik egészen más nyelvet beszélnek, mint ők egymás között. A villámgyorsan cikázó SMS-ek, MSN-ek következményeként már nemcsak írásban, de élőbeszédben is rohamosan terjed a szófoszlányok, rövidítések alkalmazása. Mi sem bizonyíthatná ezt ékesebben, mint hogy Új-Zélandon immár hivatalossá is tették az SMS-nyelvhasználatot.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!