Keresés
Close this search box.

Asszertivitás, a hosszú élet titka

//

Asszertivitás, vagyis magabiztosság és önérvényesítés. Érzelmeink kifejezése, érdekeink képviselete, értékeink bemutatása, a stressz és harag kontrollálása. Mérje fel kommunikációs stílusát, és tanulja meg az asszertivitást!

Az asszertivitás egy olyan kommunikációs készség, módszer, mely ötvözi az önérvényesítést és a mások érdekeinek figyelembe vételét. Elősegíti az erőszakmentes kommunikációt, és hosszú távon a szociális hatékonyságot. Azt jelenti, hogy kiállunk önmagunkért, képesek vagyunk megelőzni, hogy mások kihasználjanak. Az asszertivitás fokozza az önbizalmat, és segítségével mások tiszteletét is kivívhatjuk. Segít a stressz-kezelésben és a düh kontrollálásában is. Ha az asszertivitás ilyen hasznos és „egészséges”, miért olyan nehéz mégis megvalósítani?

Sokszor előfordul Önnel, hogy nem mer visszautasítani egy kellemetlen, vagy nem munkakörbe tartozó feladatot, azért, hogy ne kelljen vitába szállni a főnökével? Úgy érzi, nem tud nemet mondani, és gyakran kihasználják? Hiába érzi magát jó szakembernek, mégsem tud érvényesülni? Fél kinyilvánítani haragját, még, ha az jogos is? Azt hiszi, mások sokkal talpraesettebbek, meggyőzőbbek, mint Ön?

Ha igen, érdemes megtanulnia, hogyan is lehet asszertíven viselkedni! Az asszertivitás tanulható, fejleszthető, elsajátítása elősegíti és megkönnyíti a konfliktushelyzetek megoldását.

Az asszertivitás számos hathatós előnyt kínál. Ahelyett, hogy életünk passzív szereplői lennénk, valódi irányítóvá és kézbentartóvá válhatunk. Ha passzívan viselkedünk, mások számára lehetővé tesszük, hogy sértsék a jogainkat, és valójában átgázolhatnak rajtunk.

Sokan természetükből fakadóan asszertívan viselkednek. Ha hajlamosabb a passzív magatartásra, fejlessze asszertivitását! Ha inkább agresszivitásra hajlamos, tanulja meg mérsékelni ezt a fajta kommunikációs stílust.

Milyen lépéseket tehet az asszertivitás érdekében?

Nem szabad elfelejteni, hogy az asszertivitás nem egyik pillanatról a másikra elsajátítható készség. Időt és sok-sok gyakorlást igényel. Egy asszertív tréning segíthet abban, hogy képesek legyünk a magabiztos fellépésre, megfelelően tudjuk érteni, és alkalmazni a non verbális kommunikáció elemeit (pl. testbeszéd), kifejezni érzéseinket, elmondani ellenvéleményünket, nem tetszésünket, képviselni érdekeinket.

Ha azonban úgy érzi, teljesen elárasztják a problémák, folyamatos stressz és nyomás alatt él, szorong, nem képes a problémás helyzetekkel megküzdeni, érdemes szakember segítségét kérnie.

Hajós Anett
pszichológus
Hasznos oldalak:
www.lelkititkaink.hu,
www.lelkititkaink.hu,
www.mediacomm.hu
A cikk teljes terjedelmében olvasható:
www.hazipatika.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!