Keresés
Close this search box.

Anti-aging

A hétköznapok „taposómalma” és az idő múlása az első nyomokat gyakran már igen fiatalon arcunkba vési, főként a szemek környékén. Nem csoda, hiszen itt harmadolyan vékony a bőr, mint az arc más részein, ráadásul itt kevés a bőr alatti kötőszövet és faggyúmirigy. Vegyük sorra, mi mindent tehetünk, hogy ha megállítani nem is, de lassítani tudjuk az „idő kerekét”.
Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, holott a ráncképződés folyamata már jóval korábban elindul. Ehhez a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével magunk is sokat tehetünk bőrünk öregedésének elodázásáért. Íme a 4 leggyakoribb ok, ami felgyorsítja a ráncok megjelenését.
Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy gyűjtőfogalom, mely a bőr bizonyos területeinek megvastagodására utal, és többféle megjelenési formája ismert.
Amennyiben az élet a mozgás, annak korlátozott volta életterünk beszűkülését is jelenti. Hogyan jutottunk idáig? Talán észre sem vesszük, amikor veleszületett mozgékonyságunk ellen nap mint nap aprónak tűnő, de súlyos vétkeket követünk el – lássuk, melyek ezek!
A testi-lelki jóllét, a külső-belső egészség, a csontok, ízületek, az izomzat és a belső szervek tökéletes működése, illetve hajunk és bőrünk állapota nagyban függ attól, hogyan bánunk magunkkal, hogyan táplálkozunk, mennyi időt és figyelmet fordítunk a „karbantartásra”, azaz a rendszeres testedzésre, pihenésre, alvásra és a szépségápolásra.
Ki ne szeretne sokáig egészségben, kiváló életminőségben élni? Azt hiszem, erre nagyon könnyű a válasz, mindenki! A mai kor elvárása, hogy fitten, fiatalosan, energikusan és egészségesen nézzünk ki.
7 dolog, amire figyeljen, ha idős korában jól akarja érezni magát a bőrében! Úgy tűnik, a különbségek azon múlnak, hogy hol volt és mit csinált valaki az 50-es életéveiben. A kutatók szerint ez nagyban befolyásolja az időskori egészség és életminőség fokát.
Bőrünk rugalmasságának csökkenése már igen korán, a harmincas éveinkben elkezdődik. Egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik és romlik a bőr vízmegkötő képessége is. Rossz hír, hogy a bőr megereszkedése elkerülhetetlen, jó hír viszont, hogy jelentősen lassíthatjuk azt.
Testünkben minden ízület egy remekmű, a természet tökéletes alkotása! Nélkülük testünk merev és mozdulatlan lenne, így viszont minden porcikánk – jó esetben – szabadon mozog, rugalmasan hajlik. E funkciókat biztosító ízületeink felszínét porcréteg védi, melyet ízületi folyadék táplál. A porcok egyik legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Az idő múlásával azonban a kollagéntermelés csökken, így romlik a porcok rugalmassága, egyre nehezebben tudunk mozogni, szaladni, ugrálni. Hogyan tudnánk legalább fékezni e folyamatot?
Október: a látás hónapja. Ennek kapcsán emlékeztetjük a kedves olvasót: ne feledje el értékelni e felbecsülhetetlen képességünket! A világhoz elsősorban a látásunknak köszönhetően kapcsolódunk, az információk több mint 90%-át szemünkön keresztül kapjuk.
Az érelmeszesedés a jóléti társadalmakban a vezető halálokok egyike, mely lassan, csendben, több tényező miatt alakul ki. Ezek közül sok megelőzhető, kivédhető, sőt a kezdődő elváltozások is lassíthatók, mérsékelhetők. Íme néhány javaslat erre, a teljesség igénye nélkül.
Számos kutatás bizonyította, milyen nagy jelentősége van az 50 év feletti korosztály esetében is a változatlanul aktív és boldog szexuális életnek. A kutatók szerint ez nemcsak az egészségi állapot javulására, hanem a fiatalosabb külsőre és a jobb életkilátásokra is kihat.
Sejtkutatók szerint ma már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves! Ugyanakkor számos biológiai vizsgálat mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetünk, hogy jobb formába lendüljünk a nyári időszakra?
A szemünket ért sugárzásmennyiség, azaz fénykárosodás életünk során összeadódik. Ne tekintsük ezért divatcikknek a napszemüveget, használatára a gyermekeknek és az időseknek éppúgy szüksége van! Fogyasszunk emellett minél több „szemvédő” táplálékot!
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
Tipikusan az „ülő ember betegsége” a derékfájdalom, az isiász, melyet jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, évek alatt fejlődik ki, főként 40 éves kor felett. Érdemes megismernünk a kiváltó okokat és a terápiás lehetőségeket.
Bár a kor előrehaladtával a ráncok megjelenése elkerülhetetlen, néhány életmódbeli tényező – többek közt a folyamatos stressz, túlhajszoltság, kimerültség és alváshiány, illetve a vitaminszegény táplálkozás – meggyorsítja ezt a folyamatot. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!
A bőr rugalmasságának elvesztéséhez hozzájárul többek között az egyre csökkenő mennyiségben termelődő kollagén és elasztin, illetve a bőr vízmegkötő képességének romlása. Rossz hír, hogy a bőr megereszkedése elkerülhetetlen, jó hír viszont, hogy jelentősen lassítható. Lássuk, mit tehetünk!
Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet adni a szív- és érrendszer vénáinak és artériáinak állapotáról, mint a szemünk. Emiatt a szemészeti szűrések az érrendszeri elváltozások felismeréséhez is fontos információval szolgálhatnak.
Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szemük az idő előrehaladtával romolhat, ezért nekik is védeniük kell a károsító hatásoktól erős napfény esetén, illetve a számítógép monitorja előtt töltött órák, napok, évek során.
Egyes bőrtípusok másképpen alkalmazkodnak a napfényhez: a mediterrán típusúak sokkal jobban, mint az északiak. A bőr jellegzetes színét a felhámban működő speciális sejtek tárolják, mintha napernyővel védenék a sejtekben osztódó fehérjéket. Fontos ismernünk saját bőrünk fénytűrését, hogy megelőzhessük a főként arcon megjelenő kisebb-nagyobb foltok kialakulását, melyek szerencsés esetben „csupán” esztétikai problémát jelentenek.
Egyes öregedéselméletek szerint bizonyos mennyiségű stressz szükséges a szervezet védekező mechanizmusainak stimulálásához. A stresszre is igaz tehát, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont méreg. Talán furcsán hangzik, de lassúbb az öregedés mérsékelt stresszben, mint teljesen stresszmentes körülmények között. Hogyan lehetne „receptre felírni” a fiatalító stresszt a gyilkos stressz helyett?
A kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulhat elő, hogy a napi munka során, esetleg teljesítménykényszer hatására hirtelen „leblokkol az agyunk”. Memóriánk élessége számos módszerrel edzhető, fontos tápanyagok pótlásával javítható, de szellemi frissességünk fenntartásához ugyanilyen fontos a „lazítás”, a kikapcsolódás.
Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált, hogy a 30-35 év feletti nőknél klimaktériumra emlékeztető tünetek – hőhullámok, rendetlen és szapora szívverés, migrénes fejfájás, a normális menstruációs ciklus felborulása – jelentkeznek. Sokan pánikba esnek, hogy már gyerekük sem lehet. Érdemes tehát röviden áttekintenünk e korai panaszok eredetét, és adunk néhány tippet is a megelőzéshez, kezeléshez.
A túlzásba vitt napozás – főként a leégés – a bőr idő előtti öregedéséhez, korai ráncosodásához vezet. Bár a kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, de érdemes késleltetnünk ezt a folyamatot.
Egészség és betegség – nem kizárólag természettudományos fogalmak, hanem sok tekintetben lélektaniak is. Az egészség ÉLMÉNY, melynek ősforrása és lelőhelye a Természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a Nagy zöld élménye.
A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása és a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt, színtelen bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda, ha az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Itt az idő az alapos regenerálásra!
Sok kutató szerint az „öregség” csak szociális szerep, melyet a legtöbb idősödő ember fokozatosan elfogad, és annak megfelelően kezd élni és viselkedni.
A Látás Hónapja kapcsán jusson eszünkbe, milyen felbecsülhetetlen értékű ez a képességünk! Amíg birtokában vagyunk, eszünkbe sem jut, mekkora szerepet játszik mindennapi életünkben, a munkavégzésnél, olvasásnál vagy autóvezetéskor. A külvilágból származó információ több mint 90%-át ugyanis a szemünkön keresztül kapjuk.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!