Anti-aging

Sejtkutatók szerint ma már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves! Ugyanakkor számos biológiai vizsgálat mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetünk, hogy jobb formába lendüljünk a nyári időszakra?
A szemünket ért sugárzásmennyiség, azaz fénykárosodás életünk során összeadódik. Ne tekintsük ezért divatcikknek a napszemüveget, használatára a gyermekeknek és az időseknek éppúgy szüksége van! Fogyasszunk emellett minél több „szemvédő” táplálékot!
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
Tipikusan az „ülő ember betegsége” a derékfájdalom, az isiász, melyet jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, évek alatt fejlődik ki, főként 40 éves kor felett. Érdemes megismernünk a kiváltó okokat és a terápiás lehetőségeket.
Bár a kor előrehaladtával a ráncok megjelenése elkerülhetetlen, néhány életmódbeli tényező – többek közt a folyamatos stressz, túlhajszoltság, kimerültség és alváshiány, illetve a vitaminszegény táplálkozás – meggyorsítja ezt a folyamatot. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!
A bőr rugalmasságának elvesztéséhez hozzájárul többek között az egyre csökkenő mennyiségben termelődő kollagén és elasztin, illetve a bőr vízmegkötő képességének romlása. Rossz hír, hogy a bőr megereszkedése elkerülhetetlen, jó hír viszont, hogy jelentősen lassítható. Lássuk, mit tehetünk!
Egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet adni a szív- és érrendszer vénáinak és artériáinak állapotáról, mint a szemünk. Emiatt a szemészeti szűrések az érrendszeri elváltozások felismeréséhez is fontos információval szolgálhatnak.
Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szemük az idő előrehaladtával romolhat, ezért nekik is védeniük kell a károsító hatásoktól erős napfény esetén, illetve a számítógép monitorja előtt töltött órák, napok, évek során.
Egyes bőrtípusok másképpen alkalmazkodnak a napfényhez: a mediterrán típusúak sokkal jobban, mint az északiak. A bőr jellegzetes színét a felhámban működő speciális sejtek tárolják, mintha napernyővel védenék a sejtekben osztódó fehérjéket. Fontos ismernünk saját bőrünk fénytűrését, hogy megelőzhessük a főként arcon megjelenő kisebb-nagyobb foltok kialakulását, melyek szerencsés esetben „csupán” esztétikai problémát jelentenek.
Egyes öregedéselméletek szerint bizonyos mennyiségű stressz szükséges a szervezet védekező mechanizmusainak stimulálásához. A stresszre is igaz tehát, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont méreg. Talán furcsán hangzik, de lassúbb az öregedés mérsékelt stresszben, mint teljesen stresszmentes körülmények között. Hogyan lehetne „receptre felírni” a fiatalító stresszt a gyilkos stressz helyett?
A kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulhat elő, hogy a napi munka során, esetleg teljesítménykényszer hatására hirtelen „leblokkol az agyunk”. Memóriánk élessége számos módszerrel edzhető, fontos tápanyagok pótlásával javítható, de szellemi frissességünk fenntartásához ugyanilyen fontos a „lazítás”, a kikapcsolódás.
Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált, hogy a 30-35 év feletti nőknél klimaktériumra emlékeztető tünetek – hőhullámok, rendetlen és szapora szívverés, migrénes fejfájás, a normális menstruációs ciklus felborulása – jelentkeznek. Sokan pánikba esnek, hogy már gyerekük sem lehet. Érdemes tehát röviden áttekintenünk e korai panaszok eredetét, és adunk néhány tippet is a megelőzéshez, kezeléshez.
A túlzásba vitt napozás – főként a leégés – a bőr idő előtti öregedéséhez, korai ráncosodásához vezet. Bár a kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, de érdemes késleltetnünk ezt a folyamatot.
Egészség és betegség – nem kizárólag természettudományos fogalmak, hanem sok tekintetben lélektaniak is. Az egészség ÉLMÉNY, melynek ősforrása és lelőhelye a Természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a Nagy zöld élménye.
A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása és a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt, színtelen bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda, ha az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Itt az idő az alapos regenerálásra!
Sok kutató szerint az „öregség” csak szociális szerep, melyet a legtöbb idősödő ember fokozatosan elfogad, és annak megfelelően kezd élni és viselkedni.
A Látás Hónapja kapcsán jusson eszünkbe, milyen felbecsülhetetlen értékű ez a képességünk! Amíg birtokában vagyunk, eszünkbe sem jut, mekkora szerepet játszik mindennapi életünkben, a munkavégzésnél, olvasásnál vagy autóvezetéskor. A külvilágból származó információ több mint 90%-át ugyanis a szemünkön keresztül kapjuk.
A mai „modern” korban a szervezetben zajló rejtett, krónikus gyulladásokat, s az ezeket kiváltó bakteriális, virális, parazitás és gombás fertőzéseket tekintik a fizikai és szellemi hanyatlás, s így az öregedés egyik legfőbb okának.
Az öregedés első, a legtöbb ember számára nyilvánvaló jelei a bőrön mutatkoznak. Váratlanul ráncok jelennek meg a szemöldökök között és a szem vagy a száj körül. Vajon mi az oka annak, hogy a gyönyörű rózsás, rugalmas bababőrből ráncos, foltos, száraz bőr lesz?
„Beleőszülök, mire megoldom” vagy „kihullik a hajam tőle” – mondogatjuk magunknak, amikor nehéznek tűnő vagy bosszantó feladattal állunk szemben. Vajon van-e valóságalapja e kifejezéseknek? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?
A kortizol hormont stressz hatására termeli a szervezet. Magas szintje gyorsítja az öregedést, többszörösére emeli a korai halál kockázatát például azáltal, hogy akadályozza az immunrendszer megfelelő működését és metabolikus szindrómához vezethet. Emiatt is fontos tehát a kortizolszint alacsonyan tartása.
A legtöbb nő a 40. életév elérkezését egyfajta „vízválasztóként” éli meg. Úgy érzik, ezzel vége a fiatalságuknak, s minden szépnek és jónak, ami vele jár. Innentől középkorúnak tekintik magukat, s lopva figyelnek minden apró jelre, változásra, amit a „öregedés előszelének” tekinthetnek, miközben a klimaxnak még a gondolatát is elhessegetik. A karcsúság, fittség, a szép, hamvas bőr, dús haj eddig a természet ajándéka volt, mindez többé-kevésbé a továbbiakban is fenntartható, ám sokkal keményebben meg kell dolgozni érte. De hogyan?
Mindennapi életünk során a stressz, a szennyezett levegő és a különböző vegyszerek is a sejteket károsító, öregedést gyorsító szabad gyökök fokozott termelődéséhez vezetnek. Számos ásványi anyag és nyomelem azonban nemcsak az anyagcserét, de még agyunk működését is befolyásolja. Lássuk, milyen öregedést gátló hatással bírnak egyes nyomelemek.
Sokkal nagyobb figyelmet fordítanánk bőrünk állapotának javítására, ha tudatosítanánk, hogy az valójában egy univerzális védőszerv, s a mindennapos bőrápolás egyben immunrendszerünk ápolását is jelenti.
A kor előrehaladtával természetes a ráncok megjelenése, de megfelelő életmóddal és hatékony módszerekkel sokáig megőrizhetjük fiatalos külsőnket.
Az őszi szüretről általában nem a szúrós csipkebokor és annak pirosló, savanykás termése jut eszünkbe, pedig legalább annyit profitálhatunk belőle, mint a napérlelte szőlőfürtökből, ráadásul a dércsípte csipkebogyókból is készíthetünk bort és likőrt!
Talán hihetetlennek tűnik, de az emberi test öregedésének kezdete kb. 23 éves korra tehető: átlagosan ebben az életkorban kezdődik az erek rugalmatlanná válásának folyamata.
Szervezetünk folyamatosan megújul. Minden nap 30 000 000 000 új sejt keletkezik az anabolizmus folyamatában. Az egyensúly megőrzése érdekében ugyanennyi elhalt, kiszolgált sejtet kell lebontania szervezetünknek. A nagy mennyiségű sejttörmeléket – jó esetben – a nyirokrendszer elszállítja, és ugyanígy automatikusan kellene tisztulnia bélrendszerünknek és vérünknek is, ha egészségtelen életmódunkkal nem tennénk ezt lehetetlenné.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!