Keresés
Close this search box.

Az inaktív életmód derékfájáshoz vezethet!

//

Tipikusan az „ülő ember betegsége” a derékfájdalom, az isiász, melyet jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, évek alatt fejlődik ki, főként 40 éves kor felett. Érdemes megismernünk a kiváltó okokat és a terápiás lehetőségeket.

Az isiász leggyakrabban azokat érinti, akik hosszú időt töltenek megerőltető, nem természetes testhelyzetben – sajnos az ülőmunka is ide sorolható. Vannak azonban konkrét okok is, melyek isiászhoz vezethetnek:

Ágyéki porckorongsérv – Az isiász leggyakoribb kiváltó oka: az ágyéki, deréktáji porckorongsérv összenyom egy vagy több gerincvelői ideggyököt, amelyek az ülőideget alkotják. Így közvetlen nyomás (kompresszió) alakulhat ki, mivel a kidudorodó ágyéki porckorong nyomja az ideget. Az is előfordulhat, hogy a porckorongból kiszivárgó savas hatású anyag gyulladást okoz, és irritálja az ülőideg körüli területet. Az így kialakuló fájdalom érintheti csak az egyik vagy mindkét lábat is.

Degeneratív elváltozások – Mivel a porckorongok vízmegkötő képessége 30 év felett egyre romlik, a porckorong állománya fokozatosan felpuhul, csökken a magassága, helyenként kiboltosulhat (sérv). Ennek a folyamatnak a következménye lehet az ún. spondylosis, egyes gyulladásos betegségek és a sérv is.

Gerinccsatorna-szűkület – A 60 év feletti korosztályt érinti leggyakrabban ez a betegség, amely szintén isiászhoz vezethet.

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis) – Ez olyankor fordulhat elő, amikor kisebb törés, repedés következtében az egyik csigolyatest elcsúszik a másikon. A spondylolisthesis leggyakoribb okai között a fejlődési rendellenességek, baleset, helytelenül kivitelezett vagy túlerőltetett sport, illetve ennek ellenkezője, a mozgásszegény életmód, valamint csontanyagcsere-betegségek szerepelnek. A következményesen kialakuló isiász mindkét oldalt érinti.

Ritkább okok – Kevésbé gyakran, de isiász alakulhat ki például egy daganat, ritkább gyulladások, Pott-betegség, csípőízületi műtét következtében és a terhesség során is.

Rizikófaktorok

Bár az isiász rizikója a korral növekszik, és bizonyos betegségek is növelik a kockázatot, vannak olyan tényezők, melyeket esetleg ki tudnánk küszöbölni. Elsősorban ilyen a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egysíkú táplálkozás, az egyoldalú megterhelést jelentő munka, illetve a túlsúly. Ezek befolyásolható tényezők, melyeken odafigyeléssel, kitartással és megfelelő támogatással segíthetünk. Fontos tudnunk ugyanakkor, hogy a B12-vitaminhiány és a depresszió szintén hozzájárulhat az isiász és más fizikai betegségek kialakulásához.

Hogyan aludjunk?

Előfordul, hogy a derékfájás nemcsak a mozgást, az ülést nehezíti, hanem az alvást is, sőt előfordul, hogy éjszaka még erőteljesebb, kínzóbb a fájdalom. Segíthet, ha keményebb matracon alszunk „derékkímélő” testhelyzetben, azaz háton, a térdünk alá párnát téve. Ha oldalt szeretünk aludni, akkor helyezzünk vékony párnát a két térdünk közé, vagy próbáljuk ki az összegömbölyödött „magzatpozíciót”. A hason fekvés nem tesz jót a gerincnek, de ha csak így tudunk aludni, akkor tegyünk vékony párnát a hasunk alá.

Ha a derékfájás nem múlik, sőt súlyosbodik vagy zsibbadás jelentkezik a lábban, orvosi kezelésre van szükségünk. Sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, melynek része lehet gyulladáscsökkentő tabletták, kenőcsök, célzott helyi injekciókúra, orvosi kollagén-injekció, esetleg lökéshullám- terápia alkalmazása. Szintén segíthet a gyógymasszázs, illetve a gerinc mobilitását fenntartó, a törzs tartóizmait, a hát- és hasizmot megerősítő gyógytorna. Bizonyos helyzetekben, amennyiben a fájdalom hátterében porckorongsérv áll, végső esetben műtétre kerülhet sor.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos

FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!