Kozmetológia

A téli, vitaminokban szegényebb táplálkozás, a fűtés szárító hatása, a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda, ha az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Tekintsük át ennek kapcsán a legidőszerűbb teendőket!
Ördög Nóra a Forbes magazin szerint évek óta az egyik legnépszerűbb hazai hírességnek számít. Nagy hangsúlyt fektet a harmonikus megjelenésre, a színek, arányok, kiegészítők és egyéb részletek összehangolására.
A szelén nem csak az immunrendszerünk vagy a pajzsmirigyünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hiszen már enyhe hiányának is „látványos” tünetei lehetnek: többek között hajhullást, bőrproblémákat és a köröm gyengülését is okozhatja.
A hosszú téli időszak alatt még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. Ráadásul sokan még fokozottabb bőrszárazságot tapasztalnak a kor előrehaladtával, 35-40 éves kor után. Mit tehetünk a megelőzés és a megfelelő kezelés érdekében? Mi okozza a bőr kiszáradását?
Előfordul, hogy fűtött, meleg helyiségben, avagy napfényben, esetleg egy meleg fürdő alkalmával, vagy egy forró tea elfogyasztását követően, illetve egy izzasztó edzés folyamán rövidebb-hosszabb időre kipirosodik az arca? Mindez hamar elmúlik, esetleg hosszabban látható vagy talán állandósult és fokozódik a bőrpír, melyet égő érzés kísér? Amennyiben a panaszok ismétlődnek vagy huzamosan fennállnak, ideje megkezdeni azok kezelését a rosszabbodás megelőzése érdekében!
Érdemes kora tavaszi regeneráló programunkba olyan elemeket is iktatnunk, melyek egyszerre szépítenek és gyógyítanak, és nemcsak hasznosak, de kellemesek is!
A nyári időszakban is sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért, pláne fontos ez, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
A napozással és a leégés elleni védelemmel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, melyeket érdemes mielőbb tisztáznunk!
Az éleslátás helye a szemben a retinának csupán néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, azaz makula. Az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény az egyik előidézője a makula-degenerációnak, mely időskorban akár vakságot is okozhat.
Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
Nyáron több időt töltünk a szabadban, a napon, melynek káros hatásairól igen sokat hallunk, azonban jótéteményeiről annál kevesebbet. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!
Ha már a 30-as éveinkben járunk, nem hitegethetjük tovább magunkat, jóval túlhaladtuk a tinédzserkori pattanások idejét. Nem foghatjuk tehát a hormonok tombolására, ha még mindig bőrhibákkal küzdünk, meg kell végre keresni a probléma gyökerét.
A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc és a kézfejek területén jelentkezik. Mit tehetünk a megelőzés és a kezelés érdekében?
Az arc mimikája, a csökkenő kollagén-termelődés, a külső környezeti hatások és rossz szokásaink is hozzájárulnak ahhoz, ha bőrünk idő előtt öregedni, ráncosodni kezd. Még a jelenlegi karanténkörülmények között is – megfelelő praktikákkal, otthoni bőrápolással, vitaminpótlással és célzott táplálkozással – sokat tehetünk a folyamat lassítása, visszafordítása érdekében.
Évtizedek teltek el a higiénia, az otthoni tisztálkodás, testápolás rutinszerű hétköznapjaiban. A megszokott rutin ezekben a hetekben pillanatok alatt szertefoszlott. A vírus okozta válsághelyzet új rutint szül, ami hatással van életünk számtalan területére, és mindennapi higiéniánk forradalmi átalakulásával jár. Egyik napról a másikra máshogy viszonyulunk a testünkhöz, egymáshoz, az egészségünkhöz, miközben új értelmet nyert a tisztálkodás fogalma.
A fűtési szezonban a lakások levegője gyakran túl száraz, emellett a hűvösebb, szeles időjárás is kiszáríthatja bőrünket, pláne ha az eleve száraz, érzékeny vagy problémás, így mindenképp ráfér egy alapos tisztítás, regenerálás, ápolás.
Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, amely a szervezet belső környezetének, hőmérsékletének viszonylatos állandóságát biztosítja ez által. A kellemetlen, túlzott verejtékezésnek azonban stressz, félelem és számos betegség is állhat a hátterében.
A kor előrehaladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban néhány életmódbeli tényező ezt igencsak meggyorsíthatja. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!
A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. Serdülőkorban zsírosabb,, később normalizálódik, s az idő múltával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát. A bőrápolásban nemcsak az idő múlása, de az évszakok váltakozása is mindig új kihívást jelent, nem is beszélve az esetleg aktuálisan jelentkező bőrpanaszokról.
A nyár beköszöntével a lengébb ruházatban kendőzetlenül előtérbe kerülnek nemcsak alakunk eddig sikeresen rejtegetett gyengébb pontjai, hanem bőrünk állapota, szépséghibái is. Ideje tehát – az esetleg szükséges fogyókúra mellett – bőrünket is „csúcsformába” hozni. Nézzük, hogyan!
A téli hónapokban kissé megfakul, megkopik a bőrünk, erőteljesebben látszanak a bőrhibák és az öregedés nyomai. Szerencsére ismerünk olyan módszereket, amelyekkel kívülről-belülről egyaránt támogathatjuk a bőrfeszesítés folyamatát.
Az évszakok változásával nemcsak a ruhatárunkat, de a bőrápolási rutint is megújítjuk. Míg nyáron elsősorban a fényvédelemé a főszerep, az ősz és tél inkább a regenerálás időszaka. Ekkor javasolt az intenzívebb bőrkezelések elvégeztetése és a bőr víz- és vitaminhiányos állapotának megszüntetése.
A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal, többféle okból is aktiválódhat.
Itt a nyár! Sokkal több és erősebb a napsütés, de bőven van részünk szélben és esőben is, így éppen e változékonyság elviselésére érdemes felkészíteni arcbőrünket, különösen, ha esetleg aknékkal is küzdünk.
A Holt-tenger partját a bőrbetegek, főként a pikkelysömörös betegek Mekkájaként is emlegetik. A valóság azonban az, hogy itt sem önmagában a tengervíz magas sótartalma felel a tünetek enyhüléséért. A tévhitek eloszlatásához érdemes áttekintenünk milyen tényezők járulnak hozzá a javuláshoz.
Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása, kevés mozgás a friss levegőn, s a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. Ráadásul, a téli hónapok során lerakódott salakanyagok még lassítják is az anyagcseréjét. A kiszáradt, sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda hát, hogy az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Tekintsük át ennek kapcsán a legidőszerűbb teendőket!
Bőrünket számos megpróbáltatás éri a tél folyamán a szél és a hideg szárító hatása miatt, ám a kora tavaszi, erősödő napfény is fokozhat egyes panaszokat: sötétednek például a pigmentfoltok, és Rosacea esetén fokozódik a bőrpirosság. Ideje tehát gondoskodnunk a megfelelő kezelésről.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!