Keresés
Close this search box.

Kozmetológia

A londoni King’s College kutatása szerint az emberek többsége túl kevés, túl vékony rétegben felkent napvédő krémet használ, így még a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani leégés ellen. Bár a bőrpír fájdalmas, de néhány nap alatt elmúlik, az igazi kockázat azonban abban van, hogy minden egyes leégés növeli a szövődmények veszélyét.
Nyáron is sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért. A következő néhány egyszerű tipp segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk.
Amennyiben valaki szép, egyenletes arcszínnel, a lehető legkevesebb bőrkárosodással szeretne hazatérni a nyaralásból, annak érdemes indulás előtt külön foglalkoznia arcbőrével. Ha erősen mitesszeres, pattanásos bőrrel indulunk útnak, előfordulhat, hogy az aknék a nap hatására begyulladnak, úgymond besülnek.
Ezt a dicséretet minden nő szereti hallani egész éven át, de főként tavasszal, amikor még magunkon viseljük a hosszú tél nyomait és nem érezzük „elég” szépnek magunkat. Ilyenkor a többség érzi, milyen nagy szüksége van a „tavaszi újjászületés” jegyében haja, bőre, egész teste regenerálására. Így vannak ezzel azok is, akik épp az „új életet” hozzák ide, a Földre.
A kenderfélék – sokrétű felhasználhatóságuknak köszönhetően– évszázadok, sőt évezredek óta jelen vannak az ember életében. A kendert számos kultúrában alkalmazták textil- és papírtermékek előállítására. Hasonlóan nagy múltra tekint vissza a növény népgyógyászati felhasználása. Az ezzel kapcsolatos ismereteket napjaink tudományos kutatásai még tovább bővítették.
Az egyik legfontosabb hormonunk a prolaktin, mely alapesetben a terhesség támogatásáért és a tejelválasztásért felelős. Bár kis mennyiségben nők és férfiak esetében is termelődik, azonban túl magas szintje – amit sem várandósság, sem szoptatás nem indokol – többféle problémát jelezhet és komoly következményekkel járhat mindkét nem esetében. Ezért mindenképp indokolt a kivizsgálás és a kezelés.
A hosszú, hideg, téli időszak a legtöbb embernek megpróbáltatást jelent, melynek nyomai bőrünkön is meglátszanak. Mivel a tavasz közeledtével elbúcsúzunk a vastag pulcsiktól, garbóktól, egyre lengébb ruhákat hordunk, érdemes a teljes testre kiterjedő alapos tisztító, regeneráló kúrát végeznünk.
A női szervezetben fontos és automatikus önvédelmi rendszert képez az öntisztulás és a fertőzések elleni védelem érdekében a hüvelyi folyás. Ez egy természetes, sőt szükséges jelenség, ám sokan a nem megfelelő tisztálkodással, az intim higiénia hiányával magyarázzák, ha kellemetlen szagokat tapasztalnak.
A téli hónapok során a hideg, a szél, illetve a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség minden életkorban megviseli a bőrt. Íme pár tanács a bőr védelmében, hogy tavaszra ismét jobb állapotba kerülhessen.
A napozás kapcsán gyakran egymásnak ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket hallunk, olvasunk. Íme néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani még idejében, a nyár kezdetén.
A nyár beköszöntével a lengébb ruházatban nemcsak a plusz kilók, hanem esetleges bőrhibáink is kendőzetlenül előtérbe kerülnek. Az ilyenkor szokásos, gyors fogyókúra mellett ideje bőrünket is „csúcsformába” hozni. Nézzük, hogyan!
A Földet érő napfény – hullámhossza alapján – látható (400-800 nm-es tartományú) fényre, valamint láthatatlan infravörös (IR), illetve ultraibolya (UV) sugarakra osztható. Biológiai hatása csak az ultraibolya (UV-A, -B és -C) sugaraknak van, az infravörös csupán melegítő hatású, ezért ezeket hősugaraknak is nevezzük.
Egy emberöltő alatt átlagosan több mint tízmillió lépést teszünk meg. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy lábunk hogyan teljesít az élethosszig tartó „szolgálat” alatt. Mindezt alapvetően meghatározza, hogy hogyan bánunk vele: rendszeresen ápoljuk, kényeztetjük, az esetleges problémákat kezeljük, avagy elhanyagoljuk, és nem törődünk a bőrkeményedéssel, tyúkszemmel, szárazságtól berepedt sarokkal.
Mi mindenre kell vigyáznunk a nyári pancsolás közepette! Nem elég óvakodnunk a leégéstől, napszúrástól, a felfázástól, a vírusoktól és baktériumoktól, egy óvatlan mozdulattól akár gombás fertőzést is vihetünk haza a nap végén, mely utána feltétlenül kezelést igényel!
A nyári időszakban a napozás, strandolás hatására igen sokan panaszkodnak a bőr kiszáradására, viszketésére, ám előfordul, hogy a visszatérő, kellemetlen vagy épp erősödő viszketési inger hátterében egészen más okok vannak.
A téli hónapokban bőrünk kissé megfakul, erőteljesebben látszanak a bőrhibák és az öregedés nyomai. Szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan módszerek és értékes hatóanyagok, amelyekkel kívülről-belülről egyaránt támogathatjuk a bőrfiatalítás, regenerálás, feszesítés folyamatát.
Itt a tavasz, egyre gyakrabban és erősebben süt a nap, mely mindenkit a szabadba csábít. Készítsük fel bőrünket a napozásra egy alapos tisztítással, sőt problémás bőr esetén még több teendőnk lesz!
A nő vonzó külsejét főként egészsége alapozza meg – való igaz a mondás, hogy a „szépség belülről fakad”, ám az idő múlásával érdemes a ráncok kialakulását a bőr külső és belülről ható táplálásával is megelőzni, illetve mérsékelni.
A téli, vitaminokban szegényebb táplálkozás, a fűtés szárító hatása, a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda, ha az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Tekintsük át ennek kapcsán a legidőszerűbb teendőket!
Ördög Nóra a Forbes magazin szerint évek óta az egyik legnépszerűbb hazai hírességnek számít. Nagy hangsúlyt fektet a harmonikus megjelenésre, a színek, arányok, kiegészítők és egyéb részletek összehangolására.
A szelén nem csak az immunrendszerünk vagy a pajzsmirigyünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hiszen már enyhe hiányának is „látványos” tünetei lehetnek: többek között hajhullást, bőrproblémákat és a köröm gyengülését is okozhatja.
A hosszú téli időszak alatt még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. Ráadásul sokan még fokozottabb bőrszárazságot tapasztalnak a kor előrehaladtával, 35-40 éves kor után. Mit tehetünk a megelőzés és a megfelelő kezelés érdekében? Mi okozza a bőr kiszáradását?
Előfordul, hogy fűtött, meleg helyiségben, avagy napfényben, esetleg egy meleg fürdő alkalmával, vagy egy forró tea elfogyasztását követően, illetve egy izzasztó edzés folyamán rövidebb-hosszabb időre kipirosodik az arca? Mindez hamar elmúlik, esetleg hosszabban látható vagy talán állandósult és fokozódik a bőrpír, melyet égő érzés kísér? Amennyiben a panaszok ismétlődnek vagy huzamosan fennállnak, ideje megkezdeni azok kezelését a rosszabbodás megelőzése érdekében!
Érdemes kora tavaszi regeneráló programunkba olyan elemeket is iktatnunk, melyek egyszerre szépítenek és gyógyítanak, és nemcsak hasznosak, de kellemesek is!
A nyári időszakban is sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért, pláne fontos ez, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
A napozással és a leégés elleni védelemmel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, melyeket érdemes mielőbb tisztáznunk!
Az éleslátás helye a szemben a retinának csupán néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, azaz makula. Az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény az egyik előidézője a makula-degenerációnak, mely időskorban akár vakságot is okozhat.
Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!
Nyáron több időt töltünk a szabadban, a napon, melynek káros hatásairól igen sokat hallunk, azonban jótéteményeiről annál kevesebbet. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!
Ha már a 30-as éveinkben járunk, nem hitegethetjük tovább magunkat, jóval túlhaladtuk a tinédzserkori pattanások idejét. Nem foghatjuk tehát a hormonok tombolására, ha még mindig bőrhibákkal küzdünk, meg kell végre keresni a probléma gyökerét.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!